LVD levert machines en flow

0

“Het is een gekkenhuis”, zegt Mathijs Wijn, Sales Manager bij LVD over hoe druk hij en zijn collega’s het momenteel hebben. Vorig jaar wist de Belgische producent van machines voor plaatbewerking en software-oplossingen de omzet in Nederland te verdubbelen en dit jaar gebeurt dat opnieuw.

Mathijs Wijn was een aantal jaren alleen verantwoordelijk voor de verkopen in Nederland, maar kreeg enige tijd geleden al gezelschap van Robin Heinzmann. En sinds enkele maanden is Harry Samsom als derde lid toegetreden tot het verkoopteam van LVD voor de Nederlandse markt. “Zijn komst was noodzakelijk vanwege de sterke omzetgroei en daarmee het toenemend aantal projecten dat we onderhanden hebben, maar ook omdat het westen van Nederland inclusief Zeeland tot dusverre braakliggend terrein was voor LVD”, aldus Wijn.
Die regio pakt Harry Samsom nu op. Mathijs Wijn concentreert zich op het zuiden en Robin Heinzmann neemt het noorden en oosten voor zijn rekening.

Relatiebeurs
De drie sales managers zullen allemaal aanwezig zijn op METAVAK, waar ze een hydraulische Easy-Form afkantpers demonstreren, uitgerust met het gepatenteerde Easy-Form Laser hoekmeetsysteem. EFL controleert de buighoek in real-time en stuurt deze bij waar nodig, onder andere op basis van materiaalvariaties en wijzigingen in de radius door de walsrichting. Zo garandeert deze technologie exacte hoeken en identieke werkstukken.
LVD heeft een reeks grotere en kleinere afkantpersen in het assortiment. De ToolCell heeft een geïntegreerde, automatische gereedschapswisselaar die zorgt voor een maximaal rendement. De Dyna-Press serie bestaat uit snelle, elektrische afkantpersen die compact en gemakkelijk verplaatsbaar zijn.
Naast afkantpersen biedt LVD zowel CO2- als fiberlasersnijmachines, ponsmachines en guillotinescharen aan. LVD streeft in het kader van Industrie 4.0 naar volledige procesintegratie van haar plaatbewerkingsmachines, automatiseringssystemen en software. Het Cadman Suite softwarepakket maakt dit mogelijk met on- en offline softwaremodules op maat van de machine.

Snelle gereedschapswissel
LVD doet het momenteel vooral met de kantbanken goed in Nederland. Zeker met de introductie van de ToolCell is de naam van LVD als een innovatieve producent die meedoet in het topsegment van de markt bevestigd. Er is al een groot aantal ToolCells verkocht. Deze vorm van kantbankautomatisering levert zo veel voordeel op, dat het bij meerdere klanten niet bij één ToolCell is gebleven. Er zijn klanten die vanwege hun kleine, gevarieerde series wel tien tot vijftien keer per uur gereedschappen wisselen. Leden van een Amerikaanse delegatie die onlangs door LVD werden rondgeleid bij een vijftal Nederlandse toeleveranciers met een ToolCell, konden dat bijna niet geloven. Ze dachten dat er in een voorgesprek sprake was van een communicatiestoornis en dat tien tot vijftien keer per dag werd bedoeld. Maar even later zagen ze in de productie met eigen ogen dat het wel degelijk om het aantal gereedschapswisselingen per uur ging.

Complete oplossingen
Maar het gaat tegenwoordig in de plaatbewerking niet meer alleen om de machines. Steeds meer is het de complete oplossing die telt. Een mooi voorbeeld daarvan is Interfocos in Bladel, producent van kachels. Tijdens een onlangs gehouden relatiedag, waar meer dan honderd bezoekers op af kwamen, was mooi te zien hoe machines van LVD zijn geïntegreerd in het productieproces van Interfocos.  Bij de Brabantse kachelbouwer zijn twee Electra lasersnijmachines en vijf Easy-Form kantbanken operationeel. Maar de keuze van Interfocos viel niet zozeer op LVD vanwege de machines, maar vanwege het vermogen van de Belgische machinebouwer om met haar software-oplossingen flow in de productie te realiseren. De productiesoftware Cadman Job speelt hierin een centrale rol. Dat is de database van waaruit alles wordt geregeld. Cadman Job is gekoppeld aan het ERP-systeem en het CAD-programma van Interfocos.  Zodra vanuit CAD en ERP alle informatie over een order in Cadman Job is geschoten, gaat het programma hiermee aan de slag, samen met de onderliggende software: eerst met de Cadman L nestsoftware en de Cadman B buigsoftware. Vervolgens met de besturing Touch L op de lasersnijmachines en Touch B op de kantbanken. Touch i4 zorgt ervoor dat alle informatie via beeldschermen en tablets op de werkvloer zichtbaar is en geactualiseerd kan worden. “LVD heeft onze gedachte om flow te introduceren in ons productieproces heel goed opgepakt in haar oplossing”, aldus Thomas Luiten, operationeel directeur bij Interfocos.

QRM
De LVD systemen vormen een belangrijk onderdeel van de QRM-werkwijze (Quick Response Manufacturing), die bij Interfocos is ingevoerd. Hierdoor is productietijd van een kachel teruggebracht van 10 tot 12 weken naar anderhalve week. Tegelijkertijd is de voorraad met 65 procent omlaag gegaan. Het geld dat hiermee wordt bespaard, investeert Interfocos in verdere verbeteringen in de markt, de machines en de medewerkers. Ook is de liquiditeit verbeterd. Interfocos betaalt haar jobbers binnen dertig dagen.
Maar vooral is de marktpositie verbeterd. Interfocos kan razendsnel reageren op ontwikkelingen in de markt en nieuwe modellen introduceren zonder last te hebben van een voorraad verouderde modellen, omdat elke kachel pas wordt gebouwd als hij is verkocht. Zo weet de kachelbouwer een mooie groei te boeken in een krimpende markt.
“Interfocos is een prachtig voorbeeld van wat LVD voor klanten kan betekenen”, zegt Mathijs Wijn. “Daar praten we op METAVAK graag verder over met onze bezoekers.”

LVD
Standnummer 216