PowerCoat Solution biedt kansen voor magnesium

0
22

De Italiaanse RotaGroup gaat fors investeren in een oppervlaktebehandelingstechniek, die het grootschalig gebruik van magnesium mogelijk moet maken. Volgend jaar wordt begonnen met de bouw van een testfabriek in de omgeving van Milaan, die in het eerste kwartaal van 2020 klaar zal zijn.

PowerCoat Solution is de naam van de technologie die magnesium volgens RotaGroup zal veranderen van een grondstof met veel potentie in een materiaal dat veelvuldig gebruikt gaat worden in industriële processen. Bijvoorbeeld voor de productie van auto- en vliegtuigonderdelen en onderdelen voor biomedische toepassingen. Ook kan magnesium een alternatief zijn voor technische kunststoffen.

Lichtste metaal
RotaGroup, leverancier van diensten aan de keten van aluminiumproductie, lanceerde de plannen begin oktober op de vakbeurs Aluminium. Dat was niet toevallig. Want magnesium is een grondstof die dezelfde verwerkbaarheid en prestaties heeft als aluminium, maar zes keer zo veel voorkomt in de natuur, slechts een derde weegt en veel goedkoper te winnen is. Het heeft een lage dichtheid en een hoge specifieke weerstand, waarmee het het lichtste materiaal is van alle structurele metalen. Magnesium heeft diverse eigenschappen (laag gewicht, sterk, duurzaam, relatief milieuvriendelijk) die industriële toepassing interessant maken. Maar ondanks dit aanzienlijke potentieel wordt het nog maar weinig toegepast. Dat komt door problemen die te maken hebben met industrialisatie, corrosieprocessen en instabiliteit in de industriële handling fase. Hierdoor is het niet mogelijk producten te maken die betrouwbaar zijn op de middellange en lange termijn.

RotaGroup
Het project van de RotaGroup omvat een eerste pilot fabriek bij Milaan. Deze zal model staan voor nog eens vijf productielocaties op strategische plaatsen in de wereld.

De behandelingsmethoden ter bescherming van magnesium die tot nu toe zijn getest, waren niet erg duurzaam: hoge kosten en matige prestaties. De meest efficiënte anticorrosie behandelingen die tot dusverre zijn ontwikkeld, kenmerken zich door een gebrek aan mogelijkheden om op te schalen, lage productiviteit en hoge energieconsumptie. Dat maakt het allemaal zo duur, dat het nog nooit tot een breed gebruik op industrieel niveau is gekomen. RotaGroup komt nu met PowerCoat Solution, een echte industriële en procesoplossing. De Italianen hebben 4 jaar geïnvesteerd in studies op het niveau van R&D-projecten om een wetenschappelijke intuïtie om te zetten in een industriële technologie, die presteert op een niveau waarnaar al lang wordt gezocht. Het is een elektro-keramificatie proces voor aluminium en magnesium legeringen, dat na labtesten nu klaar is voor industriële productie. Het proces is volgens RotaGroup in staat deze materialen stabiel, duurzaam en resistent te maken. Daarmee opent het nieuwe mogelijkheden voor mondiale sectoren als de aerospace en de automotive. In aanvulling op de transport- en infrastructurele sectoren, is PowerCoat Solution gekwalificeerd voor de hoge eisen die worden gesteld aan corrosiebescherming in de automotive en testen worden al uitgevoerd voor het gebruik van accessoires en carrosserie-onderdelen in de productielijn.

Bouw eerste fabriek
Het project van de RotaGroup omvat een eerste pilot fabriek in de omgeving van Milaan. Deze zal model staan voor nog eens vijf productielocaties op strategische plaatsen over de hele wereld. De pilotfabriek zal een energieverbruik kennen van maar 3 MW en daarmee ongeveer 500.000 vierkante meter behandeld materiaal per jaar kunnen produceren tegen kosten die vergelijkbaar zijn met die van de huidige markt van hardoxidatie, en met nul verontreinigende emissies. Er wordt 5 miljoen euro geïnvesteerd in de testfabriek en later nog eens 30 miljoen euro in de wereldwijde opschaling. Magnesium legeringen zullen volgens RotaGroup in veel gevallen aluminium legeringen kunnen vervangen door hun hogere mechanische sterkte, lagere gewicht, grotere duurzaamheid en betere weerstand tegen corrosieve invloeden. De toepassingen zijn volgens de Italianen eindeloos: vliegtuig- en raketonderdelen, brandstoftanks, vleugels, fietsen en andere sportieve uitrustingen, uitrustingen voor materiaalhandling, draagbare computers, tv-sets, mobiele telefoons et cetera.

PowerCoat Solution