Verkooptool in de cloud klaar voor gebruik

Rhodium24, de veelbelovende cloudoplossing en verkooptool voor plaatbewerkende bedrijven van start-up Metal Heaven, is zo goed als klaar voor gebruik. Om te beginnen zal het mogelijk zijn om het snijden en kanten van plaatuitslagen en 20 aanvullende bewerkingen in de cloud te calculeren en offreren. Metal Heaven is de afgelopen maanden zo ver gekomen dankzij de welwillende hulp van een tiental launching customers.

Maar het is allemaal wel wat anders gelopen dan dat oprichter Wim Dijkgraaf en zijn team dachten, toen ze in juli 2019 met Metal Heaven begonnen. Hun idee was om state-of the art calculatiesoftware inclusief klantenportaal te gaan aanbieden in de cloud. Razendsnel calculeren (op basis van een online af te sluiten abonnement en met afrekenen per regel), offertes uitbrengen en orders invoeren zou daarmee betaalbaar worden voor iedere plaatbewerker.

Metal Heaven had met dit model met name de wat kleinere plaatbewerkingsbedrijven op de radar, voor wie de aanschaf van dure calculatiesoftware en het worden van een digitale fabriek een brug te ver is. Het waren echter niet de kleine bedrijven maar vooral de grote toeleveranciers en fabrieken met meerdere vestigingen in Europa, die bij Metal Heaven aanklopten. “Zij kwamen met andere eisen dan we hadden voorzien. Daardoor hebben we veel maar stuk voor stuk goede aanpassingen moeten doen en heeft de marktintroductie langer op zich laten wachten dan we hadden verwacht”, aldus Wim Dijkgraaf.

Het snijden en kanten van plaatuitslagen en 20 aanvullende bewerkingen kan nu worden gecalculeerd in Rhodium24.

Het snijden en kanten van plaatuitslagen en 20 aanvullende bewerkingen kan nu worden gecalculeerd in Rhodium24.

Meerdere CAM-systemen integreren

Dat juist de grotere plaatbewerkers de calculatie-oplossing van Metal Heaven zien zitten, heeft er mee te maken dat zij meerdere bewerkingen uitvoeren. Voor al die bewerkingen werken ze met verschillende CAM-systemen, vaak geleverd door de leveranciers van de betreffende machines. Het vergt enorme ICT-technische inspanningen om al die verschillende CAM-systemen te integreren in één calculatiesysteem, waarbij het bovendien een erg foutgevoelig geheel kan worden. “Maar ons is dat nu gelukt door onze eigen cloud based CAM-software te schrijven”, zegt Dijkgraaf. “Het snijden en kanten van plaatuitslagen en 20 aanvullende bewerkingen (graveren, transporteren, certificeren, assembleren, lassen, setup, laden, uitladen, tekenen, boren, tappen, kantje breken, polijsten, ontbramen, diverse inpers vormen, anodiseren, poedercoaten en nog een aantal oppervlaktebehandelingen) kan nu worden gecalculeerd in Rhodium24. We kunnen assemblies verwerken en rekenen met assembleer, las-, leverings-, assemblage- en transportkosten op assembly- en projectniveau.”

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om zover te komen. “Ons team heeft hier een paar jaar lang dag en nacht en in de weekenden aan gewerkt, waarbij we fantastische feedback van onze launching customers hebben gekregen. Wij en zij waren op momenten best zenuwachtig of het zou lukken, maar die fase is nu voorbij en is er alle vertrouwen we het voor elkaar krijgen. We zijn de tien betalende pilots nu aan het afronden. Die zouden er liever gisteren dan vandaag al mee willen werken”, weet Dijkgraaf.

De eerste versie van Rhodium24 die nu live gaat, lijkt vooral voor de grotere toeleveranciers/plaatwerkproducenten aantrekkelijk (15+ FTE).

De eerste versie van Rhodium24 die nu live gaat, lijkt vooral voor de grotere toeleveranciers/plaatwerkproducenten aantrekkelijk (15+ FTE).

Koppelingen met ERP en CAM

Maar voordat zij echt volop in Rhodium24 kunnen gaan werken, is er nog wel wat ontwikkeling nodig. Zo moeten er koppelingen zijn met hun ERP-systemen, om te voorkomen dat alles wat in Rhodium24 wordt gecalculeerd later nog weer in ERP moet worden ingeklopt. De koppeling met Ridder iQ is zo goed als klaar, daarna zullen MKG en Plan-de-CAMpagne snel volgen. Dit zijn de meest gebruikte ERP-pakketten in de plaatbewerking.

“We zullen partners zoeken om ook koppelingen naar de andere ERP-pakketten te maken”, aldus Dijkgraaf. “En onze open API (Application Programming Interface) maakt dat derde partijen ook zelf de integratie kunnen ontwikkelen.” Bij de CAM-pakketten is vooral gefocused op WiCAM, CADMAN-B, RADAN, Autopol en Libellula. Ook hier zullen partners worden gezocht om alle CAM-pakketten in de calculatiesoftware te integreren. Maar de infrastructuur om CAM-systemen op een robuuste manier lokaal aan te sturen is klaar. Dijkgraaf: “Je moet je voorstellen dat Rhodium24 straks een soort marktplaats wordt. De gebruiker treft allemaal koppelingen aan met verschillende ERP- en CAM-systemen en kan dan aanklikken welke voor hem van toepassing zijn.”

De eerste versie van Rhodium24 die nu live gaat, lijkt vooral voor de grotere toeleveranciers/plaatwerkproducenten aantrekkelijk (15+ FTE). Uiteindelijk zal ook de kleine plaatbewerker van deze calculatiesoftware in de cloud gebruik kunnen maken, zoals oorspronkelijk het idee was. Maar het vraagt nogal wat van hen om de noodzakelijke zogenoemde ‘on boarding’ voor elkaar te krijgen. Hiervoor moeten veel fabriekspecifieke gegevens worden ingevoerd, allemaal data van machines. Er zullen kosten voor consultancy gemaakt moeten worden om dat voor elkaar te krijgen. Dijkgraaf schat in dat kleine bedrijven liever wachten tot ze plug & play kunnen aansluiten. Hij verwacht dat in de eerste helft van volgend jaar te kunnen bieden.

Samenwerkingen

Metal Heaven staat op het punt een prijsmodel voor Rhodium24 te presenteren. Dit zal bestaan uit twee soorten abonnementen, allebei inclusief het zelfbedieningsportaal. Ondertussen wordt er hard doorontwikkeld. Met het calculeren voor buislasers is de start-up al heel ver, ook die bewerking komt er binnenkort al bij.

Metal Heaven doet dat allemaal niet alleen. Het internationale team van software-ontwikkelaars krijgt hulp van twee externe consultants die de ERP-koppelingen ontwikkelen. Daarnaast wordt samengewerkt met Luke van Enkhuizen, een consultant die zich specifiek richt op het digitaliseren van de plaatwerkindustrie, voor de begeleiding van implementatietrajecten. Ook is er samenwerking met Webbing Solutions (www.webbingsolutions.nl). Zij verbinden Rhodium24 met het SCSN (Smart Connected Supplier Network) netwerk in hun rol als ERP-onafhankelijke SCSN-serviceprovider. Via hun platform KetenlinK kan data worden uitgewisseld met alle bij SCSN aangesloten (maak)bedrijven.

Al met al zijn het best spannende tijden voor Metal Heaven, dat begin maart tijdens de Avond van de Maakindustrie werd onderscheiden met de aanmoedigingsprijs van de TechniShow Innovation Awards. Dat was vlak voor het begin van de coronacrisis “Corona is vreselijk, maar maakt tegelijk de noodzaak van dit systeem nog groter”, meent Dijkgraaf. “Een forse investering om iets soortgelijks te ontwikkelen is nu niet meer nodig. Een eenvoudig af te nemen abonnement is voldoende. Ook salesteams die gedwongen vanuit huis werken hoeven dan niet naar de fabriek om de informatie die ze nodig hebben om te kunnen calculeren uit de CAD- en CAM-systemen te halen. Ze kunnen voortaan alles doen vanuit de cloud.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

ERP moet goed navigatiesysteem hebben

27-09 Maar wat nou als het navigatiesysteem niet op de hoogte is van de laatste…

Automatisering

Innovatieve gebruiksvriendelijke oplossingen voor plaatbewerking

23-06 De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt en…

Plaatbewerking

MKG implementeert ERP en shopfloor control bij Made By Driessen

16-06 Op 13 december 2019 was het dubbel feest bij Made By Driessen. De Brabantse…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Automatisering

Offertes voor complexe delen uit plaat, buis en staf binnen enkele minuten

23-02 “Wij zien klanten die er met hun bestaande calculatiecapaciteit soms dagen of zelfs weken…

Automatisering

Heuvelman Staalhandel legt toekomstbestendig IT-fundament

11-02 Heuvelman levert een breed assortiment constructiestaal direct uit voorraad. Het bedrijf bedient met name…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

10-02 Bijna een jaar geleden schreef ik hier al hoe wij werken aan de toekomst…

Automatisering

Hoekman RVS van start met digitaal inkopen via Gatewise

09-02 Door het in- en verkoopproces op deze wijze te stroomlijnen worden handmatige, kostbare en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X