Triview zorgt voor efficiency in technische documentatie

Ze zijn samen begonnen met twee, toen écht top-of-the-bill Apple Mac computers. Nu, 25 jaar later is Triview, opgericht door Hans Janssen en Peter Stroes, een toonaangevend bureau met 25 experts op gebied van realisatie van technische documentatie. Niet echt hip, technische documentatie. Maar tegenwoordig wel een geïnnoveerde markt.

‘Configure-to-order’ is bij engineers en machinebouwers een begrip. Tegenwoordig is dit ook mogelijk als het gaat om technische documentatie. Dankzij Triview, specialist in het maken van begrijpelijke documentatie. Een handboek is geen handboek meer, maar een echte tool die gecombineerd met Triview’s online onderdelenboeken app tot meer gebruiksgemak, minder downtime en omzetvergroting leidt. Met name dat laatste spreekt machinebouwers aan.

“We hebben een echte doorbraak bereikt en dat mag de wereld weten. Technische documentatie was altijd een beetje een ondergeschoven kindje bij machinebouwers. En dat is best te begrijpen”, zegt Hans Janssen. “Het is logisch dat machinebouwers zich concentreren op het bouwen van hun machines en minder aandacht geven aan documentatie. In het pre-computer tijdperk werden de handboeken getypt. Dan werden er volop aantekeningen met potlood of pen bijgezet door de gebruikers of door de onderhoudsman. Het was niet anders. Toen de computer erbij kwam en later internet, veranderde alles. Nu is een nieuw tijdperk aangebroken. Nu bieden wij vergaande ‘configure to order’-oplossingen voor technische documentatie. Van handleiding tot trainingsmateriaal en van helpsysteem op HMI en Online onderdeel-vind en bestel-systeem tot animaties en exploded views. Het komt allemaal samen.”

Triview

Hans Janssen en Peter Stroes, de oprichters van Triview, met de twee Apple Mac computers waarmee ze 25 jaar geleden zijn begonnen.

Documentatie op maat
Voor de machinebouwers in Nederland is dat een uitkomst. Hun kracht is immers het leveren van klantspecifieke machines all over the world; deze maatoplossingen vragen om klantspecifieke documentatie. “Feitelijk kun je geen handboeken meer laten maken op de oude manier”, zegt Janssen. “Dat is niet kostenefficiënt en niet snel genoeg. Bij iedere aanpassing weer een nieuw handboek laten maken? Ik dacht het niet. Een klant van ons levert 70 unieke machines per dag uit 3500 mogelijke configuraties. Hoe wil je daar – in 7 talen – de technische documentatie bij leveren? 2 maanden te laat? Niet van deze tijd. Alles moet compleet zijn zodra de machine van de band af rolt, dus ook: handleidingen voor eindgebruikers en monteurs, makkelijke systemen om onderdelen te kunnen laten bestellen en natuurlijk ook online trainingen. Op maat en toegesneden op de doelgroep. ‘Niet iedereen heeft dezelfde gegevens nodig. Of mag bij dezelfde gegevens. Je kunt je voorstellen dat een machinebouwer met genoegen een systeem aanbiedt waarbij zijn klanten ook weer met één klik onderdelen online kunnen bestellen. En dat is nu precies waar het om gaat: maatwerk = convenience. We leven in een convenience-tijdperk. Gemak dient de mens.”

Bouwen
Triview bouwt feitelijk met Lego. Legoblokjes zijn er in alle soorten en maten en kleuren. Alle soorten Lego-variëteiten van de klant worden verzameld. De klant kan dan aangeven wat hij verkocht heeft en Triview kan dan snel de juiste documentatie samenstellen. Dat maakt het mogelijk om ‘fit-for-purpose’ documentatie te maken. Desgewenst uit 5000 verschillende configuraties in een tiental talen. Gebruiksvriendelijkheid en veilig werken staan centraal. “Met onze werkwijze ontzorgen we feitelijk onze klanten. Ze hoeven zich niet te begeven op terreinen waar ze liever niet zijn”, zegt Janssen. “Technische handleidingen maken is een vak. Daar zijn engineers vaak lang mee bezig. En het is voor hen ook vooral oneigenlijk werk dat ze niet graag doen. Voor ons is het ontwikkelen van technische documentatie dagelijkse kost. Wij kunnen het daarom ook veel sneller dan engineers het zouden doen.”

Documentatie 5.0
Hans Janssen besluit: “4.0 Is de toverterm in de markt van onze klanten. Wij voegen daar een component in efficiency in documentatie bij. Dat maakt het 5.0. Documentatie is niet langer een sluitstuk, maar wordt onderdeel van een succesvolle levering. Het draagt bij tot meer en snellere verkoop. Efficiënt, kortere time-to-market vanwege snelle realisatie van de documentatie en betrouwbaar, conform de wettelijke regelgeving.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Toeleveren

Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

26-04 Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT)…

Toeleveren

Teqnow begroet 1000ste deelnemer

19-01 Kaanen was samen met Rard Metz, programmamanager Smart Industry en Teqnow, op bezoek bij…

3D

Binder3D ontvangt Fieldlab-status

12-01 Aan het einde van de bijeenkomst, die geleid werd door Hans Praat, Business Developer…

Automatisering

TNO gaat praktisch aan de slag met Smart Industry

15-12 “Ondanks dat het Smart Industry gedachtengoed al jaren wordt gepromoot, staan de meeste maakbedrijven…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Bedrijf en Economie

Vlaanderen krijgt gloednieuw toptechnologisch centrum

12-07 Vlaamse ondernemingen kunnen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV