Sandvik Coromant: vele oplossingen voor frezen tandwielen

Op de EMO toonde Sandvik Coromant een diversiteit aan gereedschappen en oplossingen voor een betere kwaliteit en kortere doorlooptijden bij het frezen van tandwielen voor uiteenlopende toepassingen.

Op de SmartHub van Sandvik Coromant waren een aantal technologieën te zien: onder meer de CoroMill 170 frees met hoge prestaties voor grote tandwielen; de veelzijdige en tijdbesparende CoroMill 172 schijffrezen voor hoogwaardige tandwielprofielen; de CoroMill 176 afwikkelfrees met wisselplaten, waarmee de freestijd tot maar liefst 70 procent kan worden ingekort; en de CoroMill 177 afwikkelfrees met wisselplaten, waarvan de technologie zowel precisie als een hoge koppeloverdracht garandeert. Ook toonde het bedrijf innovatieve technieken voor het frezen van tandwielen met rechte, schuine en kegel vertanding.

De CoroMill 170 is dankzij zijn precisie en betrouwbaarheid bij het voorbewerken van uitwendige en inwendige tandwielen een hoogwaardige frees die de bewerkingstijden voor grote tandwielen van modules 12 tot 22 kan inkorten.

Het CoroMill 172 schijffreesconcept is leverbaar voor modules 3 tot 10 (DP 8.467-2.540) met profielen conform DIN 867 voor tandwielen en conform DIN 5480 voor splines. Dankzij de nieuwe hardmetalen wisselplaat en krachtige iLock-koppeling, kunnen componenten worden bewerkt in flexibele machines die voor meerdere toepassingen geschikt zijn, zoals multi-task machines en bewerkingscentra, maar ook tandwielfreesmachines. De CoroMill 172 is voor meerdere wisselplaten geschikt en biedt daardoor flexibiliteit aan fabrikanten van tandwielen, tandheugels en splines van vergelijkbare modulematen en soortgelijke tandprofielen.

De CoroMill 176 is een afwikkelfrees methardmetalen wisselplaten die de snijtijd met maar liefst 70 procent kan terugbrengen. Dit is grotendeels te danken aan de snijsnelheden, die tot vier keer zo hoog zijn als die van traditionele HSS-frezen, en aan een groot aantal effectieve wisselplaten. Ten opzichte van het half effectieve ontwerp van afwikkelfrezen met meerdere segmenten en tangentiaal gemonteerde wisselplaten, biedt de frees een volledig effectief ontwerp. Daarbij is de levensduur van het gereedschap tot zes keer langer, wat betekent dat ook de stilstand van machines in verhouding afneemt. De serie CoroMill 176 afwikkelfrezen met volledig profiel voor het frezen van splines en tandwielen met rechte en schuine vertanding is onlangs uitgebreid, zodat deze nu ook geschikt is voor toepassingen van modules 3 tot 10. De CoroMill 176 is nu ook leverbaar in een zogenaamde multi-start-uitvoering.

De CoroMill 177 is een uit segmenten opgebouwde, afwikkelfrees met tangentiale wisselplaten en een segmentkoppeling voor modules 10 tot 18 (DP 2.540 tot 1.411). De technologie voorziet in een nieuwe polygoonvormige koppeling tussen de segmenten, die zorgt voor precisie en een hoge koppeloverdracht, waarbij de hoge nauwkeurigheid en stijfheid van het freeslichaam zorgen voor hoogwaardige componenten en uitzonderlijke productiviteit.

EMO was voor bezoekers dé gelegenheid om meer te weten te komen over Sandvik Coromant InvoMilling, een benadering voor het frezen van tandwielen met rechte en schuine vertanding met behulp van frezen met instelbare wisselplaten. InvoMilling biedt nieuwe kostenefficiënte manieren voor het produceren van tandwielcomponenten zonder dat daarvoor speciale tandwielfreesmachines nodig zijn. Complete componenten kunnen bewerkt worden in slechts één set-up, op slechts één machine, zodat de totale productietijd wordt ingekort.

De uP-Gear Technology, die samen met machinegereedschapsproducenten Heller en Voith Turbo werd ontwikkeld, biedt ten slotte een flexibele, productieve en kostenefficiënte oplossing voor een uiteenlopend gamma van kegeltandwielen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Vliegtuigmotoren profiteren van vijfassig frezen en slijpen

25-11 Het gebruik van dubbele spiraalvormige tandwielen in vliegtuigmotoren heeft diverse voordelen. Een kenmerk van…

Toeleveren

Mobiliteit van morgen vraagt om lichtgewicht construeren

16-11 Milieuvriendelijke mobiliteit staat volledig in het teken van het reduceren van het brandstof- of…

Toeleveren

Tandwielenspecialist Krimpen viert 75-jarig bestaan

27-02 Machinefabriek Krimpen, producent van machineonderdelen en aandrijfcomponenten (vooral tandwielen), bestaat 75 jaar. Het bedrijf…

Oppervlaktetechniek

Supergladde tandwielen voor elektrische raceauto

06-06 Rösler Benelux heeft samen met University Racing Eindhoven een video gemaakt van de productie…

Featured

Tandwielspecialist rondt moderniseringsslag af

10-10 Machinefabriek Krimpen is toeleverancier van aandrijfcomponenten in het algemeen, maar toch vooral van tandwielen.…

Verspanen

Tilburgse tandwielbedrijven na 103 jaar weer samen

13-06 De tandwielbedrijven P. van der Wegen Gears en de Verenigde Bierens Bedrijven gaan samen…

Verspanen

Uitbreiding in schijffrezen

25-11 Seco heeft twee nieuwe snijplaatafmetingen geïntroduceerd voor het assortiment van de 335.25 schijffrees. Met…

Verspanen

Tungaloy breidt Tungslot serie schijffrezen uit

06-10 Tungaloy Benelux breidt de Tungslot serie uit met een schijffrees in 4-5 mm snijbreedte…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV