BOGE heeft overal een antwoord op

19In bijna alle industrieën is perslucht onmisbaar. Neem bijvoorbeeld de autobranche, waar perslucht nodig is om de banden op te pompen. Zo zijn er nog vele branches waar ze niet zonder perslucht kunnen. Al gaat het om schroef-, zuiger-, scroll- of de High Speed Turbo-compressor, BOGE Kompressoren heeft altijd een antwoord hierop.

BOGE is opgericht in 1907 door Otto Boge en is nog altijd een familiebedrijf. Het is nu in handen van de achterkleinkinderen W.D. Meier-Scheuven en T. Meier. BOGE levert haar producten en diensten in 120 landen over de hele wereld. In 2017 groeide BOGE in Nederland al met maar liefst 40 procent. In 2018 wordt dit percentage weer gehaald, mede dankzij de mooie en grote projecten die BOGE heeft mogen uitvoeren. Mooie voorbeelden hiervan zijn RET Rotterdam en Aben Green Energy. Door deze enorme groeipercentages is BOGE verhuisd naar een groter pand in Uitgeest. Hier zijn nu de sales, technische dienst, administratie en voorraad gehuisvest.

Veilige en schone tramrails
Perslucht is bijna overal nodig. Ook bij vervoersbedrijf Rotterdamse Electrische Tram (RET), dat met meer dan 112 trams door Rotterdam en omgeving rijdt. Volledig olievrije zuigercompressoren (type PO-1) worden ingezet bij de zandtanks die in de trams zijn geïnstalleerd. Hiermee worden de rails schoongehouden, zodat de trams ook in strenge weersomstandigheden kunnen blijven rijden. Het openbaar vervoer in Rotterdam staat alleen ’s nachts enkele uren stil en is er daarom bij gebaat dat de trams gedurende hun diensten de geplande ritten kunnen maken. RET heeft BOGE verzocht hiervoor met een slimme, op maat gemaakte oplossing te komen. Dat is gelukt. Dankzij het S1 Duty Cycle systeem van de PO serie, kunnen de zuigers 100% van de tijd belast worden. Dit in tegenstelling tot andere zuigercompressoren die, door een afkoeltijd van 40%, slechts 60% kunnen draaien. Door dit innovatieve systeem garandeert BOGE dat trams te allen tijde kunnen blijven rijden en hun rit niet hoeven onderbreken. De gemeente Rotterdam heeft de laatste jaren diverse maatregelen getroffen op het gebied van milieu en veiligheid, bijvoorbeeld door het instellen van milieuzones. BOGE draagt bij aan deze nieuwe standaarden, door compressoren te leveren die geen oliedeeltjes in de lucht afstoten. Voor het comfort van de passagiers is gezorgd voor een zo laag mogelijk geluidsniveau.

Olievrij is olievrij
Met de komst van BOGE’s High Speed Turbo compressoren is een grote sprong voorwaarts gemaakt op het gebied van olievrije perslucht. De turbocompressoren zijn zo ontworpen dat het gehele aandrijfmechanisme niet gesmeerd hoeft te worden. Dit betekent dat er gegarandeerd 100% olievrije perslucht geproduceerd wordt. Door slimme aanpassingen in het ontwerp ten opzichte van reguliere compressoren, is de HST ook nog eens de helft compacter en één derde lichter. Dit kan resulteren in een jaarlijkse energiebesparing van 30%. Daarnaast kan de HST geleverd worden met 5 jaar garantie. In Nederland heeft BOGE al meerdere klanten, waar de HST-compressoren zijn of worden geplaatst waaronder een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld en vrachtwagenfabrikant DAF. Het grote verschil in de werking van de HST ten opzichte van standaard compressoren, zit hem in de permanent magneetmotor en de unieke aandrijfas met luchtlagering. Deze permanent magneetmotor is klein, bereikt extreem hoge toerentallen met snelheden ver boven de 100.000 omwentelingen en imponeert met zijn hoge energiedichtheid. In tegenstelling tot magneet- of rollagers, is voor de as met luchtlager geen externe energie of brandstof nodig om hoge toerentallen te bereiken. Dit maakt de HST 100% olievrij: geen olie in de machine, dus geen olie in de geproduceerde perslucht.

