Piëzo-expert Heinmade neemt draadvonker CVT over

Heinmade in Eindhoven, leverancier van piëzokeramische oplossingen, heeft draadvonkspecialist CVT in Hoogeloon overgenomen. Hiermee kan Heinmade de productiekennis en -technologie van CVT die cruciaal is voor zijn piëzomodules zeker stellen en de leverbetrouwbaarheid verbeteren. Met behulp van draadvonktechnologie wil Heinmade-directeur Hein Schellens voldoen aan de vraag naar steeds nauwkeuriger piëzosystemen.

De laatste decennia is het piëzo-effect in opmars in de industrie. Het principe van piëzo (piezein is Grieks voor drukken) is echter al veel langer bekend: wordt er kracht, ofwel druk, op uitgeoefend, dan geeft een piëzo-elektrisch (keramisch) materiaal een elektrische spanning af – omgekeerd zorgt een elektrische spanning ervoor dat het materiaal een kracht kan uitoefenen. Een piëzo-element kan dus worden gebruikt als sensor of als actuator. Een piëzosensor kan elektrisch een kracht of daarmee samenhangende verplaatsing meten, een piëzoactuator kan een bepaalde kracht uitoefenen c.q. een (uiterst kleine, nauwkeurige) verplaatsing realiseren. Toepassingen lopen uiteen van tiptoetsen voor consumentenelektronica en parkeersensoren voor auto’s tot inkjetkoppen,ultra-nauwkeurige aandrijvingen en high-tech trillingsdempers.

Heinmade
Op dit veelbelovende en groeiende gebied van de piëzotechnologie is Heinmade in 2005 gestart als distributeur voor hoogwaardige piëzocomponenten van internationale fabrikanten als Noliac en Piezomechanik. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot een leverancier van piëzokeramische oplossingen voor met name de halfgeleiderindustrie en de medische technologie. Heinmade is gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven en telt nu tien medewerkers. Het bedrijf heeft de piëzokennis en de productietechnologie in huis om voor hightech klanten piëzo gebaseerde systemen op maat te ontwikkelen en te leveren, van prototypes tot middelgrote series. Productie van onderdelen besteedt het uit, assemblage en testen van de systemen verzorgt het zelf, zo nodig in een cleanroom-omgeving. De piëzotechniek wordt vaak ondergebracht in behuizingen of zogeheten stages (constructies voor het realiseren van verplaatsingen), die nauwkeurig kunnen worden gemaakt met de techniek van het draadvonken.

Draadvonken
Controlled Vonk Technologie (CVT) is al meer dan 35 jaar specialist op het gebied van draadvonken. Dit bewerkingsproces kan worden omschreven als ‘elektrisch figuurzagen van metalen met een dunne draad’. CVT telt twee medewerkers en zes machines (vier voor draadvonken, twee voor vonkboren). Met deze hoogwaardige machines, die onbemand (24/7) kunnen draaien, biedt het bedrijf flexibiliteit, kwaliteit en hoge leverbetrouwbaarheid tegen een concurrerende kostprijs. CVT bedient klanten in de hightech machinebouw en de medische industrie in onder meer Nederland, België, Duitsland en Zwitserland.

Cruciale technologie
Heinmade is nu vijf jaar klant bij CVT vanwege de nauwe toleranties (tot enkele micrometers, ofwel duizendsten van millimeters) en de hoogwaardige afwerking (lage oppervlakteruwheid) die met draadvonken haalbaar zijn. Draadvonken is bij uitstek geschikt voor het maken van zogeheten gatscharnieren, constructies die veel worden toegepast in nauwkeurige stages – vandaar de noodzaak voor nauwe toleranties. De lage oppervlakteruwheid vermindert het risico op kerfwerking (en daardoor materiaalbreuk) bij hoogfrequente bewegingen in stages. Alles bij elkaar is draadvonktechnologie cruciaal voor het succes van de piëzosystemen van Heinmade.

Overname
Dus toen directeur-eigenaar Albert van Heugten vorig jaar aangaf op termijn CVT te willen verkopen, greep Heinmade-directeur Hein Schellens zijn kans om deze cruciale productietechnologie in huis te halen. Per 1 januari 2013 is CVT overgenomen door Heinmade. Schellens: “De belangrijkste reden daarvoor is ketenbeheersing. Met de overname van CVT hebben wij deze maakkennis intern en kunnen we onze doorlooptijden verder verkorten. Dat is vooral van belang in het ontwikkelstadium voor nieuwe producten, om snel prototypes te kunnen maken. De nauwkeurigheid die klanten vragen voor het positioneren in hun systemen en voor het maken van onderdelen neemt alleen maar verder toe. Daarom hebben wij CVT’s kennis van draadvonken nodig.” Het helpt Heinmade zijn leverbetrouwbaarheid, die cruciaal is bij hightech klanten, verder te vergroten.

Zelfstandig
In de Heinmade-holding gaat CVT opereren als een zelfstandige eenheid die bestaande en nieuwe klanten zal blijven bedienen. Albert van Heugten blijft nog drie jaar verbonden aan het bedrijf, voor het overdragen van zijn kennis en het inwerken van zijn opvolger, die inmiddels is aangesteld. Vooralsnog blijft CVT in Hoogeloon gevestigd, met een machinepark dat up to date is, na recente investeringen in 2010 en 2011. Op termijn voorziet Hein Schellens samenvoeging van beide bedrijven op één locatie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisie draadvonkmachine Mitsubishi voor werkstukken tot 1250 mm

30-06 Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage…

Verspanen

Draadvonkspecialist MG Tech van start

13-09 Flexibel, servicegericht en innovatief. Dat zijn de drie kernwaarden van het nieuwe bedrijf MG…

Verspanen

Draadvonker Optimum overgenomen door Ebbers

28-02 Ebbers Metalworks in Doetinchem heeft begin dit jaar de aandelen van Optimum in Didam…

Verspanen

Slijpspecialist Vossebelt ziet potentie in draadvonken

18-12 Machineleverancier Humacs Krabbendam heeft een nieuwe Fanuc draadvonkmachine geleverd aan Vossebelt precisiebewerking in Emmen.…

Automatisering

Nieuwe Robodrills en draadvonkmachines Fanuc

01-11 Fanuc heeft zijn complete reeks Robodrill frees-, tap- en boormachines vernieuwd en uitgebreid met…

Verspanen

Nieuwe perfectionist zet Optimum voort

10-10 Passie. Dat woord valt vaak tijdens het gesprek met Toon Groen en Gertjan van…

Verspanen

XXL zinkvonken bij Assmann Verspaningstechniek

02-05 Sinds kort beschikt Assmann Verspaningstechniek over een grote zinkvonkmachine. Deze Ingersoll Gantry 800, de…

Verspanen

Geautomatiseerd frezen en draadvonken

02-03 GF Machining Solutions presenteert op de TechniShow customer services, 5-assig frezen op een HEM…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV