Kringloopstrategie Seco Tools gaat verder dan recyclen

Seco Tools verwacht een sterke bijdrage te kunnen leveren aan de kringloopeconomie, die prioriteit geeft aan het scheiden van de economische activiteit van het verbruik van eindige hulpbronnen en het ontwikkelen van manieren om afval uit ons systeem van economische activiteit te verwijderen.

Recycling speelt een belangrijke rol bij het bereiken van het doel van Seco Tools om tegen 2030 90% circulair te zijn.

Recycling speelt een cruciale rol in de kringloopeconomie door ons te vragen hoe we de schaarse en eindige middelen van de aarde gebruiken en wat er kan worden gedaan om ervoor te zorgen dat we maximale waarde uit deze middelen halen en ze optimaal gebruiken.

90% circulair in 2030

Recycling speelt een belangrijke rol bij het bereiken van het ambitieuze doel van Seco Tools om tegen 2030 90% circulair te zijn, met een aantal brede veranderingen in processen en bedrijfsmodellen als leidend voorbeeld. “Het is een uitdagende doelstelling, maar we zien dit als belangrijk voor ons bedrijf en onze activiteiten”, aldus Ted Forslund, Sustainability & Audit Coordinator bij Seco Tools. “We hebben al goede recyclingprocessen. Nu gaat het om het creëren van een goede samenwerking met onze klanten, zodat ze begrijpen wat de waarde is van het terugkopen van gereedschappen, zodat het een gesloten kring wordt waar niets verloren gaat.”

Gereedschappen terugkopen

Wereldwijd wordt slechts 8,6% van de gebruikte middelen gerecycled, wat betekent dat meer dan 90% van alles één keer wordt gebruikt en vervolgens wordt afgevoerd. Vanwege de aard van de activiteiten van Seco Tools, bevindt het bedrijf zich in een sterke positie om dat paradigma te veranderen door gereedschappen 1/3 terug te kopen die het einde van hun productieve leven hebben bereikt en deze te recyclen of om te zetten in nieuwe gereedschappen. “Als we vaker oude materialen terugkopen en klanten de voordelen ervan laten begrijpen, kunnen we de klimaatimpact verminderen omdat we geen nieuwe materialen en metalen hoeven te gebruiken. Het is op veel manieren een win-win situatie”, zegt Forslund.

Geen kwaliteitsverlies

Er is een steeds groter bewustzijn van milieukwesties en leveranciers en klanten zijn geïnteresseerd in initiatieven die deze aanpakken. “Dit is tot nu toe zeer positief gebleken voor klanten. Ze weten dat de gereedschappen die we maken met gerecyclede materialen van dezelfde hoge standaard zijn, en dat er geen kwaliteitsverlies is. Er is nu ook een markt voor het terugkopen van gereedschappen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, en dat is ook een positieve factor. Het gaat erom dat we dit op een positieve manier in onze zakelijke relaties kunnen integreren”, legt Forslund uit.

Langere levensduur

In een kringloopeconomie is recycling belangrijk, maar het is ook het laatste wat we moeten doen na verminderen, repareren en hergebruiken. “Dit is een belangrijk onderdeel, maar er zijn andere aspecten van de kringloopeconomie en we moeten ze allemaal bekijken. Een ervan is de levenscyclus van onze producten. Hoe kunnen we deze zo ontwerpen dat ze iets langer meegaan en gerecycled kunnen worden wanneer ze het einde van hun levensduur bereiken? Hoe kunnen we deze produceren met behulp van hernieuwbare energie en duurzame toeleveringsketens? De essentie van de kringloopeconomie is het behoud van de waarde die we al hebben gecreëerd”, aldus Forslund.

Recycling helpt afval tot een minimum te beperken, maar het is niet de enige manier om dit te doen. Er is een breed scala aan gebieden die kunnen worden geanalyseerd met het oog op het voorkomen van het ‘lekken’ van waardevolle bronnen – logistiek van de leveringsketen, sorteren, warehousing, risicobeheer, energieopwekking en zelfs moleculaire biologie en polymeerchemie. Kostenefficiënte en kwalitatief betere collectie- en behandelingssystemen en effectieve segmentatie van producten aan het einde van hun levensduur stellen Seco Tools in staat de economische aspecten van circulair ontwerp te ondersteunen.

Een van de belangrijkste problemen bij het aanpakken van problemen met het milieu en de klimaatverandering is de enorme omvang van de taak, maar Ted Forslund is van mening dat het Seco Toolsdoel van 90% rond 2030 haalbaar is. “Het is van essentieel belang om samen te werken met onze leveranciers en klanten om de wereldwijde uitdaging aan te gaan. Als we dat doen, kunnen we meer waarde creëren met minder afval binnen een veilige operationele ruimte voor onze planeet. Ook dit is een win-win situatie.”

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Samenwerking in medische precisieproductie loont

29-03 ITI toont de waarde van samenwerking bij het streven naar innovatie in de productie…

Verspanen

Geavanceerde online diensten website Seco Tools

16-12 Seco Tools beantwoordt de behoeften van zijn klanten met een compleet pakket aan online…

Verspanen

Nieuwe kwaliteiten voor draaien RVS

11-10 Seco Tools introduceert drie nieuwe kwaliteiten speciaal voor het draaien van roestvast staal, met…

Verspanen

Maakindustrie Dag bij Style

11-10 Op 17 oktober vindt voor de derde keer de minibeurs ‘De Maakindustrie Dag’ plaats…

Verspanen

Oplossingen voor diepe boringen

11-06 Met twee nieuwe GL25-schroefdraadsnijkoppen voor Steadyline draaibaren en kotterbaren van Seco Tools kan bij…

Verspanen

Koelvloeistof zeer precies naar de snijzone

03-06 Gereedschapsonderdelen voor inwendige koeling en connectoren die bij gleufsteken, afsteken en andere draaibewerkingen mogelijk…

Verspanen

Meer oplossingen voor diepe boringen

22-05 Verspaners kunnen afkeur, wat leidt tot het verschroten van grote, dure werkstukken, bij bewerkingen…

Verspanen

Nieuwe krachtspantanghouders Seco

01-05 Seco Tools introduceert nieuwe krachtspantanghouders die hydraulische houders en krimphouders overtreffen op het gebied…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X