Van 6 uur lassen naar 20 minuten klinken

0

Door de frames van de verpakkingsmachines niet meer te lassen maar te klinken, heeft machinebouwer Henkovac in Den Bosch de productietijd van het frame verkort van 6 uur naar minder dan 20 minuten. Resultaat: een kostenbesparing van 40% op het frame. Directeur Hein van der Wegen vertelt hierover in een video, die u hier kunt zien.

Klik hier voor de video

Het frame van de verpakkingsmachine bestond uit een gelaste structuur van roestvaststalen buizen. Dit proces vroeg om vakmanschap, was zeer tijdrovend en vormde steeds vaker een bottleneck in de productie. Om de doorlooptijd te verkorten en de kwaliteit van het frame te vergroten ging Henkovac op zoek naar een alternatieve oplossing. Samen met Onkenhout is een redesignproject gestart om het frame modulair samen te stellen met structurele blindklinknagels, zoals de M-lok. Het grote voordeel van de M-lok blindklinknagel is de gatvullende werking van de nagelhuls. Er kunnen ruime montagegaten worden toegepast voor een snelle assemblage. Door de gatvulling van de structurele blindklinknagels ontstaat een nauwkeurige en stijve constructie.
Door te klinken in plaats van te lassen zijn de werkomstandigheden fors verbeterd (geen lasdampen). De nabewerkingen (slijpen en richten) zijn nu niet meer nodig. De totale productietijd is verkort van 6 uur naar nog geen 20 minuten, met als resultaat een kostenbesparing van 40% op het frame.