Resato waterjets bezorgen Blokland meer capaciteit en nieuwe kansen

0

Twee machines met elk twee snijkoppen, waaronder een 2,5D snijkop, drie pompen en de optie Flexzone, waardoor de operators veilig materiaal kunnen laden en ontladen terwijl de machine snijdt. Met de aanschaf van twee waterstraalsnijmachines van de Nederlandse fabrikant Resato heeft Blokland Metaalbewerking in Hardinxveld-Giessendam zijn waterstraalsnijcapaciteit fors opgevoerd. “Bovendien hebben we hiermee geïnvesteerd in betrouwbaarheid en nieuwe kansen”, aldus directeur Jan Willem Blokland.

Blokland Metaalbewerking is een toeleverancier op halffabrikatenniveau van ferro en non-ferro delen. Het bedrijf beschikt over jarenlange ervaring, een modern machinepark en geautomatiseerde productie, waardoor het zowel op verspanend gebied als in de plaatbewerking flexibel en tegen zeer concurrerende prijzen kan opereren.

Flexibel en betrouwbaar
Dat waren ook een belangrijke uitgangspunten bij de vernieuwing van de waterstraalsnijcapaciteit, omdat klanten tegenwoordig veel waarde hechten aan korte levertijden en een aantrekkelijk prijsniveau, maar hun orders tegelijkertijd kleiner van omvang en gevarieerder zijn. Dat vraagt om een productiecapaciteit die niet alleen flexibiliteit biedt, maar ook absoluut betrouwbaar is. Blokland heeft dat gevonden bij Resato. De in Roden gevestigde producent heeft afgelopen zomer twee watersnijmachines bij Blokland geïnstalleerd, allebei uitgerust met twee snijkoppen. De ACM 3060 is met een snijvlak van 3 bij 6 meter geschikt voor de grote klussen en de kleinere ACM 3015 (3 bij 1,5 meter) is uitgerust met 2,5D snijkop, waardoor schuine kanten en gesoevereinde gaten geen probleem meer zijn. Blokland kan dus een werkbereik aanbieden van 6000x3000mm en plaatdikten tot maximaal 200 mm snijden in een grote diversiteit aan materialen: staal, aluminium, kunststof, steen, glas, composiet, et cetera. De twee snijtafels geven een grote capaciteit, maar ook flexibiliteit. “Voor tussentijdse klussen is altijd ruimte op de kleinere machine”, aldus Jan Willem Blokland. ”Zonder concessies te doen aan de betrouwbaarheid en de levertijden.”

Nabewerkingen reduceren
Blokland is zeer te spreken over de 2,5D-snijkop op de ACM 3015. Deze stelt zijn bedrijf in staat om onder een hoek van maximaal 45 graden te snijden, wat inhoudt dat materialen ook een bepaald verloop mee kunnen krijgen. “Naast het feit dat we nu ongebruikelijke vormen kunnen snijden, kunnen we ook bepaalde nabewerkingen reduceren of zelfs weglaten. Dit biedt voor ons naast nieuwe kansen een concurrerende prijs en kortere doorlooptijden.”

Meer productieve uren
Ook koos Blokland op de grote machine voor de optie Flexzone, een innovatie die Resato vorig jaar op de Techni-Show introduceerde. Bij Flexzone is het veiligheidslichtscherm dat normaliter rondom de gehele waterstraalsnijmachine staat, verplaatst naar de brug waarop de snijkoppen zich bevinden. Door deze innovatie ontstaan er flexibele toegankelijke werkzones op de snijtafel en wordt de stilstand van het snijproces tot een minimum beperkt. Laden, lossen en inspectie zijn mogelijk tijdens het snijproces, zonder de operator aan gevaarlijke situaties bloot te stellen. Resato stelt dat de productieve uren van de machine hierdoor met tot wel 40 procent kunnen stijgen. Dat betekent een lagere machine kostprijs per uur, een beter rendement op de investering en een concurrerende marktpositie. Blokland zegt hierover: “De operator kan zijn werktijd maximaal benutten en doordat hij kan laden en ontladen tijdens het snijproces, kunnen we de doorlooptijd van de snijopdrachten verkorten. Deze optie Flexzone vergt natuurlijk een extra investering, maar die verdient zich snel terug.”

