‘Oud meisje’ straalt weer

Na een complete mechanische en elektrische modernisering is een 50 jaar oude pers bij een Duitse automotive toeleverancier weer als nieuw.

De 1.500 ton pers bij Meleghy Automotive was niet meer de jongste. Het ‘oude meisje’ zoals de medewerkers van de automotive toeleverancier in Bernsbach haar liefkozend noemen, is van het bouwjaar 1968. Haar dagen leken geteld, toen vorig jaar tanden uit de rondselas  braken en scheuren in het kopstuk en het frame werden vastgesteld.

Maar zo snel wilde Meleghy Automotive haar installatie niet terzijde schuiven. En dus werd besloten tot een volledige modernisering. “Als zo’n machine wordt onttrokken aan de dagelijkse productie, ontstaan als snel extra kosten”, zegt directeur Thomas Werle. “Het was voor ons daarom heel belangrijk dat de opknapbeurt precies volgens een afgesproken tijdschema zou worden uitgevoerd. “Om die reden hebben we de modernisering uit laten voeren door de originele producent.” Dat was Schuler, dat als producent van de Müller-Weingarten machine beschikt  over alle benodigde kennis hiervoor.

Het voor het onderhoud verantwoordelijke team van Meleghy heeft flink geholpen bij de voorbereiding en het verzorgen van de opknapbeurt. Eind april sloten de experts van Schuler de laswerkzaamheden aan het kopstuk af en monteerden ze aansluitend de nieuwe aandrijfdelen. Daarnaast verwisselden ze de motoren, schakelpanelen, bekabeling en de richtcassette en de invoerwalsen van de bandinstallatie. De verschillende oude besturingen voegde Schuler daarbij samen en bracht ze op het niveau van de actuele stand der techniek,  net zoals ook alle veiligheidsvoorzieningen. Voor de intuïtieve bediening van de installatie heeft Schuler de visualisering compleet herzien. Hierdoor is het instellen alsmede de diagnose bij foutmeldingen voor de medewerkers eenvoudiger geworden.
Sinds september straalt het oude meisje weer. “Voor een nieuwe machine zouden we ook een nieuw fundament en een aanpassing van de gereedschappen nodig hebben gehad”, aldus  Werle. “Daarom was het besluit tot een volledige renovatie juist, te meer daar de pers in de kern nog heel gezond is. Als we er goed voor zorgen, kunnen we er nog vele jaren plezier aan beleven.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Bescherming tegen hackers

12-10 Steeds vaker zijn ook bedrijven in de metaalverwerkende industrie het doelwit van hackeraanvallen. Een…

Automatisering

Schuler Connect ondersteunt onderhoud op afstand

12-03 Met Schuler Connect kunnen tijdrovende en kostbare serviceoproepen worden gereduceerd, waardoor de stilstandtijden worden…

Automatisering

Camera’s zien vreemde onderdelen

23-12 Het is de nachtmerrie van elke persbediener: een vergeten schroefsleutel in de machine. Wordt…

Plaatbewerking

Persenbouwer Schuler verkoopt gereedschappen-activiteit

18-12 De Duitse persenbouwer Schuler heeft een groot deel van zijn gereedschappenbouw-activiteiten verkocht aan een…

Plaatbewerking

Q-Fin wint Blechexpo Award

11-11 De inzendingen kwamen nauwelijks in de buurt van de Super Edge Rounder SER600. Vanwege…

Plaatbewerking

Economisch produceren CFK-delen is mogelijk

08-07 Persenbouwer Schuler is er in geslaagd de kosten voor een prototype onderdeel gemaakt van…

Plaatbewerking

Schüler en Porsche starten bouw hightech persinstallatie

23-04 Persenbouwer Schüler begint samen met Porsche halverwege dit jaar met de bouw van de…

Featured

Persenleverancier RHTC verkoopt steeds meer specials

14-03 Met een netwerk van dealers in 64 landen over de hele wereld zet RHTC…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen