Mevo Slowakije is meer dan lage lonen

0
468

De Slowaakse vestiging van metaalbedrijf Mevo in Ruurlo viert deze maand zijn 20-jarig bestaan. “Ons succes daar komt niet alleen door de lage lonen”, zegt directeur Frans Verhaegh. “We hebben onze Slowaakse werknemers vanaf het begin in Nederland opgeleid. Daardoor hebben ze een Nederlandse mentaliteit, waardoor onze klanten bij Mevo Technology SPOL ook een westerse kwaliteit en leverbetrouwbaarheid wordt geboden.”

In twintig jaar tijd is Mevo Technology SPOL in Trenĉin uitgegroeid tot een volledig zelfstandige onderneming waar geassembleerde deel- en eindproducten worden vervaardigd voor de Nederlandse, Duitse en Slowaakse hightech industrie. Er werken 52 mensen bij het bedrijf. “De klant wordt vanuit Slowakije volledig ontzorgd en heeft dus nergens meer omkijken naar”, zegt Verhaegh.

“We regelen van daaruit de inkoop van de onderdelen en het plaatwerk, assembleren de producten en houden voorraad voor de klant.” Ook logistiek gezien valt de afstand tussen Slowakije en Nederland volgens Verhaegh erg mee. “Producten die op vrijdag af zijn en worden ingeladen in Slowakije zijn de maandag erop in Nederland.”

Concurrerend blijven
Directeur bij Mevo Technology SPOL is Erika Kováčová. Het bedrijf wordt door haar op een westerse manier aangestuurd en beschikt over een modern machinepark. “Ook dat laatste verwachten veel opdrachtgevers niet”, zegt Verhaegh. “We hebben onlangs geïnvesteerd in een nieuwe Nakamura WT 150, een draai- en freescombinatie met stafaanvoer waarmee we ook onbemand kunnen produceren. Natuurlijk zijn de arbeidsuren in Slowakije goedkoper dan in Nederland. Maar om ook in de toekomst concurrerend te blijven, zal je in Oost-Europa onbemand moeten kunnen produceren. Dat de lonen daar lager liggen blijft echter een USP, maar dan vooral voor de arbeid die je eromheen verricht.”

Mevo Technology SPOL in Slowakije beschikt over een eigen ISO 9001 certificaat, waarmee directeur Verhaegh maar wil aangeven dat het helemaal op eigen benen staat. “We zitten stiekem zelfs al te denken aan uitbreiding. Want het pand in Trenĉin staat mudjevol met machines.” Maar eerst wordt het jubileum gevierd. En aangezien ze dat in Slowakije niet bij 25 maar bij 20 jaar doen, is het nu feest bij Mevo Technology SPOL.