Smart met kunststof

Kunststoffen 2015 (23 en 24 september) zal vooral in het teken van de vernieuwing staan. De 17e editie van dit kunststoffenevenement draagt niet voor niets het thema ‘Smart met kunststoffen’; nieuwe slimme materialen en slimme mogelijkheden.

“Nee, we gaan het niet over de Smart Industry hebben”, verzekert Els van de Ven. De nieuwe beursmanager van Kunststoffen doelt op de Actieagenda die de Nederlandse industrie moet klaarstomen voor de grote digitaliseringsgolf van de vierde industriële revolutie. “Maar ik kan niet ontkennen dat er veel raakvlakken zijn. Flexibilisering en 3D-printen? Ik zie de link wel. De robotisering van het ‘custom made’ produceren met composieten in de automotive? Helemaal in lijn met Smart Industry. Bovendien zien we ook voor wat betreft produceren met kunststoffen dat voor het behouden of zelfs terughalen van productie flexibele automatisering nodig is.”

Kunststof is groen
Van de Ven heeft natuurlijk een punt. Het Nederlandse Smart Industry, de Belgische Factories of the Future en het slim werken met slimme materialen hebben flinke raakvlakken. Toch is er een ander belangrijk aspect van Kunststoffen 2015 dat al een beetje ter sprake kwam: vergroening. Vergroening van productie, vergroening van de keten en vergroening van producten. Van de Ven: “Kunststoffen hebben natuurlijk een enorm verduurzamingspotentieel. Lichtgewicht constructies bieden veel besparingen in brandstofverbruik van auto’s en vliegtuigen. Er is steeds meer mogelijk op het gebied van recycling en met 3D-printen, waar je ook steeds meer slimme multi-materialen ziet, gooi je geen materiaal weg. Tegelijkertijd worden grote stappen gezet op het gebied van biocomposieten en worden ook traditionelere productieprocessen als spuitgieten slimmer en energiezuiniger. Ook al deze duurzame invalshoeken hebben op Kunststoffen 2015 hun plek.”

Vernieuwde formule
Natuurlijk blijft Kunststoffen vooral ook een ontmoetingsplek volgens beproefd Mikrocentrum recept. Niet alleen is er een podium voor materialen, ook verbindingstechnieken, matrijzen, ontwerptools en aanverwante thema’s komen ruimschoots aan bod. Er is een beursvloer met 275 exposanten en er komen ook zo’n 3.500 gasten op bezoek. Waarschijnlijk gaan ze op zoek naar de traditiegetrouwe primeurs, de inspirerende lezingen of naar de juiste meet en match. Toch is er in Veldhoven ook voor wat betreft format volop vernieuwing. Van de Ven: “Kunststoffen 2015 krijgt een echte moderne uitstraling die past bij de materialen van de toekomst. En om het slimme thema tot zijn recht te laten komen, is er een ‘smart plaza’. Wat voor slimme dingen hier te zien zijn? Het lijkt me zeer verstandig dat met eigen ogen te komen aanschouwen.”

Kunststoffen 2015 vindt op 23 en 24 september plaats in het NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Deelname is gratis.

Website Kunststoffen 2015

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisiebeurs en Vakbeurs Kunststoffen geannuleerd

15-10 De Precisiebeurs en de Vakbeurs Kunststoffen gaan dit jaar niet door. Dit heeft organisator…

Bedrijf en Economie

Vakbeurs Kunststoffen verplaatst naar december

07-05 De vakbeurs Kunststoffen 2020 wordt verplaatst van september naar 2 en 3 december 2020.…

Bedrijf en Economie

Moulding Industries neemt Bema Kunststoffen over

19-04 Moulding Industries heeft opnieuw een strategische overname gedaan in de waardeketen van kunststoffabricaten. Nadat…

Materialen

Denk ook eens aan kunststof!

21-09 Kunststoffen, een evenement van Mikrocentrum, is inmiddels een begrip in de Benelux. En met…

Toeleveren

Airborne versnelt groei dankzij kapitaalinjectie

02-03 Airborne International, producent van composieten (hoogwaardige vezelversterkte kunststoffen), heeft een kapitaalinjectie van 12 miljoen…

Materialen

Kunststoffen 2015 volgeboekt

15-09 De Kunststoffenbeurs, op 23 en 24 september in Veldhoven, is helemaal volgeboekt. Deze 17e…

Materialen

‘Van metaal naar kunststof’ in frisse omgeving

01-10 De gehele kunststofsector van de Benelux kwam op 24 en 25 september in Veldhoven…

Geen categorie

'Van metaal naar kunststof' in frisse omgeving

01-10 De gehele kunststofsector van de Benelux kwam op 24 en 25 september in Veldhoven…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X