‘Oud meisje’ straalt weer

0
228

Na een complete mechanische en elektrische modernisering is een 50 jaar oude pers bij een Duitse automotive toeleverancier weer als nieuw.

De 1.500 ton pers bij Meleghy Automotive was niet meer de jongste. Het ‘oude meisje’ zoals de medewerkers van de automotive toeleverancier in Bernsbach haar liefkozend noemen, is van het bouwjaar 1968. Haar dagen leken geteld, toen vorig jaar tanden uit de rondselas  braken en scheuren in het kopstuk en het frame werden vastgesteld.

Maar zo snel wilde Meleghy Automotive haar installatie niet terzijde schuiven. En dus werd besloten tot een volledige modernisering. “Als zo’n machine wordt onttrokken aan de dagelijkse productie, ontstaan als snel extra kosten”, zegt directeur Thomas Werle. “Het was voor ons daarom heel belangrijk dat de opknapbeurt precies volgens een afgesproken tijdschema zou worden uitgevoerd. “Om die reden hebben we de modernisering uit laten voeren door de originele producent.” Dat was Schuler, dat als producent van de Müller-Weingarten machine beschikt  over alle benodigde kennis hiervoor.

Het voor het onderhoud verantwoordelijke team van Meleghy heeft flink geholpen bij de voorbereiding en het verzorgen van de opknapbeurt. Eind april sloten de experts van Schuler de laswerkzaamheden aan het kopstuk af en monteerden ze aansluitend de nieuwe aandrijfdelen. Daarnaast verwisselden ze de motoren, schakelpanelen, bekabeling en de richtcassette en de invoerwalsen van de bandinstallatie. De verschillende oude besturingen voegde Schuler daarbij samen en bracht ze op het niveau van de actuele stand der techniek,  net zoals ook alle veiligheidsvoorzieningen. Voor de intuïtieve bediening van de installatie heeft Schuler de visualisering compleet herzien. Hierdoor is het instellen alsmede de diagnose bij foutmeldingen voor de medewerkers eenvoudiger geworden.
Sinds september straalt het oude meisje weer. “Voor een nieuwe machine zouden we ook een nieuw fundament en een aanpassing van de gereedschappen nodig hebben gehad”, aldus  Werle. “Daarom was het besluit tot een volledige renovatie juist, te meer daar de pers in de kern nog heel gezond is. Als we er goed voor zorgen, kunnen we er nog vele jaren plezier aan beleven.”