BOGE heeft overal een antwoord op2

Perslucht is bijna overal nodig.

BOGE ook gespecialiseerd in stikstofsytemen
BOGE is naast persluchtcompressoren ook gespecialiseerd in stikstofgeneratoren. Bij Aben Green Energy, één van de grootste biogasinstallaties van Europa, is een complete stikstofinstallatie geplaatst. Voor de productie van biogas is stikstof nodig en met de installatie van BOGE kan de klant naar eigen wens stikstof produceren. Onhandige en niet-flexibele leveringen zijn hiermee verleden tijd. Met deze generator kan de klant de energietoevoer, kwantiteit en zuiverheid regelen. Dit is niet alleen efficiënter, ook kan de klant later altijd kiezen voor een uitbreiding of upgrade van dit systeem. Voor stikstofproductie gebruiken de BOGE stikstofgeneratoren het drukbelastingswisselsysteem (PSA). Daarbij doorstroomt de gereinigde perslucht een drukvat met een koolstof-moleculaire zeef (CMS), waarbij de zuurstofmolecules uit de lucht gedurende de doorstroming geadsorbeerd worden. Dit adsorptieproces gaat zo lang verder, tot de CMS met zuurstofmoleculen verzadigd is. Aansluitend vindt een wissel plaats naar het andere drukvat, het verzadigde drukvat regenereert zich. Dit proces vindt in elke module afzonderlijk plaats. Het resultaat: stikstof met een stabiele zuiverheid van klasse 5.0 (99,999 %). Zo is BOGE in staat de klant een optimaal afgestemd systeem met een schoefcompressor, filtratie, koeldroger, actiefkool adsorber, drukvat, stikstofgenerator en bijkomende productiecomponenten aan te bieden. Het resultaat: meer zekerheid, meer onafhankelijkheid en de hoogst mogelijke efficiëntie.

In meerdere branches actief
Deze voorbeelden laten goed zien dat BOGE in verschillende branches actief is met haar compressoren. Deze worden ook geplaatst in ziekenhuizen, autogarages, metaalbewerking et cetera. BOGE is dus in iedere branche wel gespecialiseerd en daarom is er niets te gek voor BOGE.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Compacte variant Boge S-4 schroefcompressor

24-01 Niet alleen in gieterijen, de mijnbouw en de bouwnijverheid maken stof en vuil een…

Toeleveren

Zout transporteren met efficiënte perslucht

14-10 Jaarlijks produceert Frisia tot wel 1,2 miljoen ton per jaar aan zout. Dit doen…

Verspanen

Prestatieverbetering met NeoMill vlakfrees

02-02 De mechanische componenten voor de schroefcompressoren worden gemaakt in de Boge-fabriek in Großenhain. Hier…

Toeleveren

Groengas geproduceerd met perslucht en stikstof van Boge

19-04 Een project waar het team van Boge ontzettend trots op is. Ronald Engberts, directeur…

Werkplaatstechniek

Intelligente besturing Boge voor alle compressoren

17-06 Met de airtelligence provis 3 presenteert Boge de nieuwste versie van haar  intelligente besturing…

Toeleveren

Boge maakt schroefcompressoren nog stiller en compacter

22-01 Compacter, gemakkelijker te bedienen en stiller dan ooit tevoren: Boge presenteert de nieuwe generatie…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Toeleveren

Grote efficiëntieslag dankzij compleet nieuwe Boge persluchtinstallatie

10-10 Persluchtfabrikant Boge heeft bij voedselverwerkingsfabrikant Tate & Lyle een compleet nieuwe installatie geplaatst die…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema