Van den Brink Barneveld pakt kansen in toeleveren

0

Van den Brink Barneveld heeft al jaren een goede naam als producent van luchtkanalen. Maar door de malaise in de bouw is het bedrijf zich nog meer dan voorheen gaan richten op het toeleveren van plaatwerk. Daar is gericht op geïnvesteerd. Enkele jaren geleden is een lasersnijmachine gekocht en daar heeft Bruma Machines onlangs een Lissmac ontbraam- en afrondmachine bij geleverd.

“Onze toeleveractiviteiten lopen als een trein”, constateert directeur Steven van den Brink tevreden. “We groeien daarin hard.” Zijn bedrijf (ruim veertig medewerkers) beschikt inmiddels over een machinepark waarmee de klanten goed kunnen worden bediend. De 4 kW lasersnijmachine (werkbereik 4000×2000) snijdt staal tot 15 mm, RVS tot 12 mm en aluminium tot 6 mm. Ook kan Van den Brink ponsen (27 ton, werkbereik 3000×1500) en plasmasnijden (eveneens 3000×1500). Voor het buigen zijn vier kantbanken beschikbaar (twee met een lengte van 4 meter, 150 ton), één met een lengte van 2.5 meter (80 ton) en één met een lengte van 1 meter (36 ton). Twee slagscharen (4 meter en 3 meter) voor staal tot 6 mm en RVS tot 4 mm en een wals (maximale lengte 1500 mm) kunnen eveneens worden ingezet. Ook kan Van den Brink MIG/MAG lassen, TIG lassen, stiftlassen en puntlassen.

Ontbramen en afronden
De nieuwste aanwinst is de Lissmac SBM-L 1500 voor het ontbramen en afronden van snijranden. “Onze laser snijdt gigantisch goed, maar ook heel scherp” vertelt hoofd productie Rick Nollet. “Bovendien wil er nog wel eens een braampje aan de onderdelen zitten als we hem ‘s nachts laten snijden. Dat is nu geen probleem meer. We leggen de gesneden delen in de Lissmac en ze komen er perfect uit.”
Dat moet ook wel, gezien de klantenkring die door de jaren heen voor de toeleveractiviteiten is opgebouwd. Van den Brink is onder meer actief in de voedingsmiddelenindustrie, de agrarische sector en de algemene machinebouw. Via klanten in eigen land vinden de onderdelen en halffabricaten die in Barneveld worden geproduceerd ook hun weg naar het buitenland. Steeds geldt: niemand mag zich aan het plaatmateriaal kunnen snijden. Dat betekent dus afbramen en afronden. Nollet: “We hebben een machinebouwer als klant, die voorheen 8 tot 11 uur per machine stond af te bramen op het plaatwerk. En dat bij 150 machines per jaar. Daar wilde hij van af en dat doen wij nu machinaal.”

In één keer
Van den Brink Barneveld heeft gekozen voor een Lissmac machine omdat deze het materiaal zowel van boven als van onderen schuurt. “Dat was doorslaggevend voor onze keuze”, aldus Nollet. De onderdelen hoeven er maar één keer doorheen en we hoeven ze niet om te draaien.” Gekozen is voor het breedste model (maximale doorlaatbreedte 1500 mm). Zo gaat een gesneden werkstuk van bijvoorbeeld van 4 bij 1,5 in één keer door de Lissmac. Dat gaat nu nog via een tafel die ervoor staat, maar dat gaat binnenkort veranderen. Er komen transportbanden voor de Lissmac, die het materiaal automatisch door de machine voeren op dezelfde snelheid als de machine zelf.

Daarmee wordt het ontbraam- en afrondproces nog efficiënter. En dat is precies wat Van den Brink en Nollet willen. “Want we kunnen veel werk krijgen in het toeleveren. Een aantal van onze klanten groeit sterk en bovendien krijgen we steeds meer nieuwe klanten. De mond-tot-mond reclame doet haar werk. Men weet dat wij snel kunnen schakelen en dus ook snel kunnen leveren.”

Bruma met Lissmac op Techni-Show
Lissmac wordt in Nederland vertegenwoordigd door Bruma Machines, dat her en der in de plaatbewerkende industrie al zo’n vijftig machines heeft geïnstalleerd. “Zowel bij toeleveranciers als bij bedrijven met eigen producten”, vertelt Bruma-directeur Harld Bruinier. “Onder andere in de foodprocessing en bij de bouwers van verpakkingsmachines die veel met RVS werken hebben we al heel wat machines geplaatst.”
Op de Techni-Show zal Bruma drie modellen werkend demonsteren. Het eerste model is een SBM-L 1500 G1 S2 Alumix. Dit is een machine voor het dubbelzijdig ontbramen en afronden in één doorgang van staal RVS en aluminium. De twee machine is een SBM-M 1000 B2 voor het verwijderen van oxidelagen. Tot slot zal op de stand ook een Lissmac Steelmaster SMW 543 worden getoond. Deze machine is geschikt voor finishing en ontbramen van staal, RVS en aluminium in het hogere segment.

Bruma Machines, hal 7 stand A042