Van Leeuwen Buizen investeert in straal- en conserveringslijn

0

Rösler Benelux installeert bij Van Leeuwen in Zwijndrecht een volautomatische straal- en conserveringslijn voor het bewerken van buizen en profielen. Naast watergedragen lakken kunnen nu ook andere conserveringsmiddelen worden aangebracht, terwijl de procesbeheersing en efficiency is verbeterd.

Van Leeuwen is een internationaal opererende handelsonderneming en specialist in stalen buizen en buistoepassingen, en actief in vrijwel alle industriële sectoren, met vijftig vestigingen verspreid over Europa, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Noord-Amerika. Het hoofdkantoor is in Zwijndrecht, waar ook de grootste handelsvestiging van het bedrijf is gesitueerd.

Bij de nieuwe lijn worden de buizen of profielen eerst via een voorstation geleid (voorverwarmen) om de gewenste en beheerste condities te creëren voor het vervolg van de procesvoering. Daarna worden ze toegevoerd aan de straalcabine, die is uitgerust met de gepatenteerde Rutten-turbines van Rösler. “Door gebruik te maken van gebogen schoepen kan hier met minder energie eenzelfde of hogere afwerpsnelheid worden bereikt”, licht Erwin Verbruggen, sales verantwoordelijke Shotblasting bij Rösler Benelux in Oss, toe. Hij wijst ook op de toepassing van speciale legering van de turbines, die zowel een lange standtijd als een hoge betrouwbaarheid garanderen.

Na borstelen en afblazen (de hoogte van de betreffende unit wordt automatisch ingesteld aan de hand van de producthoogtescan) en een kieptafel die onder een hoek van 40º kantelt (om straalmiddel uit het inwendige van de buis te verwijderen) volgt de conservering. Het gaat hierbij om een volautomatische lakcabine van Rösler, waarmee verschillende soorten lakprimer kunnen worden verwerkt. Via een droogtunnel arriveren de producten vervolgens op het eindstation, waar ze volgens de wensen van de klant worden gebundeld en verpakt.

De lijn, met een totale lengte van 55 meter en vanwege de beschikbare ruimte uitgevoerd in U-vorm, is geschikt voor buizen en profielen tot een lengte van 15 m en een diameter van 550 mm.

“Met deze investering sluit ons producten- en dienstenpakket beter aan bij de vraag uit de markt”, vertelt Wil Livius, directeur operationele zaken bij Van Leeuwen. “Naast watergedragen lakken kunnen we nu ook andere conserveringsmiddelen als sigmawelds en 2K coatings toepassen. Daar is een groeiende vraag naar.”

De lijn wordt de komende maanden geïnstalleerd en zal volgens planning in juli operationeel zijn.