Spindels hebben onderhoud nodig

Door regelmatig de conditie van spindels van draaibanken en bewerkingscentra te monitoren kunnen dure reparaties tijdig worden voorkomen. Toch blijkt in de praktijk dat bedrijven daar laks mee omgaan en worden geconfronteerd met overmatige slijtage, lekkages en corrosie, waardoor spindels de toleranties niet meer halen of zelfs helemaal vastlopen. Volgens Herman van den Ham, Sales Manager bij Landré Service, wegen de kosten voor preventief onderhoud niet op tegen de kosten voor productafkeur, productiestilstand en reparatie als gevolg van slecht onderhoud.

“Onverwachte stilstand is voor veel bedrijven een ware nachtmerrie. Wanneer je spindels preventief onderhoudt gaan deze langer mee”, stelt Van den Ham. Landré biedt spindelrevisie voor alle machinemerken aan, en kan ook periodiek verschillende metingen uitvoeren aan de spindel, zoals spankracht -, geometrie- en trillingsmetingen. Daarnaast is het ook nodig het koelwater regelmatig te monitoren. Landré adviseert om deze metingen minimaal eens in de 6 maanden uit te voeren. Door deze metingen wordt een goed beeld verkregen over de conditie van de spindel en kan er ingegrepen worden voordat deze onverwacht faalt.

Draaidoorvoer
“In de vrije dagen tussen kerst en oudjaar hebben we bij een bedrijf twee spindels van hun bewerkingscentra preventief vervangen. In plaats van te wachten tot de spindels zouden zijn vastgelopen, koos deze klant ervoor de spindels preventief te laten vervangen. Een representatief voorbeeld van een bedrijf dat de risico’s van onverwachte stilstand in een drukke periode wil voorkomen”, aldus Van den Ham.

Veel spindels zijn ontworpen voor 8.000 spindeluren. Dit is gebaseerd op gebruik met maximaal toerental en belasting. Toch gaan ze vaak langer mee omdat ze niet altijd maximaal belast worden. Net als het onderhoudsschema van een auto is het noodzakelijk de lagers en de draaidoorvoer volgens schema tijdig te vervangen. Een draaidoorvoer moet vaak meerdere keren vervangen worden tijdens de levensduur van de spindel. Als dit niet gebeurt dan kan er lekkage ontstaan waardoor er koelwater in de spindel, lagers of in het spansysteem komt. Veel spindels vallen om deze reden vroegtijdig uit.

Ook de interne koeling van spindels vragen om regelmatige reiniging. Door vervuiling en kalkaanslag daalt het koelvermogen en worden vet en lagers warm, hetgeen weer ten koste gaat van de levensduur van de lagers. Veel spindellagers zijn levensduur gesmeerd, een constante temperatuur is daarom wenselijk. Wanneer het vet te warm wordt, (in vele gevallen is een verhoging van 20 graden al fataal) neemt de vermindering van de levensduur van het vet en daarmee van de lagers en de gehele spindel dramatische vormen aan.

Ook opnameconussen kunnen door afnemende spankracht of door het grote aantal automatisch gereedschap wisselingen sneller slijten dan is voorzien. Hierdoor verliest de machine zijn nauwkeurigheid.

Hoge kosten en lange levertijden
Van den Ham: “In alle gevallen gaat het erom dat je met gepland onderhoud onverwachte stilstand kunt voorkomen. De praktijk wijst uit dat veel metaalbewerkingsbedrijven zich niet aan de onderhoudsschema’s van de fabrikant houden en pas aan de bel trekken wanneer de spindels zijn vastgelopen. Meestal loopt dat uit op een ruilspindel of spindelrevisie. Lang niet altijd heeft men de keuze van een ruilspindel en dan moet de spindel terug naar de fabriek. Dat betekent meestal dat de machine lang stilstaat. Beter is een onderhoudscontract voor de machine af te sluiten, waarmee de machine volgens een schema in topconditie gehouden wordt.

Spindelrevisie in vijf werkdagen
Naast preventief onderhoud is Landré vorig jaar gestart spindelrevisie en conusreparatie binnen vijf werkdagen aan te bieden. Herman van den Ham: “Daarvoor werken we samen met Der Spindeldoctor, een Duits bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Inmiddels hebben we al 25 spindels met hen samen gereviseerd. Wij nemen de organisatie, uit- en inbouw voor onze rekening en Der Spindeldoctor de revisie en reparatie. Standaard neemt een spindel revisie 7 werkdagen in beslag maar als het echt nodig is kan het ook in 5 dagen. We bieden dat merkonafhankelijk aan.

Landré heeft al meer dan 100 jaar ervaring met verspanende machines. In 2013 is Landré Quality partner van Der Spindeldoctor geworden. Als Nederlands bedrijf communiceren we gemakkelijk en zijn we met onze gespecialiseerde technici een logische keuze bij spindelproblemen of –onderhoud.”

Zie hier een video op youtube.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Machinefabrikanten vertrouwen op Big-Plus spindelsysteem met dubbel contact

05-06 Big Kaiser, een wereldleider in hoogwaardige precisiegereedschapssystemen en oplossingen voor de metaalbewerkende industrie, heeft…

Verspanen

Okuma geeft spindels extra aandacht

05-12 Een belangrijk onderdeel van de CNC-machine is de spindel. Okuma Europe geeft dit onderdeel…

Werkplaatstechniek

Balanceren en voorinstellen op één machine

26-10 Haimer presenteert op METAVAK de Tool Dynamic Preset Microset. Dit zijn twee machines in…

METAVAK 2016

Extra spindel voor VTV Tooling

27-10 Je mag Jos Vis, samen met zijn vrouw Sylvia eigenaar van VTV Tooling in…

Automatisering

AMB: De virtuele tweeling komt

03-09 Door Industrie 4.0 begeeft de digitalisering zich ook steeds verder in de werktuigmachine. Er…

Verspanen

Nieuwe draai- en kotterbaren Seco verminderen trillingen

21-07 Trillingsdempend Steadyline gereedschap van Seco verwelkomt de nieuwe opties voor de contactoppervlakken van de…

Verspanen

Spindeldokter houdt spreekuur op TechniShow

03-02 Een vastgelopen, beschadigde of versleten spindel is voor veel bedrijven een goede reden om…

Geen categorie

Spinjet van Iscar voert toerental op

07-04 Veel machines kennen een beperking in het maximale toerental dat zij kunnen bereiken. Met…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV