De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

De klant ontzorgen, totaaloplossingen bieden, een one-stop-shop zijn. Martijn Bol, operationeel directeur bij Dumaco Varsseveld, vindt al dit jargon dat zo vaak wordt gebezigd in de maakindustrie, eigenlijk verschrikkelijk. Toch zijn al deze termen naadloos van toepassing op de Achterhoekse Dumaco-vestiging, die onder één dak een groot aantal technieken beheerst. Hiermee opereert Dumaco Varsseveld niet zo zeer als een jobber, als wel als een full-service metaalbedrijf dat OEM’ers perfect kan bedienen.

Commercieel manager Erik Wanders (links) en operationeel directeur Martijn Bol van Dumaco Varsseveld. “Het is de combinatie van al onze competenties die ons sterk maakt.”

In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot en gevarieerd machinepark. In de maar liefst 19.000 vierkante meter grote productieruimte staan meerdere geautomatiseerde lasersnij-installaties, een groot aantal kantbanken, verschillende soorten finishing apparatuur (diverse soorten slijpingen van RVS zijn een specialisatie) en een poedercoatinstallatie.

Ook beheerst het bedrijf alle lasmethoden (waaronder laserlassen met een groot bereik) en zijn er uitgebreide voorzieningen voor montage/assemblage. “Zijn we de beste in al deze technieken? Nee, er zijn ongetwijfeld specialisten, die het nog beter kunnen”, zegt commercieel manager Erik Wanders. “Maar het is de combinatie van al deze competenties die ons sterk maakt. Ga als OEM’er maar eens bij al die specialisten langs om je product voor elkaar te krijgen. Dat geeft een enorme logistieke rompslomp.”

Hoog afwerkingsniveau

Bovendien hanteert Dumaco Varsseveld een hoog afwerkingsniveau. Dat zit dankzij de historie in de genen. Een onderdeel van het bedrijf is namelijk nog altijd ABK Innovent, producent van RVS werkbladen, afzuigkappen en spoelbakken voor keukens in de hoogste segmenten. “Dit is eigenlijk een vreemde eend in de bijt, maar we beleven er heel veel plezier aan”, zegt Martijn Bol. “Door de kwaliteitseisen die aan de producten van ABK worden gesteld, ligt de lat bij ons hoog en is afwerking op topniveau onderdeel van onze bedrijfscultuur. Ook zijn we dankzij ABK gewend om naast het produceren van metalen delen eindproducten te leveren, zoals complete afzuigkappen. Werkzaamheden als het aanbrengen van kabelgoten, het monteren van sloten en het plaatsen van add-on’s op RVS frames kennen daardoor voor ons geen geheimen.”

Langdurige relaties met klanten

Hiermee is Dumaco Varsseveld actief in verschillende marktsegmenten, met name de weg- en waterbouw, elektrotechnische industrie, retail en voedingsmiddelenindustrie. De rode draad in al deze branches is dat er langdurige relaties met de klanten worden onderhouden. De inhoud van die relatie verschilt per klant. Wanders: “We kunnen natuurlijk onderdelen, halffabricaten en (complexe) samenstellingen produceren volgens aangeleverde tekeningen. Maar we hebben ook de capaciteit om mee te denken met een klant over het ontwerp en de maakbaarheid van zijn producten om deze efficiënt en met een hoge kwaliteit te produceren. Met een start-up in buitenkeukens hebben we bijvoorbeeld meegedacht in de ontwikkeling van zijn product. Eigenlijk is dat een co-ontwikkeling geweest. Met die buitenkeukens – een sterk groeiend segment – zijn we nu heel succesvol.”

Waarde toevoegen

Ook worden in Varsseveld momenteel heel veel laadpalen voor elektrische auto’s geproduceerd. “Alles wat met duurzaamheid te maken heeft, is sowieso booming”, zegt Bol. “De laadpalen zijn een Dumaco-breed project. Als groep hebben we de capaciteit om een flinke productie aan te kunnen en op te schalen als dat nodig is. Dumaco Varsseveld speelt hierin een grote rol omdat we met al onze mogelijkheden nog net iets meer waarde kunnen toevoegen dan de andere vestigingen.”

Afwisselend werk en zekerheid

Dumaco Varsseveld heeft ongeveer honderd vaste medewerkers in dienst en een flexibele schil van zo’n twintig medewerkers. “Deze flexibele schil is eigenlijk een instroomkanaal voor nieuwe medewerkers omdat we vrij lange inwerkcurves hebben”, aldus Bol, die de medewerkers het belangrijkste kapitaal van het bedrijf noemt. “Onze mensen beschikken over prettige, lichte werkplekken en over veel hulpmiddelen om de fysieke belasting te verminderen, zoals tilhulpen en in hoogte verstelbare lastafels, wat handig is bij het lassen van grote frames. Dumaco biedt hen afwisselend werk en zekerheid. Doordat we veel voor OEM’ers werken hebben we een lange horizon. We hebben veel meerjarige contracten en weten bijvoorbeeld nu al wat we in de tweede helft van dit jaar gaan doen. Daar kunnen we het personeel rust in geven.”

Groeien

Organisatorisch zijn de zaken helemaal op orde. De werkzaamheden zijn verdeeld in drie onderdelen: de monodeel voorzieningen, het lasbedrijf en montage/poedercoaten. Het laatstgenoemde onderdeel is bewust ondergebracht in de logistieke afdeling omdat met name montage een logistieke nachtmerrie is; alle onderdelen moeten er zijn om aan de slag te kunnen. “De organisatie staat goed”, weet Martijn Bol. “Dat moet ook want alleen dan kun je groeien. In ons gebouw is genoeg ruimte om te groeien en dat is ook de ambitie. Doordat we zo veel toegevoegde waarde bieden, is er nog veel te halen uit onze positie binnen de Dumaco groep. Dat doen we wel op een gecontroleerde manier. Want het bedienen van bestaande klanten op de juiste manier, met de juiste kwaliteit en de juiste levertijd is en blijft onze belangrijkste prioriteit.”

Dumaco: zeven vestigingen, één groep

Dumaco Varsseveld is een van de zeven vestigingen van de Dumaco Groep (Dutch Manufacturing Companies). Samen bieden zij een compleet aanbod op het gebied van plaatbewerking: onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties.

Binnen de groep heeft elke vestiging haar eigen sterke punten. Allemaal dragen ze met hun specifieke mogelijkheden bij aan de kracht van de totale groep. Elke klant heeft eigen contactpersonen en kan tevens gebruik maken van de mogelijkheden van de hele groep.

Hardinxveld-Giessendam
Biedt uitgebreide mogelijkheden in buislasersnijden, lasersnijden, watersnijden, ponsen, kanten/buigen en assemblage. Beschikt tevens over een machinefabriek voor frezen en draaien. Klanten kunnen daardoor zeer veelzijdig en betrouwbaar werk vanuit deze vestiging krijgen.

Kampen
Specialist in dun plaatwerk t/m 3 mm dat kan worden (laser)gesneden, geponst, gebogen en gevouwen in verschillende vormen. Dankzij de flexibele organisatie is zowel voor enkelstuks als serieproducten een korte doorlooptijd mogelijk. Een bijzondere specialiteit is het machinaal bewerken van koperen strippen (bruikbaar voor stroomgeleiding).

Montfoort
Voert diverse specialistische bewerkingen uit zoals lasersnijden, verspanen en lassen van (sub)assemblies voor diverse marktsegmenten. De kracht ligt bij het combineren van deze bewerkingen in producten en constructies, waarover al in het beginproces goed met de klant wordt meegedacht.

Oss
Specialist in RVS plaatwerk en framebouw. Is volledig ingespeeld op de productie van onderdelen, casco’s of subassemblages, die OEM’ers graag overlaten aan derden. Heeft bijna alle bewerkingen in eigen huis (one stop shop) en is daarbij specialist in walsen en zetten. Korte doorlooptijden door QRM-filosofie.

’s-Gravenpolder
Combineert buis- en plaatbewerking onder één dak. Forse capaciteit door groot magazijn en twee nieuwe 8 KW fiberlasers. Door de diversiteit van machines binnen deze vestiging kan er een grote hoeveelheid aan materialen worden gesneden, afgebraamd, gewalst en gezet.

Woerden
Specialist in RVS (alle kwaliteiten en alloys) en XXL snijden en zetten (8 meter). Produceert onderdelen, samengestelde componenten en complete installaties, zoals tanks, (druk)vaten, hoppers, pijpstukken, transportframes en skids. Deze worden onder andere toegepast in de olie- en gasindustrie, zuivel- en voedingsmiddelenindustrie en de chemische en farmaceutische industrie.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Verbinden

Laserlassen draagt bij aan sneller elektrisch tanken

21-02 Het opladen van een elektrische auto net zo snel en gemakkelijk als het tanken…

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Verspanen

Dumaco verrijkt aanbod metaalbewerkingen met overname SAM Precision

01-02 SAM Precision (Smart Advanced Machining) is een specialist in het verspanen van exotische materialen…

Bedrijf en Economie

Dumaco breidt uit met 8e vestiging: Ubroek precision in large machining

07-11 Ubroek, opgericht in 1965, is gespecialiseerd in precisie metaalbewerking. Als toeleverancier levert het bedrijf…

Verbinden

Introductie nieuw concept voor gerobotiseerd laserlassen

04-10 De drie bedrijven zijn met dit concept de eerste aanbieder van een dergelijk systeem…

MetaalNieuws Extra IM

Welke essentiële RVS uitrusting hoort op je boot

25-08 Hieronder bespreken we de essentiële uitrusting die hoort op je boot. Katrollen Katrollen zijn…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV