VDL Gereedschapmakerij maakt reuzensprong in zagen

Van Hoorn Machining heeft de eerste KASTOtwin A 4×5 bandzaagmachine in Nederland geplaatst bij VDL Gereedschapmakerij in Hapert. Deze automatische precisie bandzaagmachine met twee kolomgeleidingen is de opvolger van de KASTOtwin A4,  waarvan er de afgelopen jaren zo’n tachtig in Nederland zijn geplaatst.

De nieuwe machine, geschikt voor continu werk, licht tot zwaar te verspanen materialen, massief, buis en profielen, kent volgens Ronnie Bons van Van Hoorn Machining diverse verbeteringen ten opzichte van het vorige model. Zo is het zaagbereik vergroot. De zaagcapaciteit rond was 400 mm en is nu 440 mm. De zaagcapaciteit vierkant is 440×440 mm en rechthoekig 520×440 mm. De afmetingen van de machine zijn daarbij hetzelfde gebleven. Verder heeft de nieuwe zaagmachine meer motorvermogen (totaal 8 kW) en is de bandsnelheid uitgebreid. “Ook is de toegankelijkheid aan de achterzijde verbeterd. Je kunt direct materiaal inleggen”, aldus Bons, die ook wijst op de wokkeltransporteur voor de begeleide afvoer van de spanen.

Grote stempelplaten
VDL Gereedschapmakerij is zeer tevreden over de nieuwe zaagmachine. Het bedrijf, een onderdeel van de VDL groep, ontwikkelt en maakt productiegereedschappen, zowel prototype gereedschappen voor kleine series, als meervoudige high-volume productiegereedschappen.  De zaagmachine wordt puur voor eigen gebruik ingezet. Grote platen koopt VDL Gereedschapmakerij op maat in, gegloeid en al. Hier worden indien nodig in eigen huis kleine stukjes van gezaagd. Dat gebeurde tot voor kort met een 30 jaar oude bandzaag. “Twee jaar geleden besloten we echter om ook seriewerk te gaan doen”, zegt production manager Jan Dekkers. “Daarbij kwamen we er al snel achter dat het zagen bij ons echt uit de tijd was en dat we dat elders moesten uitbesteden. Maar dat was duur. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe zaagbank.”
De keuze is gevallen op de nieuwe machine van KASTO. Daarbij heeft Dekkers vooral gekeken naar het zaagbereik. “We zagen het meest in het bereik tot 200 mm maar ook blokken tot 400 à 500 mm breed. Die wilden we ook zelf kunnen zagen en daarom is het deze machine geworden. Nog grotere formaten blijven we op maat inkopen.”

Verder was Dekkers gecharmeerd van de stabiliteit van de machine en de uitgebreide programmamogelijkheden. Voor serie zaagsneden zijn tot 99 programma’s (lengte/stukscombinaties) in te programmeren. Nadat het ingegeven aantal is bereikt, schakelt de machine automatisch uit. De machine is uitgerust met de eenvoudige zaagbesturing Basic Control, die overzichtelijk is en gebruik maakt van grafische bedieningssymbolen. De toegankelijkheid van de zaag beviel Dekkers eveneens.

Efficiencyvoordeel
De komst van de nieuwe  machine heeft wel wat veranderd.  Zaagden de draaiers vroeger zelf nog wel eens een stukje materiaal af dat ze nodig hadden, nu laten ze dat doen. Programmaatje ingeven en klaar is Kees. Maar misschien nog wel belangrijker zijn andere efficiencyvoordelen die nu in de gereedschapproductie worden behaald.  “Het is wel even omschakelen, want iedereen moet met een andere bril naar de werkstukken kijken”, zegt Dekkers. “De nieuwe zaag is natuurlijk veel nauwkeuriger dan de oude. We kunnen het materiaal nu precies aan de maat zagen zodat frezen of draaien in sommige gevallen overbodig is. Na het zagen hoef je alleen nog maar te boren en eventueel nog slijpen.”
De nauwkeurigheid zal binnenkort nog verder toenemen, als VDL ook gaat zagen met hardmetalen zaagbanden. Hierover wordt al overlegd met Van Hoorn Machining.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Promatt presenteert Spontan high-speed buizenzaagmachines

23-09 Nieuw in het assortiment van Promatt zijn de high-speed buizenzaagmachines met ontbraamunits van het…

Plaatbewerking

Dakar motor even betrouwbaar als Eijerkamp Techniek

26-10 Op de stand van Eijerkamp Techniek is naast Italiaanse kwaliteitsmachines de Dakar motor van…

Verspanen

Eerste Dragon draait bij AgrowSer

26-10 Tijdens de vorige METAVAK spuwde de Dragon plasmapijpensnijder in Nederland voor het eerst met…

Verspanen

Wolthuis Machines presenteert MACC zaagmachines

25-10 Wolthuis Machines uit Wormerveer biedt een brede range van Aziatische en Europese machines aan.…

Werkplaatstechniek

Nieuwe serie verticale bandzaagmachines Huvema

05-08 De nieuwe verticale bandzaagmachines die Huvema op de markt brengt, zijn voorzien van een…

Geen categorie

Behringer presenteert grote zussen van HBE Dynamic

22-06 De Duitse zaagmachinefabrikant Behringer presenteerde vorige week tijdens de huisshow in Kirchardt twee ‘grote…

Geen categorie

Van der Wees installeert grootste Bomar zaag

28-10 De Koninklijke Van der Wees Groep in Dordrecht heeft geïnvesteerd in een grote semi-automatische…

Geen categorie

Kasto ontwikkelt nieuwe allround bandzaag

19-06 Met de nieuwe serie KASTOwin zaagmachines, heeft Kasto een echte allrounder ontwikkeld. De volautomatische…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?