Fierde slijpt nu ook kleine stalen onderdelen

0
549

De ontwikkelingen gaan snel bij Q-Fin, producent van de compacte slijpmachine Fierde voor het ontbramen en-/of afronden van gesneden plaatdelen met kleine afmetingen en genomineerd voor de ION Borghardt Award. Er zijn inmiddels machines operationeel bij onder meer de BOZ Group, Kepser Pro-Metaal en JacFriesland, en op de vakbeurs Surface worden voor het eerst machines voor het slijpen van stalen onderdelen en met drie stations aan het grote publiek getoond.

“Het ontbramen, slijpen en afronden van onderdelen is momenteel een hot item”, zegt Roger de Bock van Q-Fin. “Steeds vaker moeten bijvoorbeeld door de laser gesneden onderdelen worden afgerond omdat ze daarna gecoat of verzinkt moeten worden. Handmatig is dat eigenlijk niet meer te doen. Het is rot werk, veel te arbeidsintensief en dus tijdrovend. Onze machine is een ideaal alternatief.”

Vacuümsysteem
Q-Fin, gevestigd in Bergeijk, heeft begin dit jaar de eerste Fierde (Finishing Edge Rounding Deburring) gelanceerd. In eerste instantie bedoeld voor het behandelen van RVS delen, die door de toepassing van vacuümtechniek tijdens het slijpproces stevig worden vastgehouden. Deze compacte machine is geschikt voor het ontbramen, slijpen, borstelen en/of afronden van delen met afmetingen van 20×20 mm tot 200 mm brede delen en voor het finishen van strippen, kokerprofielen en werkstukken met een maximale breedte van 200 mm. De te slijpen delen worden op een traploos instelbare frequentiegeregelde transportband door de machine gevoerd. Essentieel is daarbij het vacuümsysteem dat de delen stevig vastzuigt op de transportband. De hoogteverstelling is motorisch geregeld met digitale uitlezing.

Drie stations
Het eerste model van de Fierde kan worden uitgerust met twee stations, waarbij voor beide, al naar gelang de toepassing, de keuze kan worden gemaakt tussen een slijpband, een komslijpkop of een topborstel. Nu is er echter ook een machine ontwikkeld met drie stations.  Zo kan de machine bijvoorbeeld worden uitgerust met een links draaiende en een rechts draaiende borstel, voor een nog beter resultaat. Alle stations kunnen worden ingericht zoals de gebruiker het wil.

Stalen onderdelen slijpen
Bovendien kan de Fierde nu ook worden uitgerust met een station voor het verwijderen van oxidehuid (slak). Dat is met name van belang bij het slijpen van gesneden stalen onderdelen. Voor deze onderdelen brengt Q-Fin een nieuwe versie op de markt. Deze werkt niet met vacuümtechniek, maar met magneten, die de onderdelen stevig vasthouden op de transportband.

Het werken met vacuüm en magneten in combinatie met kleefband, biedt volgens De Bock grote voordelen ten opzichte van de normale transportbanden, waarmee andere machines veelal werken. Deze banden moeten telkens weer schoon gemaakt worden om hun kleefkracht te behouden. “Bovendien houden vacuüm en magneten de onderdelen veel steviger vast. Zo kun je echt hard aan zetten, waardoor onderdelen in de Fierde in één bewerking helemaal klaar zijn, terwijl je met minder druk van de borstels een onderdeel misschien wel twee of drie keer moet behandelen.”
De Fierde is niet alleen geschikt voor RVS en staal, maar ook voor andere materialen. De Bock: “We hebben ook klanten die aluminium en messing doen. Ook dat gaat perfect.”

Volwaardig programma
Op de vakbeurs Surface toont Q-Fin Fierde een machine met drie bewerkingsstations en een transportband met magneten voor het slijpen van stalen onderdelen en een machine met twee stations en vacuüm voor RVS. Hier zal het echter niet bij blijven. Q-Fin wil een speler worden met een compleet pakket om de hele range van gesneden onderdelen af te dekken. Er komen ook ontbraam- en slijpmachines voor grotere onderdelen, om te beginnen een machine met een 1200 mm brede transportband. Ook deze zal werken met het principe van magneten en vacuümtechniek. Ook is Q-Fin doorlopend bezig met het testen van borstels, zodat ook op dat gebied een kwalitatief hoogwaardig pakket kan worden geleverd.

Ondertussen is de machine na Nederland nu ook in België op de markt via het distributiewerk van LVD. In Duitsland wil Q-Fin ook met dealers gaan werken.

Nat afzuigsysteem
De Fierde machines kunnen worden geleverd met een speciaal hierop afgestemd nat afzuigsysteem. Hierbij wordt het stof dat vrijkomt met grote kracht door water getrokken, waardoor stof en lucht van elkaar worden gescheiden. Na de scheiding zakt het stof naar de bodem van de afzuiginstallatie. Het stof blijft onder water, waardoor er geen explosieve gassen kunnen ontstaan. Om het afval vervolgens makkelijk af te kunnen voeren, zijn de afzuiginstallaties uitgerust met vijf bodembakken die snel en eenvoudig uitneembaar zijn.
Q-Fin gaat dit afzuigsysteem ook als apart product op de markt brengen. Want het werkt niet alleen uitstekend bij de Fierde, zo hebben tests met een stofmeter uitgewezen. De Bock: “We hebben het ook toegepast in een laserlascel om de lucht te verversen. Daarbij werd de vervuiling met 90 procent gereduceerd. Ook voor toepassing in slijp- of polijstruimten is het systeem heel geschikt.”

Q-Fin
Surface 2014 standnummer 430

Kepser: ‘Klant is uiteindelijk de winnaar’

Kepser Pro-Metaal is een allround toeleverancier in plaatwerkmodules met aanverwant profielwerk in het plaatdikte bereik van 2-3mm t/m 20mm. In de goed geoutilleerde plaatwerkerij stonden reeds twee Lissmac ontbraammachines van 1500mm werkbereik, maar voor het kleine werk was men aangewezen op een vibratietrommel ontbraammachine.

Toen afgelopen zomer een tweede nieuwe Trumpf 3030 lasersnijmachine in gebruik werd genomen, heeft Kepser ook geïnvesteerd in 2 Q-Fin/Fierde ontbraammachines. Eén met een vacuümband voor kleine RVS delen en één met een magneetband voor het staal. “Omdat het lasersnijwerk steeds gladder gesneden wordt, is de snijkant ook steeds scherper geworden, niet door braamvorming maar door de scherpe haakse hoek”, verklaart Chris Kepser deze investering. “In het marktsegment waarin wij veel leveren, zoals de voedingsmiddelen en logistieke markt, is scherpkantig niet gewenst. In het staal niet omdat de poedercoating een slechte hechting op de scherpe hoeken heeft en in RVS is goed afronden een must vanwege schoonmaakwerkzaamheden.”
Na enkele machines op een rij te hebben gezet en diverse proeven te hebben gedaan was het bij Kepser snel duidelijk dat de  Fierde een goede keus zou zijn. “Wij hebben beide machines gekocht samen met een erg goed werkend filter waarvan de prijs/kwaliteit verhouding helemaal niet verkeerd was. Nu na een aantal maanden mogen wij zeggen dat we er goed tevreden over zijn. De standtijd van zowel borstels als de schuurbanden is goed en de instelling van beide machines eenvoudig. De mensen aan de machine zijn tevreden, de producten zijn handvriendelijk ontbraamd, de kostprijs per product wordt niet veel hoger, dus de klant is uiteindelijk de winnaar en daar doen we het voor!”