Valk Welding bouwt vierde assemblagehal

De groei van Valk Welding is niet meer te stuiten. In 2011 verkocht de lasrobotintegrator 115 geautomatiseerde lasinstallaties, in 2012 waren dat er 140 en dit jaar zet de groei gewoon door. Op de thuisbasis in Alblasserdam verrijst binnenkort dan ook een vierde assemblagehal. Niet alleen om meer, maar ook om grotere lasrobotinstallaties te kunnen bouwen.

Het geheim van dit succes? “Kan niet bestaat niet bij ons”, zegt directeur Remco Valk. Om er onmiddellijk aan toe te voegen: “Maar dat is natuurlijk turbotaal.”

In gewoon Nederlands: Valk Welding lost problemen op voor zijn klanten. Het bedrijf heeft alles in huis om lasprocessen op een efficiënte en betrouwbare manier te automatiseren: slimme techneuten, grote kennis en jarenlange ervaring met robotlasprocessen en lasrobots van het Japanse topmerk Panasonic. Valk Welding is wereldwijd de grootste en meest geavanceerde systeemintegrator van Panasonic. Remco Valk en technisch directeur Adriaan Broere zitten regelmatig in Japan aan tafel om te brainstormen over het verbeteren van de robots. “Qua snelheid, flexibiliteit en eenvoud van de besturingen worden de robots nog steeds beter”, aldus Valk.

Offline programmeren
Zo wordt lasrobotautomatisering steeds aantrekkelijker. Daar draagt Valk Welding zelf trouwens ook een flink steentje aan bij. Het bedrijf loopt voorop in het offline programmeren. “We hebben zeker tweehonderd klanten die dagelijks succesvol offline programmeren, zelfs enkelstuks producten. Zij behalen hiermee de hoogste inschakelduur en de programma’s kunnen meestal zonder correcties op de lasrobots worden ingezet.”

Deze voortrekkersrol in het offline programmeren biedt Valk Welding ongekende expansiemogelijkheden. Een land als Duitsland heeft bijvoorbeeld wel ervaring met het robotlassen van grote aantallen in de automotive, maar nauwelijks met complex laswerk in kleine series of zelfs enkelstuks productie. “Men is vaak stomverbaasd over wat wij kunnen”, aldus Valk, die bezig is met de opbouw van een netwerk van vestigingen in Europa. Valk Welding zit reeds in Denemarken, Frankrijk en Tsjechië. Duitsland, Zweden, Polen en Hongarije zullen weldra volgen. Dat gebeurt vanuit een duidelijke visie: in alle landen komen eigen vestigingen, die de verkoop, oplevering en installatie van de lasrobots perfect begeleiden. “Dat is de beste garantie op het optimaal functioneren van elke installatie. Want dat is wat we willen.”

Lasercamera op lasrobot

Maar ook in eigen land liggen er nog legio kansen. Valk Welding boekt succes in de vervangingsmarkt, maar vooral bij bedrijven die beseffen dat ze hun productie alleen maar hier kunnen houden door verregaande automatisering. “Door toepassing van offline programmeren en camerasystemen kunnen ze met onze systemen componenten lassen die voorheen met een robot onmogelijk waren”, zegt Valk.

Hij heeft hoge verwachtingen van camera’s, die realtime lasprocessen volgen en corrigeren. Na overname van ADK Techniek, dat laspositioneringsmachines, lasrobots en complete lasrobotcellen met positioneertafels ontwikkelt en bouwt, heeft Valk Welding dan ook opnieuw een belangrijke acquisitie gedaan. Het bedrijf heeft het intellectuele eigendom gekocht van de lasercamerasystemen van OST. Lasercamera’s wordt niet gestoord door laslicht en kunnen dus meten in de nabijheid van de lasboog. “We zetten de lasrobot als het ware een bril op”, stelt Valk. “Deze ontwikkeling gaat echt grote vormen aannemen. Ik voorspel een ontwikkeling die vergelijkbaar is met die van navigatiesystemen in auto’s. Binnen nu en vijf jaar wordt 10 à 15 procent van de lasrobots met een camera uitgerust en daarna zullen er nog veel meer volgen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Lasrobots en cobotapplicaties bij Valk Welding op Welding Week

26-09 Omdat bij deze frame opstelling de werkplekken naast elkaar zijn geplaatst, zijn deze voor…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Verbinden

Webinar lasrobot en kwalificeren van lassen

12-01 Robotisering is een innovatie in de lastechniek waar ieder lasbedrijf mee te maken heeft…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

MetavakNieuws

Valk Welding laat cobots samenwerken met lasrobot

30-08 Eén van de highlights is een compacte productiecel, waarbij de losse onderdelen door een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen