Super glad; RVS ‘Fine Finish’ is de norm

Door voortdurend te innoveren in techniek en kwaliteit is RVS Finish in 5 jaar tijd uitgegroeid tot een strategisch partner in de nabehandeling van Roestvaststaal. De totaalleverancier op het gebied van oppervlaktebehandeling in Bergeijk beheerst vier straalprocessen, waaronder het inmiddels marktrijpe paradepaardje RVS Fine-Finish. Hiermee kan een oppervlakteruwheid van 0,3 RA worden behaald.

RVS Finish heeft net weer een aantal investeringen achter de rug. Het bedrijfspand is uitgebreid met 300 vierkante meter, de bestaande straalcabines zijn verbeterd en er is een grote nieuwe cabine (60 vierkante meter) bijgeplaatst. Hierin kunnen twee personen tegelijk RVS Fine-finishen.
Ook de organisatie is aangepakt. RVS-Finish, dat ook ultrasoon reinigt en cleanroom kan verpakken, werkt nu volgens het lean concept. “We hebben onze professionaliteit flink opgevoerd”, zegt bedrijfsleider Driek Brouwers. “Vroeger waren we een loonstraler, nu hebben we alle straaldisciplines en slijp/polijstdisciplines. Daarbij is RVS Fine-Finish top of the bill. We hebben alle processen super onder controle, bieden een hoge capaciteit en een korte doorlooptijd. Als je ziet hoe snel we nu een perfect resultaat behalen in vergelijking met een aantal jaren geleden, dan mag je wel stellen dat er veel is bereikt.”

Dat komt mede omdat RVS Finish een heel stuk voorbereiding kan overnemen. Het bedrijf beschikt namelijk ook over een uitgebreid machinepark voor het slijpen van RVS producten. Hier kan zowel op ruwheid worden geslepen, als ter voorbereiding op het Fine Finish straalproces. Onze ervaren slijpers en polijsters kunnen producten tot een zeer hoog niveau of op een hele lage ruwheid afwerken.

Proces is geperfectioneerd
RVS Finish beschikt over cabines voor keramisch stralen, glasparelstralen en RVS Fine-Finish. Daarnaast is er een cabine, waarin met een speciaal straalmiddel uitsluitend producten worden gestraald voor een klant in de medische sector.
De parel onder de straalprocessen die in Bergeijk worden uitgevoerd is echter RVS Fine-Finish. Dit is samen met Henk van Os van Holland Mineraal ontwikkeld. “Holland Mineraal is onze leverancier van straalmiddel en installaties. Tevens is zij strategisch partner in innovatie en procesbewaking”, aldus Brouwers.
RVS Finish is al een aantal jaren met Fine-Finish op de markt. Aanvankelijk werd hiervoor een haalbare ruwheidswaarde van 0,5 Ra opgegeven. Maar inmiddels is het proces verbeterd en is er veel kennis en ervaring opgedaan. Brouwers: “Het proces is geperfectioneerd en de productieparameters zijn volledig onder controle. Daardoor realiseren we 0,5 Ra nu razendsnel. Ook 0,3 Ra is goed haalbaar, maar dat is wat bewerkelijker.”

Kwaliteitsrapporten
De industrie vraagt om een steeds lagere oppervlakteruwheid. “De melkindustrie in de Verenigde Staten wil met machines al naar 0,4 RA”, weet Brouwers. “Hier in Nederland is de eis nog 0,8, maar dat gaat ongetwijfeld ook naar 0,4 RA. Fine-Finish is daarvoor een heel geschikt proces. Het is contactloos en de toepassing is vorm-onafhankelijk.”
Omdat RVS Finish het proces volledig onder controle heeft, kan men met grote flexibiliteit een gegarandeerde kwaliteit leveren. Daarbij is de prijs-kwaliteitsverhouding volgens Brouwers in balans. Hij maakt de vergelijking met het veel duurdere waterstralen of natstralen. “Wij bereiken met RVS Fine-Finish dezelfde ruwheden en bewijzen dat met nauwkeurige metingen. Deze leggen we vast in kwaliteitsrapporten, zodat daar geen discussie over kan zijn. RVS Fine-Finish is goedkoper dan natstralen. Dat komt vooral omdat wij droog werken in een bewaakt systeem, waarbij de straler constant visueel zicht heeft. Zo gaat het in een keer goed. Een natstraler wordt gehinderd door waternevel, waarbij de kwaliteit pas na het reinigen en drogen is vast te stellen en indien nodig verbeterd kan worden. Als het product geheel is nat gestraald, moet het gereinigd en gecontroleerd gedroogd worden. Dit om strepen en vlekken te voorkomen.”

Hogere marktsegment
Brouwers is ervan overtuigd dat RVS Fine-Finish geschikt is voor het hogere marktsegment. Hij mikt op de foodindustrie, machinebouw, producenten van doseersystemen, farmacie en semiconductorindustrie, bijvoorbeeld ASML (frame lenshandeling). Diverse bedrijven in die sectoren zijn reeds klant. Zo is er voor GEA Food Solutions een nieuwe machine voor het braden van kippen gestraald. Vereist was een supergladde ruwheid, die voorheen werd behaald met het duurdere slijpen/polijsten (dit beheerst RVS Finish ook tot een ruwheid van Ra=0.02um). Voor de Belgische machineproducent Arodo is een nieuwe complexe machinelijn voor de baghandling industrie op een ruwheid van 0,4 RA geslepen en gestraald.

Glijgoot
Brouwers wil veel meer bedrijven in het hogere segment bereiken. Daarvoor wil hij vooral in gesprek met de constructeurs, die nu nog vaak handelen naar de tekeningen van de engineers en conceptontwikkelaars. Daardoor houden ze bijvoorbeeld vast aan keramisch parelen, terwijl er andere mogelijkheden zijn voor een veel beter resultaat.
Om toepassingen te testen en om ruwheden visueel aan te tonen heeft RVS Finish een glijgoot ontwikkeld. Hiermee kunnen keramisch, glasparel, Fine-Finish, K320 geslepen en gepolijste materialen naast elkaar worden beoordeeld. Door een soort sjoelschijven naar beneden te laten glijden kan het verschil in ruwheid worden gedemonstreerd. “En men kan zelf voelen”, aldus de bedrijfsleider van RVS Finish. “Want dat is toch wat de mensen willen om de verschillen helder te krijgen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

27-06 Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Oppervlaktetechniek

Gereedschappen geautomatiseerd finishen

31-05 Met de finishing technieken in de Otec DF- en SF-machines kan de kwaliteit van…

Geen categorie

Stainless Solutions Group biedt totaalconcept

10-03 De samenwerking van Unlimited Stainless en Hygienic Surface Treatments heeft geresulteerd in de nieuwe…

Geen categorie

WSB introduceert nieuwe pompen op Surface

04-09 WSB grijpt de deelname aan de vakbeurs Surface aan om, samen met Wagner Zwitserland,…

Geen categorie

Relatiedag bij Bax Metaal en RVS Finish

20-11 Bax Metaal en RVS Finish in Bergeijk hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?