METAVAK: Veel meer dan machines en gereedschappen

0

METAVAK biedt als vanouds weer een compleet beeld van alle producten en diensten die beschikbaar zijn voor ondernemers in de verspanende en niet-verspanende industrie. Uiteraard voeren de metaalbewerkingsmachines en -gereedschappen weer de boventoon op deze vakbeurs, die op 27, 28 en 29 oktober voor de elfde keer wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem. Maar het aanbod van de ongeveer 130 exposanten behelst duidelijk meer.

Daarmee bevestigen zij dat er voor een efficiënt productieproces tegenwoordig veel meer nodig is dan snelle nauwkeurige machines en gereedschappen met een hoge standtijd.  De software,  de koelsmeermiddelen, de belading en ontlading van de machines en de opslag van het materiaal; het moet allemaal kloppen. Maar ook de veiligheid en het schoonmaken van de machines moet goed geregeld zijn om optimaal te kunnen produceren, de kosten laag te houden en marges te maken. De METAVAK exposanten laten daarvoor tal van oplossingen zien.

Onder de exposanten bevinden zich tal van bekende gezichten van machineleveranciers die al vele jaren actief zijn op de markt. Maar nieuwkomers zijn er ook. Zoals Remmert, de Duitse producent van opslag- en procestechniek, die start met een Benelux-vestiging. Of Carmitech, dat zich richt op handling, opslag en nabewerking in de plaatbewerking.
De beurs vindt plaats onder een positief gesternte. De economie groeit, de bouwsector – een belangrijke aanjager voor veel metaalbedrijven – krabbelt op en het kabinet heeft voor 2016 een lastenverlichting van 5 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. Dat betekent vrijwel zeker dat de binnenlandse vraag zich ook volgend jaar positief zal blijven ontwikkelen. Maar onzekerheden zijn er natuurlijk ook: hoe gaat het verder met het Rusland van president Poetin, wat doet China en wat zijn de effecten van de vluchtelingenproblematiek? Voorzitter Fried Kaanen van Koninklijke Metaalunie heeft in deze beursspecial een duidelijk advies aangaande de richting waarin metaalbedrijven zouden moeten investeren: “Investeer in flexibiliteit en reactiesnelheid. Zorg dat je flexibel bent en korte doorlooptijden hebt, zodat je direct kunt reageren op veranderende omstandigheden.”