Renovatie Palais des Nations uitvoerbaar dankzij laserlassen

0
336

De verbindingstechniek laserlassen speelt een doorslaggevende rol bij de gevelrenovatie van het monumentale Palais des Nations, het kantoor van de Verenigde Naties in Genève.

Om de oorspronkelijke uitstraling te behouden moet MHB, producent van gevels, kozijnen en deuren, de bijna 80 jaar oude raamkozijnen exact reproduceren. “Door te kiezen voor de laserlastechniek die LaserWeld bij ons introduceerde, kunnen wij deze complexe en grote productievraag simpeler uitvoeren”, aldus MHB’s directeur operations Pieter de Klerk.

LaserWeld in Rhenen laserlast samengestelde profielen voor MHB, dat zijn onderdelen van de kozijnen. “Bij het laserlassen is de warmte-inbreng lager dan bij het reguliere lassen, waardoor de profielen minder snel kromtrekken. Daarom is laserlassen bij dergelijke projecten een uitkomst, want de ramen moeten immers weer loepzuiver in de kozijnen passen”, licht Dick Scholtus, commercieel directeur bij LaserWeld, toe.
“Daarnaast zijn deze profielen eigenlijk ook niet op een reguliere wijze te lassen, omdat ze daarvoor te klein zijn en een doorgaande las moeten hebben”, vult De Klerk aan. “De samengestelde profielen zouden zonder het laserlassen van LaserWeld veel complexer zijn geweest en dus arbeidsintensiever. Nu kunnen wij de profielen eenvoudiger maken en uitbesteden, wat met deze mega-opdracht ook een belangrijk aspect is.”

‘Wij gaan meer laserlassen’
Na deze positieve ervaring ziet MHB volop toekomst in het laserlassen als verbindingstechniek: “Wij hebben inmiddels al een aantal andere profielen bij LaserWeld laten maken. Dat komt ook door hun coöperatieve, flexibele en snelle werkwijze.”
Scholtus is op zijn beurt ook tevreden: “Er is bijna geen proces te bedenken waar zoveel meters aan laswerk inzitten en alles toch recht blijft. En omdat het laserlasproces brandschoon verloopt en naslijpen niet of nauwelijks nodig is, kunnen wij het voor MHB ook prijstechnisch gezien interessant maken.”