Wat is TIG Brush® technology?

Wanneer roestvrij staal gelast wordt, veroorzaakt de intense hitte chroomverarming. Een gebied rijk aan ijzer blijft rond de las achter. De hoge concentratie ijzer aan het oppervlak zorgt er samen met de hoge lastemperaturen voor dat het ijzer onmiddellijk oxideert. Dit resulteert in de karakteristieke blauwe en bruine verkleuring rond de las. Het verkleurde oppervlak wordt gemakkelijk aangetast, omdat chroom niet in voldoende hoge concentraties aanwezig is om het metaal te beschermen.

De TIG Brush is ontworpen om de verkleurde oxides snel te verwijderen en het onderliggende oppervlak te passiveren zonder de aanblik en afwerking van het metaal te veranderen. Hij bestaat uit een borstel waardoor elektrische stroom wordt gevoerd. Op de borstel wordt een schoonmaakvloeistof aangebracht welke vervolgens op de te reinigen oppervlakken wordt toegepast. De vloeistof is ontworpen om door lassen veroorzaakte ijzeroxidevlekken te verwijderen.
De borstel is ontworpen om de elektrische stroom in hoge temperaturen om te zetten, met name aan het uiteinde van de borstelharen. Hoewel de vloeistof bij kamertemperatuur redelijk onschadelijk is, verwarmt de borstel de vloeistof tot een hoge temperatuur; dan wordt zij veel reactiever. Dit leidt tot een versnelde chemische werking aan het oppervlak van het roestvrije staal.
De blauwe en bruine vlekken die het resultaat van lassen zijn, zijn ferro- en ferrioxides van ijzer. IJzeroxidelagen zijn vrij zwak en de temperatuur waarmee de TIG Brush werkt, breekt de ijzeroxides snel af.  De resterende ferri-ionen gaan een verbinding met de vloeistof aan, waarin ze worden afgezonderd (vastgehouden zodat ze niet opnieuw oxides kunnen vormen). Wanneer de TIG Brush van het werk wordt weggenomen en de vloeistof weggeveegd wordt, is het oppervlak van het roestvrij staal vrij van ferri-ionen en oxides.

De TIG Brush is een veilige en doeltreffende manier om het oppervlak van roestvrij staal te reinigen, met name na lassen. Het is ontworpen om blauwe en bruine ijzeroxidevlekken te verwijderen zonder de oppervlakafwerking van het metaal te wijzigen. Tegelijkertijd passiveert de TIG Brush het metaal, zodat zeer snel een compleet resultaat wordt behaald. De vloeistof die met de TIG Brush gebruikt wordt, wordt bij hoge temperaturen geactiveerd en is daarom onder normale omstandigheden relatief veilig voor de gebruiker en het milieu.

Mijlpaal Produkten in Maasland is verantwoordelijk voor de verkoop van TIG Brush in Nederland en België.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Infobijeenkomst gerobotiseerd TIG-lassen

19-08 Ook TIG-lassen kan goed worden gerobotiseerd, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Samen met…

Oppervlaktetechniek

Arcline PP van Linde: TIG-kwaliteit met een MIG-snelheid

03-08 Linde Gas heeft het nieuwe lasproces Arcline PP ontwikkeld. Deze lasmethode is volgens de…

Geen categorie

Flexibele oplossing Kemppi voor DC TIG-lassen

24-06 Kemppi heeft een nieuwe lasoplossing geïntroduceerd die hoge kwaliteit DC TIG mogelijk maakt met…

Geen categorie

Translas introduceert universele aansluiting voor TIG lastoortsen

10-10 Translas heeft met de TIG Modulair Connection (TMC) een universele aansluiting ontwikkeld, waarmee de…

Geen categorie

Mevo breidt dienstenpakket uit met TIG-lassen vanuit Slowakije

09-01 Metaalbedrijf Mevo in Ruurlo heeft zijn dienstenpakket uitgebreid met TIG-lassen. De TIG-lassers worden indien…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X