TIG Academy kweekt enthousiasme voor TIG-lassen

Zo veel mogelijk mensen wereldwijd enthousiasmeren voor het TIG lassen, waaronder óók de vrouwen in de techniek. Dat is het doel van TIG Academy, die onlangs is opgericht door Kim Arts. Zij heeft grote ambities: TIG Academy wil internationaal hét online TIG-lasplatform worden, voor werknemers in de metaalsector, leerling-lassers en hobbylassers. Een belangrijk onderdeel worden professionele video’s – deels opgenomen in tv studio’s in Aalsmeer – om kennis over te dragen. Maar TIG Academy is (wordt) veel meer dan dat.

Kim Arts heeft zich enkele jaren geleden omgeschoold tot TIG-lasser. Nu heeft ze TIG Academy opgericht, een online TIG-lasplatform voor werknemers in de metaalsector, leerling-lassers en hobbylassers. (Foto: Nathalie Odette)

Kim Arts heeft zich enkele jaren geleden omgeschoold tot TIG-lasser. Ze had de behoefte haar creatieve kant verder te ontwikkelen en het leek haar mooi om van alles te kunnen maken van metaal. In de klas viel het haar op dat veel leerlingen moeite hadden de studiestof tot zich te nemen en dat over het algemeen het lassen beter ging dan het leren. “Met heldere illustratieve video’s zijn ze vast meer te enthousiasmeren dacht ik. Zo ontstond het idee om TIG Academy op te richten.”

Video’s bevorderen leerproces

Dat de behoefte niet alleen bij scholieren bestond, bleek toen Kim in gesprek ging met een docent Nederlands die lesgaf in de metaalsector. “Zij vertelde me dat arbeidsmigranten lang niet altijd de Nederlandse of Engelse taal volledig beheersen, wat het overdragen van kennis lastig kan maken. Maar als je de benodigde kennis overbrengt met video’s, ondertiteld in hun moedertaal, zal dat het leerproces gegarandeerd bevorderen. Neem bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een toorts. Als je een overzichtelijke video hebt waarin je ziet hoe dit proces in zijn werk gaat, waarom iets op een bepaalde manier gebeurt, met aandacht voor de meest gemaakte fouten, dan hoeft de instructeur niet keer op keer hetzelfde te vertellen.”

Kennis delen

Met TIG Academy wil Kim allereerst een grote online community creëren: een kennisplatform waar TIG-lassers en metaalbewerkers van over de hele wereld elkaar kunnen ontmoeten, kennis kunnen delen en ervaringen kunnen uitwisselen. Met vacatureplaatsing, een ‘Marktplaats’, naslagwerken, evenementenkalender et cetera. “En vanuit onze expertise delen wij zelf op een heldere, leuke en toegankelijke wijze onze kennis over TIG-lassen: met uniek beeldmateriaal dat beschikbaar is op YouTube.”
In deze video’s wordt kennis onder andere overgedragen middels 3D realistic graphics. De presentatie doet Kim zelf. Het zullen heel professionele video’s worden: “Door gebruik van tv studio’s in Aalsmeer kunnen we bijvoorbeeld unieke close ups maken, waardoor de omgeving van het lasproces uitgebreider in beeld kan worden gebracht en je meer ziet dan door je eigen lashelm.”

Het lesmateriaal is uit officiële lesboeken verkregen, gecombineerd met jarenlange ervaring door professionals uit de praktijk. De inhoud is dus niet anders: de methode is dat wel. Kim Arts is ervan overtuigd dat deze methode van professioneel en toegankelijk lesmateriaal in de vorm van beeld het leerproces van lassers vergemakkelijkt en versterkt. “Dat bespaart tijd en geld, omdat je het leerproces verkort. Het verkleint bovendien de kans dat een bepaalde methode verkeerd wordt aangeleerd en toegepast, waardoor je kosten bespaart op apparatuur en onderdelen die kapot kunnen gaan door verkeerd gebruik. En ten slotte verminder je het risico op een arbeidsongevallen wanneer de video’s gaan over veiligheid op de werkvloer.”

Een belangrijk onderdeel van TIG Academy zijn heldere illustratieve video’s om kennis over te dragen. Kim Arts presenteert deze zelf en ze worden deels opgenomen in tv studio’s in Aalsmeer.

Een belangrijk onderdeel van TIG Academy zijn heldere illustratieve video’s om kennis over te dragen. Kim Arts presenteert deze zelf en ze worden deels opgenomen in tv studio’s in Aalsmeer.

Webshop

Het eerste jaar zal TIG Academy zich met name focussen op het verwerven van internationale bekendheid. Later dit jaar zal ook een webshop online komen, waarin onder andere starters kits, handige resources en de bouwpakketten te koop zijn van de producten die gefabriceerd worden in de YouTube video’s. Tot de handige resources behoort onder meer een TIG Welding Calculator om eenvoudig advies te krijgen over de juiste instellingen voor je lasapparaat.

Op termijn wil TIG Academy ook online cursussen aanbieden en een membership-site, waar scholen en bedrijven zich kunnen aanmelden. Hier zal iedere maand een nieuwe informatieve video te zien zijn die zal bijdragen aan de kennis en/of veiligheid van de school of het bedrijf. En ten slotte zal TIG Academy lassers en alle andere geïnteresseerden op een inspirerende manier op de hoogte houden van alle laatste ontwikkelingen. Kim: “Onze ambitie is om nog veel meer mensen (nog) enthousiaster te maken voor het (leren) TIG-lassen.”

Om op de hoogte gehouden te worden van alle ontwikkelingen kunnen mensen zich abonneren op het YouTube kanaal van TIG Academy, het platform volgen op Instagram en/of zich inschrijven voor de nieuwsbrief onderaan de website. Zij ontvangen dan regelmatig e-mails met het laatste nieuws, kortingsbonnen en nieuwe video’s. “Met bedrijven die zelf een leuke suggestie of een idee hebben dat ze graag willen delen, komen we graag in contact”, zegt Kim Arts.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Tetrix XQ van EWM voor TIG-lassen tussen 230 A en 600 A

05-04 De nieuwe Tetrix XQ-apparaten van EWM zijn energiezuinig, bieden een hoge procesbetrouwbaarheid, maximaal gebruiksgemak…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws vernieuwt

29-09 Ook voor het team dat MetaalNieuws maakt zijn het uitdagende tijden. Vakbeurzen die –…

Youtube films

Nieuw: MetaalNieuws InBeeld

26-08 Het team van MetaalNieuws is voor en achter de schermen druk bezig om onze…

Verspanen

Kwaliteitsmerken staan centraal in video’s Magistor

25-05 In twee korte video’s van een minuut presenteert Magistor zowel haar actuele assortiment in…

Verbinden

Infobijeenkomst gerobotiseerd TIG-lassen

19-08 Ook TIG-lassen kan goed worden gerobotiseerd, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Samen met…

Oppervlaktetechniek

Arcline PP van Linde: TIG-kwaliteit met een MIG-snelheid

03-08 Linde Gas heeft het nieuwe lasproces Arcline PP ontwikkeld. Deze lasmethode is volgens de…

Verbinden

Wat is TIG Brush® technology?

20-01 Wanneer roestvrij staal gelast wordt, veroorzaakt de intense hitte chroomverarming. Een gebied rijk aan…

Geen categorie

Flexibele oplossing Kemppi voor DC TIG-lassen

24-06 Kemppi heeft een nieuwe lasoplossing geïntroduceerd die hoge kwaliteit DC TIG mogelijk maakt met…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen