Bobtail klinkbouten: geruisloos van 0 -255 kN in 2 seconden

Aan de mechanische sterkte en betrouwbaarheid van verbindingen in een biomassa-installatie worden hoge eisen gesteld. Verbindingen moeten trillingsbestendig zijn, zelfs bij hoge dynamische belastingen. Ook moeten ze snel kunnen worden aangebracht om de productietijd op locatie laag te houden. De Bobtail klinkbouten van Onkenhout voldoen aan deze eisen.

Jachtenbouwer Acico Yachts in Enkhuizen kreeg vorig jaar van een Zwitserse energieleverancier de opdracht om een installatie voor het verwerken van biomassa te ontwerpen en te bouwen. Om zo efficiënt en goedkoop mogelijk te werken, werd besloten om de installatiedelen onder gunstige omstandigheden in eigen werkplaats te produceren in plaats van veel uren op locatie te maken (vóór de re-engineering werden de onderdelen gelast, wat veel tijd kostte). Daarna werd gezocht naar een snelle en effectieve methode om de installatiedelen van de machine op locatie in elkaar te zetten. Conventionele boutmoerverbindingen voldoen niet aan de strenge eisen die werden gesteld. Daarom koos de jachtenbouwer voor de Bobtail klinkbouten.

De klinkbouten zorgden ervoor dat het bedrijf snel en modulair kon produceren zodat de productietijd laag kon blijven en tegelijkertijd de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat werd verhoogd. Volgens Christian Bolinger, directeur van Acico Yachts, kon door het gebruik van klinkbouten een besparing van de productietijd gerealiseerd worden van ongeveer tien dagen met vier man. De klinkbouten van Onkenhout hebben daarnaast als voordeel dat de verbindingen sterk en betrouwbaar zijn, ook na jaren intensief gebruik. Verbindingen in deze biomassa-installatie worden blootgesteld aan extreem zware omstandigheden en moeten minimaal twintig jaar meegaan. Om dit te kunnen bereiken, moeten de verbindingen veilig en trillingsbestendig zijn bij een dynamische belasting zodat ze niet los kunnen geraken. Bolinger en de Zwitserse klant hebben vertrouwen in de onderhoudsvrije verbindingen die bovendien zijn goedgekeurd door het DIBt (Deutsches Institut für Bautechnik).

Tweeledige bevestiger
De Bobtail klinkbout is een tweedelige bevestiger die veel wordt gebruikt in plaats van traditionele boutmoerverbindingen. Hij wordt bij plaatsing zonder rotatie een consistente en hoge voorspanning opgebouwd. Dit maakt de verbinding trillingsbestendig en maakt het gebruik van borgmiddelen overbodig. Door de nauwkeurige voorspanning is geen extra controle meer nodig. Vergeleken met boutmoerverbindingen biedt de Bobtail een vijf tot tien maal hogere vermoeiingssterkte. Hierdoor kan op gewicht en kosten worden bespaard door minder aantal bevestigingen of een kleinere diameter toe te passen. Verder is geen sluitring onder de kop nodig, omdat het plaatoppervlak niet beschadigd wordt. Ook voor de bereikbaarheid tijdens assemblage bieden deze verbindingen voordelen, omdat het gereedschap slechts aan één zijde van het werkstuk nodig is. Bobtail klinkbouten worden toegepast in bijvoorbeeld vrachtwagens, containers, zware constructies, hijstechniek, magazijnstellingen en windmolens.

Werking
De borgkraag wordt eerst handmatig op de klinkbout gedraaid. Daarna wordt het gereedschap op de spangroeven geplaatst. Bij het aantrekken van de pen zet het neusstuk van het gereedschap zich af op de borgkraag. De voorspanning wordt opgebouwd in de verbinding. Het neusstuk vervormt de borgkraag in de borggroeven van de pen en verlengt de bout. Na het bereiken van de hoge consistente voorspanning keert het gereedschap automatisch terug en is de verbinding klaar.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Praktisch en ergonomisch: arrêteerbouten met excenterhefboom

22-09 Wanneer de gebruiker de excenterhefboom over het dode punt van de excenter beweegt, klikt…

Verspanen

En weer een zinkvonkmachine voor Bouten

17-01 Bouten Vonkverspaning, gespecialiseerd in het zinkvonkverspanen van matrijzen en de elektrode-aanmaak daarvoor, heeft onlangs…

Verbinden

Montagepasta overbodig

25-02 Het optreden van koudlas oftewel ‘vreten’ bij RVS verbindingen is een oud en bekend…

Toeleveren

Indutrade breidt uit met Peco Select Fasteners

12-01 Peco Select Fasteners in Berschenhoek heeft zich aangesloten bij Indutrade Benelux. De nieuwste telg…

Geen categorie

Bevestigingsartikelen Fabory sneller vindbaar

26-03 Fabory, leverancier van bevestigingsartikelen, heeft haar website uitgebreid met nieuwe en verbeterde functies. Zo…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?