Drie pompen
Dat capaciteit en betrouwbaarheid belangrijk zijn voor Blokland blijkt ook uit de keuze om niet twee, maar drie pompen aan beide machines te schakelen, hoewel één pomp per machine in principe voldoende is. “Ondanks dat we alle vertrouwen hebben in de Resato Powerjet zijn we ons ervan bewust dat je met waterstraalsnijden veel vraagt van zo’n pomp. Het blijven mechanische machines en die zijn logischerwijs slijtagegevoelig”, aldus Blokland. Daarom heeft Resato een derde pomp in serie laten schakelen. Deze kan het werk van een andere pomp direct overnemen. Daarmee dekt Blokland zich in voor regulier onderhoud en eventuele storingen. Als een van de pompen in onderhoud is, blijven er altijd nog twee operationele pompen over. Op deze manier kan de toeleverancier in Hardinxveld-Giessendam zijn afspraken nakomen, zonder dat er werk moet worden uitbesteed.

Strategische beslissing
Jan Willem Blokland ziet de aanschaf van de twee waterjets als een strategische beslissing. “Omdat we al sinds de jaren 90 innovatief bezig zijn, kunnen we blijven groeien. Maar we moeten ook continu op zoek blijven naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Dat doen we met deze investering.”
De aanhoudende groei van het 52-jarige bedrijf heeft inmiddels opnieuw geleid tot de behoefte aan een nieuwe bedrijfsruimte. Blokland heeft daarom onlangs aan de overkant van de straat nieuwe bedrijfsruimte aangekocht. In een voorlopig pand staan daar nu alvast de twee waterjets. Blokland: “Onze bestaande hal staat al helemaal vol met machines die metalen bewerken als staal, RVS, aluminium en messing. Daar wil je niet de waterjets ook nog eens bij hebben. Dat wordt gewoon te krap. De waterjets passen uitstekend in onze nieuwe ruimte.”
Blokland is er vast van overtuigd dat beide machines hun geld gaan opleveren. “Onze ervaringen zijn de afgelopen maanden heel positief geweest. De installatie van de machines verliep perfect en alles voelt heel goed. Ook het aanleren van de bediening van de machines is voor onze mensen eenvoudig verlopen.”

Online kiezen voor water of laser
Blokland Metaalbewerking legt momenteel de laatste hand aan een webshop waarin klanten zowel lasersnijwerk als waterstraalsnijwerk kunnen bestellen. Deze webshop zal in februari live gaan. Diverse toeleveranciers van plaatwerk bieden reeds mogelijkheden aan om online offertes voor lasersnijwerk aan te vragen en te bestellen. Ook is er al een webshop voor watersnijwerk. “Maar de combinatie van beide snijtechnieken is voor zover wij weten uniek”, zegt Edwin Voermans, lid van directie van Blokland Metaalbewerking. “Dit is interessant voor klanten omdat er een overlap zit in het snijden met de laser en met de waterjet. 8 tot 10 mm dik aluminium kun je bijvoorbeeld zowel met de laser als met water snijden. In onze webshop kun je voor beide een offerte aanvragen en dan de prijs vergelijken.”
De combinatie biedt ook andere voorbeelden. Opnieuw Voermans: “Met water kun je minuscule gaatjes maken in bijvoorbeeld 20 mm dik materiaal. Met een laser is dat onmogelijk. In onze webshop kun je kiezen: je bestelt materiaal met gaatjes, gesneden met de waterjet, of lasergesneden materiaal, waarin je dan naderhand de gaatjes boort.”
De webshop wordt ontwikkeld in samenwerking met ISD Benelux. Voor Blokland betekent dit de start met een digitaal offerte- en bestelsysteem. “We zijn benieuwd hoe dit aanslaat bij onze klanten”, aldus Voermans. “We kunnen het uitbreiden met gezette plaat en buislasersnijden. Maar dat is voor de toekomst.”