Technicum-boek biedt inzicht in paradox technische arbeidsmarkt

Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, heeft het eerste exemplaar van ‘Kwestie van Kracht, technische topbedrijven in een dynamische arbeidsmarkt’ in ontvangst genomen. Met het boek wil Technicum werkgevers in de techniek inspireren werk te maken van de vele personele uitdagingen in deze sector.

Werkgevers in de technische dienstverlening krijgen de komende jaren te maken met grote uitdagingen op het gebied van personeelsbeleid, zo bleek tijdens de presentatie van ‘Kwestie van Kracht, technische topbedrijven in een dynamische arbeidsmarkt’. Hierin schetsen acht bedrijven en organisaties de manier waarop zij omgaan met personele uitdagingen. Onder andere topmensen van Siemens, BAM, Heijmans, Cofely, NedTrain, KPN, Imtech en Vakcollege komen aan het woord.

Zij schetsen een complex beeld van de arbeidsmarkt voor technici. Enerzijds houdt de crisis aan en loopt de werkloosheid op, anderzijds stroomt binnenkort een complete generatie babyboomers uit waardoor er een groot tekort aan technici wordt verwacht. Tegelijkertijd kijken bedrijven kritisch naar de medewerkers die ze op de loonlijst hebben: uitvoerende medewerkers moeten plaats maken voor hoger opgeleide werknemers. Ook willen bedrijven beter op conjuncturele fluctuaties kunnen inspelen door het aanhouden van een flexibele schil.

Tikkende tijdbom
In Kwestie van kracht noemt Ab van der Touw, CEO van Siemens Nederland, het dreigende tekort aan technici ‘een tikkende tijdbom’, eentje die je alleen niet hoort tikken waardoor de impact van de knal nog groter zal zijn. Van der Touw houdt er rekening mee dat er de komende jaren een tekort van 150.000 technici ontstaat. “Dat beeld mag dan nu wat vertroebeld worden door de crisis en de oplopende werkloosheid, als we niet oppassen en niet snel tot actie overgaan, ontploft die bom in ons gezicht”, aldus Van der Touw. Volgens hem moeten bedrijfsleven, onderwijs en overheid alles op alles zetten om meer jongeren te interesseren voor een carrière in de techniek.

Met het boek wil Technicum bedrijven en organisaties inspireren een krachtig beleid te formuleren als antwoord op de uitdagingen van de technische arbeidsmarkt. Technicum is specialist in het bemiddelen, begeleiden en opleiden van technisch personeel en onderdeel van USG People.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Cao-overleg opgeschort; lonen grootste probleem

29-03 Werkgevers bieden per 1 juli 2024 5% en per 1 februari 2025 1,25% over…

Personeel en Opleiding

Uitdagingen arbeidsmarkt belangrijk thema bij cao-gesprekken

19-02 “Allerlei factoren, zoals netcongestie, stikstofproblematiek, conflictsituaties in de wereld en de terugvallende wereldhandel, zorgen…

Bedrijf en Economie

Minder spanning op arbeidsmarkt in MKB-maakindustrie

18-01 Bij de MKB-maakbedrijven die aan deze barometer hebben deelgenomen werken gemiddeld 21 medewerkers, 92%…

Personeel en Opleiding

Grote zorgen over impasse Sterk Techniek Onderwijs

24-04 Hier dringt de Industriecoalitie, bestaande uit Koninklijke Metaalunie, Bouwend Nederland, FME, Techniek Nederland en…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Personeel en Opleiding

Covebo test en traint Europese metaalvakkrachten

11-04 Dit leidt in de praktijk tot langere samenwerkingsverbanden tussen kandidaten en bedrijven. Covebo verwacht…

Bedrijf en Economie

Arbeidsmarkt blijft gespannen voor MKB-metaal

04-11 Terwijl de vraag naar personeel onverminderd hoger is dan het aanbod en de druk…

Personeel

Krapte wordt steeds groter

09-10 De Nederlandse arbeidsmarkt wordt in een rap tempo krapper, ook binnen de techniekbranche. Organisaties…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV