Zelf stikstof opwekken voor lasersnijden

0

Atlas Copco heeft een plug & play oplossing voor het produceren van stikstof in het assortiment opgenomen. Met deze zogeheten stikstofskid-installatie kunnen gebruikers goedkoop en efficiënt hun eigen persluchtonafhankelijke stikstofvoorziening veiligstellen. Het systeem is compact en makkelijk te installeren.

 

Stikstof voorkomt bij lasersnijden oxidatie en verkleuring van het te snijden materiaal (staal, RVS en aluminium). Het gas wordt soms ook ingezet om de straalgang van de laser te ‘spoelen‘. “Als de stikstof in flessen wordt ingekocht kan deze in de laserbewerking wel meer dan de helft van de totale gebruikskosten uitmaken“, zegt Ronny Toepke van Atlas Copco. „Met efficiënte opwekking van stikstof kunnen gebruikers hun gebruikskosten dan ook drastisch verminderen.“

Met de stikstofopwekkers van Atlas Copco kan de benodigde hoeveelheid stikstof tegen minder kosten worden geproduceerd dan wanneer het gas in flessen door een leverancier wordt geleverd. De op een frame gemonteerde hoge druk stikstofskid is uitgerust met alle benodigde componenten: een toerentalgeregelde compressor, een stikstofgenerator, vaten voor perslucht en stikstof, een booster, droger en filters. Er zijn twee modellen beschikbaar: een 40 bar versie voor directe toepassing en een 300 bar variant die werkt in combinatie met hogedrukflessen. Daarmee is het mogelijk een kleinere installatie te kiezen als het stikstofverbruik onregelmatig is. Ook kan daarmee bijvoorbeeld in de nacht opgewekte stikstof voor gebruik in de volgende ploeg tussentijds worden opgeslagen. De machines van Atlas Copco reguleren de opwekking automatisch zodat altijd de gewenste stikstofdruk en de benodigde zuiverheid beschikbaar zijn. Ingangslucht, temperatuur, druk en dauwpunt worden uit veiligheidsoogpunt voortdurend bewaakt.

Atlas_Copco_Laserschneidanlage_20x30
De kosten voor het gebruik van stikstof bij het lasersnijden kunnen flink oplopen.