Technology for Health: trefpunt voor innovatie in medische technologie

Innovatie in de gezondheidszorg gaat langzaam, maar er dienen zich wel in hoog tempo allerlei nieuwe ontwikkelingen aan. Daarom is regelmatig een technologie check-up nodig. Technology for Health laat elk jaar zien hoe medische technologie kan helpen de zorg veiliger, efficiënter en betaalbaarder te maken. Het event fungeert als trefpunt voor professionals die actief zijn rond de ontwikkeling van medical devices. Mikrocentrum organiseert de combinatie van vakbeurs en congres dit jaar op 11 en 12 oktober in Congrescentrum 1931 in Den Bosch.

Voor het eerst vindt er gelijktijdig een Technology for (Self)care Congres plaats. Centraal daarin staan de technische hulpmiddelen voor (zelf)zorg die beschikbaar of in ontwikkeling zijn en de gewenste nieuwe ontwikkelingen. In de congresprogramma’s komen naast technologiebedrijven ook ervaringsdeskundigen aan het woord, over de rol van technologie in de dagelijkse zorg. Zo biedt Technology for Health een check-up voor de werelden van zowel zorg als technologie.

Technology for Health beleeft dit jaar z’n negende editie. De expositie staat open voor onder meer ontwikkelaars van medische producten, hun toeleveranciers, design- en ingenieursbureaus, (embedded) softwarebedrijven en zakelijke dienstverleners. Het congresprogramma heeft organisator Mikrocentrum ingevuld samen met FME Life Sciences & Health, Pontes Medical, MedtechPartners en Health Valley. Naast keynotes en exposantenlezingen zijn er thematracks voor start-ups en over biomaterialen (in samenwerking met BSP Platform).

Highlights
“Het technologiecongresprogramma kent diverse highlights met aansprekende presentaties over nieuwe ontwikkelingen”, zegt Saskia Baeten, manager van Technology for Health. Maarten Buys van Elekta spreekt over de kansen die brachytherapie (inwendige bestraling) biedt bij de behandeling van kanker: het beperken van de kosten door het vergroten van de nauwkeurigheid, het verbeteren van de uitkomst en het verkorten van de behandeltijd. Sjaak Deckers vertelt over het opzetten van een bedrijf voor het vermarkten van de nieuwe neurostimulatietherapie die G-Therapeutics ontwikkelt voor mensen met een dwarslaesie. Een actueel thema dat ook voor de zorg relevant kan zijn, is ‘big data’, aldus Tim Jongen van Medtronic. Hij laat zien hoe bij diabetes een efficiënte verzameling en slimme interpretatie van (meet)gegevens zowel de belasting van het zorgsysteem als de impact van diabetes op het dagelijks leven van de patiënt kan verminderen.

Nieuw congres over (zelf)zorg
“Het Technology for (Self)care Congres vormt een logische aanvulling op Technology for Health”, aldus Baeten. Het event dat focust op het begin van de zorgketen, waar ontwikkeling van nieuwe technologie plaatsvindt. Het nieuwe congres richt zich juist op het einde van de zorgketen, waar technische hulpmiddelen al beschikbaar en in gebruik zijn. Zorgprofessionals en ontwikkelaars kunnen ervaringen uitwisselen en op grond daarvan nieuwe en gewenste ontwikkelingen bespreken. Zo helpen zij samen de zorg vooruit.

Thema’s van het Technology for (Self)care Congres zijn serious gaming in de zorg, robotica, domotica en revalidatie. Mikrocentrum verzorgt de invulling in samenwerking met onder meer Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg, en VitaValley, netwerk voor vernieuwing in de zorg. De doelgroep omvat zorgprofessionals en directieleden uit de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg en revalidatiezorg, en daarnaast bedrijven die technische hulpmiddelen leveren en/of ontwikkelen voor deze zorgsectoren. Voor hen is er de mogelijkheid om zich specifiek bij dit congres te presenteren met een table-top expositie.

Een bijzonder onderdeel van het nieuwe congres zijn de inspirerende praktijkverhalen van ervaringsdeskundigen. Annebelle de Jong is vanwege haar spasticiteit aan een rolstoel gebonden en communiceert via techniek. Zij brengt op haar eigen manier over wat technologie kan betekenen in het dagelijks leven in een zorginstelling. Een andere zorginstelling, Zuyderland, gaat met de congresdeelnemers ervaringen delen rond de inzet van zorgrobotica.

Trefpunt
Op dinsdag 11 en woensdag 12 oktober organiseert onafhankelijk kenniscentrum Mikrocentrum in Congrescentrum 1931 (Den Bosch) Technology for Health 2016. De combinatie van vakbeurs en congres maakt van Technology for Health hét jaarlijkse trefpunt voor professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling van medical devices. Toeleveranciers, ontwikkelaars, dienstverleners en zorgprofessionals ontmoeten elkaar voor een jaarlijkse update, nieuwe projecten en contacten. De twee congressen bieden de deelnemers elk een eigen, complementair perspectief op de ontwikkelingen rond technologie in de zorg. Mikrocentrum verwacht voor deze negende editie zo’n 60 exposanten en rond de 1.000 bezoekers, afkomstig uit zowel industrie als gezondheidszorg, wetenschap, overheid en zakelijke dienstverlening.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Maakindustrie kan in mei weer fysiek samenkomen op MIX Noordoost

31-01 “Corona heeft alle beursagenda’s behoorlijk op z’n kop gegooid, ook die van de maakindustrie.…

Bedrijf en Economie

‘Er is maar één weg uit de crisis: innovatie’

15-06 Uit onderzoek van FME blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar ondernemers…

Personeel en Opleiding

Kinkelder pionier in sociale vernieuwing

17-03 Provincie Gelderland heeft er twee nieuwe sociale innovatie BOOST pioniers bij. Gedeputeerde Peter Kerris…

Toeleveren

Melkrobot Lely in de race voor Europese uitvindersprijs

17-06 Alexander van der Lely, CEO, en Karel van den Berg, Director Innovations, van Lely…

Bedrijf en Economie

‘WBSO-regeling heeft aantoonbaar effect op innovatief bedrijfsleven’

24-04 De innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert aantoonbaar het aantal…

Bedrijf en Economie

MIT Zuid weer open

22-03 Ook in 2019 kunnen MKB’ers in Zuid-Nederland voor hun innovatieproject in aanmerking komen voor…

Bedrijf en Economie

Scania en Isala gaan samenwerken

16-01 Een opmerkelijke samenwerking tussen twee grote werkgevers in de regio Zwolle. Truckfabrikant Scania en…

Personeel en Opleiding

Johan Boessenkool Prijs bestaat alweer bijna een halve eeuw

06-07 Op woensdag 4 juli werd voor de 49e keer de Johan Boessenkool Prijs uitgereikt.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV