Schunk benut eigen producten ten volle

Schunk Intec heeft onlangs met een aantal klanten een tweedaagse studiereis gemaakt naar de productiefaciliteiten van het moederbedrijf in Duitsland. De deelnemers aan de reis maakten kennis met de brede range producten van Schunk, maar ook met de wijze waarop het bedrijf deze zelf inzet om de productieprocessen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

“Dat was een belangrijke doelstelling van deze reis”, aldus directeur Harry Kortwijk van Schunk Intec in Den Bosch. “We wilden inzicht geven in hoe wij zelf omgaan met onze snelwisselsystemen voor spanklauwen, gereedschapshouders, nulpuntspansystemen, mechatronische grijpers, klauwplaten en andere producten om het potentieel van bewerkingsmachines maximaal te benutten. Om daarmee onze klanten ideeën aan de hand te doen voor het efficiënter maken van hun eigen productie.”

Het was een gemêleerd gezelschap dat medio juni naar het zuiden van Duitsland afreisde. Een aantal deelnemers past de Schunk producten al volop toe, anderen moeten daar nog mee beginnen. Het totale gezelschap bestond inclusief medewerkers van Schunk uit ruim dertig personen, die zo’n 16 bedrijven vertegenwoordigden. Hun programma werd enigszins verstoord door een busongeluk op de heenweg. Daardoor moest het bezoek aan de Schunk fabriek in Lauffen, waar onder meer de gereedschapshouders worden gemaakt, worden geschrapt. Wel kon op de eerste dag nog een kort bezoek worden gebracht aan de fabriek in het nabijgelegen Haussen.

Geautomatiseerde productie
De volgende dag kon het programma in Mengen, vlak bij de Zwitserse grens, wel helemaal doorgang vinden. Hier wordt met name de spantechniek geproduceerd. Het Nederlandse gezelschap kreeg een uitgebreid programma voorgeschoteld met lezingen en praktische sessies over de diverse grijp- en spansystemen. Ook werd hen een uitgebreide blik in de Schunk-keuken gegund. Net als in de andere productielocaties is er sprake van een zwaar geautomatiseerde productie met een grote variatie aan bewerkingsmachines, die vaak zijn gekoppeld aan Fastems systemen en diverse robots van het Nederlandse Cellro. Schunk produceert een enorme variëteit aan producten; zowel standaard producten als specials. Harry Kortwijk: “Iedereen denkt dat Schunk grote series produceert. Maar omdat er sprake is van zoveel verschillende producten, zijn de series eigenlijk klein. Wel keren deze door het hele jaar heen natuurlijk met grote regelmaat terug. Daarom is een flexibel productieproces, met korte omsteltijden om de spindeltijden zo hoog mogelijk op te voeren, van groot belang. Dat is ook interessant voor de Nederlandse maakindustrie, omdat hier steeds meer kleine series met een grote variatie moeten worden geproduceerd.”

Klauwwisselwedstrijd
Tijdens het interessante programma dat de Nederlanders kregen voorgeschoteld, werden ze ook zelf aan het werk gezet. Er was een wedstrijd wie het snelst handmatig een aantal klauwen kon wisselen. Winnaar werd Leon van Leeuwen, bedrijfsleider van Lemmens Metaalbewerking. Hij slaagde erin om binnen 14 seconden drie klauwen te wisselen. Een prestatie, waarmee hij ook bij de mensen van Schunk bewondering afdwong.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Onderzoek productieautomatisering in MKB

24-01 Wie benieuwd is naar de uitdagingen in productieautomatisering en wil weten hoe zijn bedrijf…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zoomt in op slimme productieautomatisering

22-05 Tijdens deze vakbeurs tonen nationale en internationale exposanten hun componenten voor een compleet geïntegreerd…

Verspanen

BIS Specials opent demoruimte voor digitaal klantcontact

14-04 “Het idee voor een demoruimte met de mogelijkheid om digitaal contact te leggen met…

Automatisering

Lasotech versterkt OTC Daihen Europe

06-07 De Daihen-groep heeft zijn positie op de Europese markt uitgebreid met de overname van…

Automatisering

Intelligente spantechniek en grijpsystemen voor machinale bewerking

21-08 Smart loading, smart processing, smart connection – deze drie kernthema’s zullen de industriële productie…

Verspanen

Heku Tools gecertificeerd servicepartner Allmatic

15-05 Allmatic-Jacob Spannsysteme heeft de status van Heku Tools in Kaatsheuvel als gecertificeerd servicepartner verlengd.…

Verspanen

Zelf-centrerende 4-klauwplaat voor freesbank

19-12 Naast de InoFlex zelf-centrerende én compenserende 4-klauwplaat voor draaibanken brengt de Duitse fabrikant HWR…

Verspanen

Flexibel opspannen op freesdraaibanken

03-04 Spantech Opspantechniek presenteerde op de TechniShow de nieuwe InoFlex VL klauwplaat speciaal voor freesdraaibanken.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV