Triview zorgt voor efficiency in technische documentatie

Ze zijn samen begonnen met twee, toen écht top-of-the-bill Apple Mac computers. Nu, 25 jaar later is Triview, opgericht door Hans Janssen en Peter Stroes, een toonaangevend bureau met 25 experts op gebied van realisatie van technische documentatie. Niet echt hip, technische documentatie. Maar tegenwoordig wel een geïnnoveerde markt.

‘Configure-to-order’ is bij engineers en machinebouwers een begrip. Tegenwoordig is dit ook mogelijk als het gaat om technische documentatie. Dankzij Triview, specialist in het maken van begrijpelijke documentatie. Een handboek is geen handboek meer, maar een echte tool die gecombineerd met Triview’s online onderdelenboeken app tot meer gebruiksgemak, minder downtime en omzetvergroting leidt. Met name dat laatste spreekt machinebouwers aan.

“We hebben een echte doorbraak bereikt en dat mag de wereld weten. Technische documentatie was altijd een beetje een ondergeschoven kindje bij machinebouwers. En dat is best te begrijpen”, zegt Hans Janssen. “Het is logisch dat machinebouwers zich concentreren op het bouwen van hun machines en minder aandacht geven aan documentatie. In het pre-computer tijdperk werden de handboeken getypt. Dan werden er volop aantekeningen met potlood of pen bijgezet door de gebruikers of door de onderhoudsman. Het was niet anders. Toen de computer erbij kwam en later internet, veranderde alles. Nu is een nieuw tijdperk aangebroken. Nu bieden wij vergaande ‘configure to order’-oplossingen voor technische documentatie. Van handleiding tot trainingsmateriaal en van helpsysteem op HMI en Online onderdeel-vind en bestel-systeem tot animaties en exploded views. Het komt allemaal samen.”

Triview

Hans Janssen en Peter Stroes, de oprichters van Triview, met de twee Apple Mac computers waarmee ze 25 jaar geleden zijn begonnen.

Documentatie op maat
Voor de machinebouwers in Nederland is dat een uitkomst. Hun kracht is immers het leveren van klantspecifieke machines all over the world; deze maatoplossingen vragen om klantspecifieke documentatie. “Feitelijk kun je geen handboeken meer laten maken op de oude manier”, zegt Janssen. “Dat is niet kostenefficiënt en niet snel genoeg. Bij iedere aanpassing weer een nieuw handboek laten maken? Ik dacht het niet. Een klant van ons levert 70 unieke machines per dag uit 3500 mogelijke configuraties. Hoe wil je daar – in 7 talen – de technische documentatie bij leveren? 2 maanden te laat? Niet van deze tijd. Alles moet compleet zijn zodra de machine van de band af rolt, dus ook: handleidingen voor eindgebruikers en monteurs, makkelijke systemen om onderdelen te kunnen laten bestellen en natuurlijk ook online trainingen. Op maat en toegesneden op de doelgroep. ‘Niet iedereen heeft dezelfde gegevens nodig. Of mag bij dezelfde gegevens. Je kunt je voorstellen dat een machinebouwer met genoegen een systeem aanbiedt waarbij zijn klanten ook weer met één klik onderdelen online kunnen bestellen. En dat is nu precies waar het om gaat: maatwerk = convenience. We leven in een convenience-tijdperk. Gemak dient de mens.”

Bouwen
Triview bouwt feitelijk met Lego. Legoblokjes zijn er in alle soorten en maten en kleuren. Alle soorten Lego-variëteiten van de klant worden verzameld. De klant kan dan aangeven wat hij verkocht heeft en Triview kan dan snel de juiste documentatie samenstellen. Dat maakt het mogelijk om ‘fit-for-purpose’ documentatie te maken. Desgewenst uit 5000 verschillende configuraties in een tiental talen. Gebruiksvriendelijkheid en veilig werken staan centraal. “Met onze werkwijze ontzorgen we feitelijk onze klanten. Ze hoeven zich niet te begeven op terreinen waar ze liever niet zijn”, zegt Janssen. “Technische handleidingen maken is een vak. Daar zijn engineers vaak lang mee bezig. En het is voor hen ook vooral oneigenlijk werk dat ze niet graag doen. Voor ons is het ontwikkelen van technische documentatie dagelijkse kost. Wij kunnen het daarom ook veel sneller dan engineers het zouden doen.”

Documentatie 5.0
Hans Janssen besluit: “4.0 Is de toverterm in de markt van onze klanten. Wij voegen daar een component in efficiency in documentatie bij. Dat maakt het 5.0. Documentatie is niet langer een sluitstuk, maar wordt onderdeel van een succesvolle levering. Het draagt bij tot meer en snellere verkoop. Efficiënt, kortere time-to-market vanwege snelle realisatie van de documentatie en betrouwbaar, conform de wettelijke regelgeving.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Bedrijf en Economie

Vlaanderen krijgt gloednieuw toptechnologisch centrum

12-07 Vlaamse ondernemingen kunnen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Werkplaatstechniek

Slimme MEWA-poetsdoeksysteem zit midden in Industrie 4.0

03-05 Hij ontlast bedrijven al tijdens de omschakelingsfase, aangezien het slimme MEWA-poetsdoeksysteem ervoor zorgt dat…

Verspanen

Zero programming als stap richting Flexible Manufacturing

12-04 In een reeks artikelen in VerspaningsNieuws zal TNO deze kennis- en innovatielijnen ieder voor…

Verspanen

Industrie 4.0? Begin eerst maar eens met Industrie 3,5

26-01 Na ruim 40 jaar zijn Olaf en Michael Koch in 2019 gestopt met hun…

Automatisering

Duits-Nederlandse Fieldlab Digital Twin van start

25-01 Het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab voor Smart Industry is van start gegaan. Het richt zich…

Verspanen

Fraunhofer Project Center AMBITION bevordert AM in maakindustrie

23-11 Fraunhofer Project Center is met AMBITION een nieuw project gestart om de toepassing van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X