Qimarox investeert in groei en duurzaamheid

Qimarox heeft het hoofdkantoor in Harderwijk uitgebreid. Dankzij een interne verbouwing heeft de producent van material handling componenten het aantal werkplekken verdubbeld. Tegelijkertijd is de huisvesting duurzamer gemaakt, onder meer door de installatie van energiezuinige verlichting.

System integrators uit de hele wereld plaatsen bij Qimarox orders voor verticaal transportsystemen en andere material handling machines. Deze worden geïntegreerd in eindverpakkingssystemen en opslag- en orderverzamelsystemen van bedrijven in uiteenlopende sectoren. Nu Qimarox de afgelopen jaren zijn productportfolio heeft uitgebreid met onder meer foliewikkelaars en rekhoesmachines, blijft de vraag naar machines uit Harderwijk groeien. Het gevolg is dat ook het personeelsbestand toeneemt.

“Wij willen graag nog meer nieuwe mensen aannemen, maar hadden tot voor kort onvoldoende werkplekken. Met deze uitbreiding is het aantal werkplekken op het hoofdkantoor verdubbeld”, vertelt Jaco Hooijer, operations manager van Qimarox.

Showroom uitgebreid
Ook de showroom is vergroot van 97 tot 138 vierkante meter. “Hier staan al onze producten opgesteld. We kunnen ze live demonstreren. Daarnaast geven we hier opleidingen en trainingen, die de klanten in staat stellen onze producten zelf te installeren en integreren. Vanwege de uitbreiding van het productportfolio waren we genoodzaakt ook onze showroom te verruimen”, verklaart Hooijer.

De showroom bevindt zich op de begane grond, naast de eveneens uitgebreide bedrijfsrestaurant en kleedaccommodatie voor productiemedewerkers. Daarboven op de eerste verdieping bevindt zich het kantoor, dat is vergroot tot 660 vierkante meter kantoorruimte. “De verbouwing is mogelijk gemaakt dankzij de ingebruikname van de hal naast ons hoofdkantoor. Deze hal van 935 vierkante meter is ingericht als magazijn en biedt onderdak aan al onze onderdelen. Een deel van de vrijgekomen ruimte in ons bestaande pand hebben we nu gebruikt voor uitbreiding van het kantoor en de showroom”, aldus Hooijer.

Energiezuinige verlichting
Qimarox heeft de verbouwing aangegrepen om de huisvesting duurzamer te maken. In het hele kantoor, de showroom, het bedrijfsrestaurant en de kleedaccommodatie zijn nu LED-lampen geïnstalleerd. Die verbruiken niet alleen aanzienlijk minder energie, maar geven ook meer, beter en prettiger licht. Aanwezigheidssensoren zorgen ervoor dat alleen licht brandt in de ruimtes waar daadwerkelijk iemand aanwezig is.

In de productieruimte is gekozen voor de nieuwste generatie inductieverlichting, die een vergelijkbare energiebesparing oplevert als LED-lampen. Bijkomend voordeel van deze inductie high bay-verlichting is dat de lampen een langere levensduur hebben en minder verblindend zijn als mensen omhoog kijken. Dat komt de veiligheid in de productie ten goede.

Klaar voor verdere groei
Tegelijk met de uitbreiding en herinrichting van de vestiging in Harderwijk heeft Qimarox ook de werkwijze onder de loep genomen. Zowel in de productieruimte als op kantoor is de lean-filosofie geïntroduceerd. Dat moet leiden tot efficiëntere en snellere processen die continu worden verbeterd, waarbij verspilling van onder meer tijd, middelen en materialen wordt tegengegaan. “Ook dat levert een bijdrage aan zowel de kostenbesparing als de duurzaamheid van onze organisatie”, weet Hooijer.

Dankzij de uitbreiding is Qimarox gereed voor de toekomst, benadrukt Hooijer. “De afgelopen vijf jaar is de omzet fors gestegen. Een deel van de groei kunnen we opvangen met automatisering, waardoor we slimmer en sneller kunnen werken. Desondanks is ook het aantal medewerkers nu 50 procent hoger dan vier jaar geleden. Met de extra werkplekken zijn alle faciliteiten aanwezig om te blijven groeien.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Qimarox introduceert palletizer voor diepvriesproducten

11-10 De Qimarox Highrunner HR8 is in staat om dozen met diepvriesproducten te stapelen tot…

Transport en Logistiek

Qimarox introduceert verticale transporteur voor AMR’s

31-10 De Prorunner PR12 is geschikt om deze voertuigen te transporteren tussen verschillende verdiepingen. De…

Bedrijf en Economie

Prorunners Qimarox multi-inzetbaar

29-01 Steeds meer bedrijven maken gebruik van de mogelijkheid om hun Prorunner mk5 een tweede…

Toeleveren

Qimarox verkort levertijd tot twee weken

13-11 Een productlift van goede kwaliteit die in twee weken klaar is voor uitlevering. Dat…

Automatisering

Qimarox omarmt PackML-richtlijnen

02-10 Qimarox in Harderwijk, producent van componenten voor material handling systemen, adopteert de PackML-richtlijnen voor…

Toeleveren

Qimarox vervoert meer met nieuwe BE-combinatie

15-12 Qimarox heeft een nieuwe BE-combinatie voor het transport van onderdelen aangeschaft. De speciale BE-trailer,…

Toeleveren

Meerderheidsbelang SSI Schäfer in robotfabrikant Ro-ber

06-06 SSI Schäfer heeft een meerderheidsbelang genomen in Ro-ber, fabrikant van portaalrobots voor bijvoorbeeld het…

Verbinden

Geautomatiseerde enkelstuks productie in lasrobotcel Valk Welding

13-12 De compacte lasrobotcel die Valk Welding heeft geplaatst bij Marel Stork Poultry Processing in…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?