Quality Area interessant onderdeel van Metav

Deze week vindt in Düsseldorf (D) de vakbeurs Metav plaats (23-27 februari). Een interessant onderdeel van de beurs is de Quality Area, waar het complete spectrum van de meet- en inspectietechniek wordt getoond, evenals de kwaliteitsmanagements- en analysesystemen.

Markus Heseding, directeur van het Fachverband Mess- und Prüftechnik binnen de VDMA, vat het bondig samen: “Meet- en inspectietechniek vormt het hart van het kwaliteitskeurmerk Made in Germany.” Deze brancheorganisatie vertegenwoordigt 160 fabrikanten en is partner van de Quality Area op de Metav.

Voor ontwikkelingen in de meettechniek geldt als credo ‘De testruimte uit, de productie in’. Altijd met als doel cyclustijden te verkorten en productiviteit te verhogen. Tegelijkertijd moeten nauwkeurigheid en de hoogste verwerkingskwaliteit met minimale productietoleranties worden gegarandeerd. Of het nu gaat om lengtemetingen tot op de micrometer nauwkeurig, van klein tot groot, driedimensionale optische inspectie van oppervlakken, contactloze ultrasooncontroles in combinatie met robotsystemen, de kwaliteitsborging werkt met de meest uiteenlopende processen, afhankelijk van de toepassingsbehoefte. Automobielindustrie, vliegtuig- en machinebouw, medische technologie, sportindustrie, levensmiddelenverwerking, logistiekcentra en nog veel meer – zij alle kiezen voor de intelligente kwaliteitsborgingssystemen voor hun productie.

Nieuwe materialen
Daarnaast wordt meet- en inspectietechniek gestimuleerd door veelzijdige nieuwe materialen. Bijvoorbeeld door titaniumaluminiumgietlegering dat in de vliegtuigbouw wordt gebruikt voor de schoepen van vliegtuigmotoren. De schoepen wegen nog maar de helft en zijn desondanks extreem belastbaar. Atoomsonden en transmissie-elektronenmicroscopen met hoge resolutie – hightech uit de meettechniek – zorgden voor de kennis die nodig was om dit materiaal succesvol in serieproductie te kunnen verwerken. De voortschrijdende automatisering van de vervaardiging en de netwerkintegratie van de productie zorgen eveneens voor innovaties in de meettechniek. Door een verfijnde meet- en inspectietechniek wordt de kwaliteitsborging sluitend gedocumenteerd. De enorme hoeveelheden gegevens die worden gegenereerd, worden steeds sneller en nauwkeuriger doorgegeven aan bovenliggende systemen. Zij vormen op hun beurt weer de basis voor moderne procesautomatisering. Zodoende speelt de meet- en inspectietechniek een sleutelrol in de intelligente fabriek op het gebied van Industrie 4.0.

Voorspellend onderhoud
Hoe kan men deze influx van gegevens eigenlijk beheersen? Voor de producenten van de meettechniek zorgt deze hamvraag weer voor nieuwe taken en werkterreinen. “De klanten leggen met onze producten tijdens en na de bewerking veel afzonderlijke gegevens vast, waarmee men inzicht in de status van de productie heeft”, verklaart Rainer Lotz, directeur van Renishaw in Pliezhausen. “Hiermee is voorspellend onderhoud mogelijk, om bijvoorbeeld stilstand te vermijden. Ook de hoeveelheid afval kan door de gedetailleerde regeling van het proces aanzienlijk worden verlaagd. Bovendien slaan gebruikers uit de automobiel- of uit de toeleveringsbranche meetgegevens van bijvoorbeeld een cilinderkop gezamenlijk op met de andere gegevens over uitgangsmateriaal, productieproces, productievoorwaarden, omgevingsvoorwaarden en nog veel meer. Daarmee beschikt men in één database over alle gegevens rondom deze cilinderkop. Het meetsoftwaresegment en de koppeling ervan aan de productiesystemen van de klanten wordt steeds belangrijker.”

Verweving productie en kwaliteitsborging
“Wat ligt er dankzij deze intensieve verweving dus meer voor de hand dan de kwaliteitsborging op hetzelfde platform te presenteren als die van de productietechniek voor de metaalbewerking”, stelt Wilfried Schäfer, directeur bij de METAV-organisator VDW (Vereniging van Duitse Werktuigmachinefabrieken), de enigzins retorische vraag. Producenten van meet- en inspectietechniek zien dat net zo. Op hun uitdrukkelijke verzoek biedt de Metav met de Quality Area een platform in Noordrijn-Westfalen en voor aangrenzende markten. “Met de Quality Area kunnen de synergieën tussen productie en kwaliteitscontrole perfect worden geoptimaliseerd”, aldus Michael Lücke, die bij Carl Zeiss verantwoordelijk is voor beurzen en evenementen. “De METAV biedt de klanten de mogelijkheid om zich op één platform uitgebreid te laten informeren over welke meettechnische oplossing het beste is voor hun producten, hun machines en hun processen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Exposanten leren van Metav Digital maar kijken uit naar echte beurzen

29-03 Meer dan 80 exposanten hebben met de beursorganisatoren VDW en Messe Düsseldorf  meegedaan om…

Automatisering

Open communicatiestandaard umati aanwezig op METAV digital

18-03 Umati (in 2017 gelanceerd door de VDW – Duitse Vereniging van Werktuigmachines) neemt van…

Verspanen

Digitale Metav presenteert automatiseringsoplossingen

08-03 Bijvoorbeeld bij Paul Horn. Deze gereedschappenproducent heeft in samenwerking met de Kistler Groep een…

Toeleveren

VDMA: ‘Prognose installatie- en machinebouw beter dan verwacht’

17-12 Tijdens de jaarlijkse persconferentie van VDMA, de vereniging voor de Duitse machinebouw, maakte voorzitter…

Verspanen

Vakbeurs Metav wordt volledig digitaal

10-12 Metav Reloaded wordt Metav Digital. Ofwel: de uitgestelde vakbeurs Metav, die van 23 tot…

Verspanen

Vijf dagen Metav digitaal

01-06 Onder het motto ‘Let’s talk about innovation’ worden van 15 tot en met 19…

Bedrijf en Economie

Uitgestelde vakbeurzen zorgen voor druk najaar

01-04 Door de coronacrisis zijn tal van technische evenementen die dit voorjaar zouden worden gehouden,…

Bedrijf en Economie

UPDATE: Vakbeurzen en Coronavirus

28-02 De vakbeurzen TechniShow en ESEF Maakindustrie gaan ondanks het Coronavirus vooralsnog door. Dat heeft…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X