Themadag over duurzame corrosie

0

Bond voor Materialenkennis, Mikrocentrum en De Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM) organiseren op 2 december bij de Metaalunie in Nieuwegein de themadag Sustainable Corrosion. Deelnemers kunnen hier hun kennis van corrosie en gerelateerde degradatie vergroten.

Producten, productie-installaties, gebouwen en transportmiddelen zijn stuk voor stuk onderhevig aan slijtage en veroudering en zullen langzaam of snel vervangen moeten worden. Er zijn natuurlijk vele oorzaken van die achteruitgang te noemen en sommige oorzaken hangen ook nog eens samen maar voor metalen is corrosie een van de belangrijke maar vaak wat minder (be)grijpbare oorzaken van achteruitgang en degradatie. In dat opzicht is corrosie een van de blijvende dingen in onze maatschappij, het is hoe gek het ook klinkt, sustainable.
Vanuit de theorie, die op een begrijpelijk wijze zal worden aangeboden, zullen de diverse vormen van corrosie in het algemeen worden toegelicht en verklaard. Op aluminium zal vervolgens extra worden ingezoomd. Vanuit het begrip van theorie en corrosievormen is het daarna een kleine stap om gericht te gaan kijken naar het voorkomen of bestrijden van corrosie. Niet alles zal altijd volledig te voorkomen zijn, vaak is het ook een economische afweging , maar met het juiste begrip is het wel mogelijk om corrosie in de hand te houden.

De dag wordt afgesloten met enkele praktijkcases en ronde tafel discussies. Deelnemers kunnen hun eigen vragen of cases rond het onderwerp corrosie voorleggen aan een aantal experts. Ze worden uitgenodigd voorwerpen of uitgewerkte voorbeelden mee te nemen. De organisatie zorgt voor enkele experts die de vragen ter plekke behandelen. Voor de organisatie is het daarbij handig als men tijdens de aanmelding al aangeeft wat de vraag of casus is, maar verplicht is dat niet. Wel zullen eerst de aangemelde vragen worden behandeld.

Klik hier voor meer informatie en opgave.