Verspanen op topniveau betekent rekening houden met mens en milieu

Als Erwin Tieltjes vroeger een klant ontving, dan liet hij hem bij een rondleiding door de productiehal alleen het gedeelte met de machines zien en wellicht de geacclimatiseerde meetkamer, waar tot in het nanobereik kan worden gemeten. Maar tegenwoordig neemt hij zijn bezoekers ook mee naar de milieustraat en wijst hij hen op de gecertificeerde vloeistofdichte vloer.

Want acteren voor superkritische klanten in de bovenste regionen van de verspanende markt, zoals Tieltjes Precision Parts in Ulft doet, betekent tegenwoordig niet alleen foutloos producten met een zeer hoge maatnauwkeurigheid maken. Nee, daarbij hoort ook een bedrijfsvoering, die rekening houdt met mens en milieu. Steeds meer klanten eisen dat.

Complexe en precieze producten
Tieltjes is sinds 1969 leverancier voor draai- en freeswerk. In de beginjaren werd voornamelijk gewerkt voor diverse keuken- en verwarmingsindustrieën. Met de komst van de eerste CNC draaimachine in 1985 kwamen de eerste aanvragen voor hoogwaardige producten binnen. Het machinepark werd jaar op jaar gemoderniseerd en uitgebreid, het klantenbestand werd internationaal en groeide mee.  In 2007 werd een pand betrokken op bedrijventerrein De Rieze in Ulft. Hier worden op moderne, hoogwaardige machines complexe en precieze roestvrij stalen producten gedraaid en gefreesd voor onder andere de ‘Mass, Flow and Pressure’ industrieën. Dat gebeurt met zo’n 45 medewerkers.

Directeur-eigenaar Erwin Tieltjes heeft een schone en nette werkomgeving altijd belangrijk gevonden. Toen hij met zijn bedrijf het huidige onderkomen betrok, was een van de eerste dingen die hij deed het vervangen van de betonnen vloer door een lichte polycarbonaat vloer. “Wit verplicht”, zegt Tieltjes. “Als mensen zien dat iets schoon is, dan houden ze dat ook zo. Als er hier bijvoorbeeld met vloeistof wordt geknoeid, vegen ze dat gelijk op.” De kunststof vloer is ook belangrijk omdat Tieltjes uiteindelijk helemaal stofvrij wil werken.

Klant legt de lat steeds hoger
Maar de mooie schone vloer was niet genoeg. Want klanten leggen de lat steeds hoger. Op zeker moment vroeg een goede Amerikaanse klant hem waar de materialen vandaan kwamen die hij gebruikte, hoe hij zijn afval afvoerde en wat de werkomstandigheden voor de medewerkers waren. “In het begin dacht ik: waar bemoei je je mee”, zegt Tieltjes. “Maar ik kwam er al snel achter dat dergelijke zaken steeds meer een hot item worden Wij willen voor de high end industrie werken en merken gewoon dat de klanten van onze klanten snoeihard vragen of de zaken met betrekking tot mens en milieu goed geregeld zijn. Wil je top produceren, dan moet je gewoon mee.”

Een belangrijke taak is daarbij weggelegd voor KAM manager Daan van Eeuwijk. Hij is in 2012 bij Tieltjes Precision Parts in dienst gekomen. Twee jaar heeft hij gewerkt aan de ISO 140001 norm en onlangs is Tieltjes hiervoor gecertificeerd. “Wij hebben dit certificaat behaald, maar niet met de minimale middelen”, aldus Van Eeuwijk. “We hebben goed uitgepakt en meer gedaan dan strikt noodzakelijk is. Door een stapje verder te gaan onderscheiden we ons in de markt.”
Een voorbeeld daarvan is de gecertificeerde vloeistofdichte vloer. De vloer in de productiehal is een soort badkuip waarvan alle naden, vooral die langs de muren en pilaren, zijn gekit en waarin her en der drempeltjes zijn aangelegd. Niets kan de grond in lekken. Ook is een speciaal vloeistoffenmagazijn opgezet.  Alle vaten en bakken zijn voorzien van duidelijke opschriften, zodat de medewerkers, maar ook de afvalverwerker precies kan zien wat er in zit en vergissingen zo goed als uitgesloten zijn. Voor het gescheiden inzamelen van het metaalafval is een milieustraat met verrijdbare containers opgezet volgens een Lean systeem. Er zijn dubbele containers voor elke metaalsoort, zodat de medewerkers hun afval altijd kwijt kunnen, ook als een bak naar buiten geschoven is om te worden geleegd. Bijkomend voordeel van dit systeem is dat het aantal bewegingen van binnen naar buiten wordt geminimaliseerd, zodat de omstandigheden binnen zo veel mogelijk constant zijn.  

Arbozaken
De KAM- manager heeft ook oog voor arbozaken. Dat er voor iedereen oordopjes en werkschoenen beschikbaar zijn, is vanzelfsprekend. Maar alle medewerkers ondergaan ook een periodiek medisch onderzoek en ze volgen cursussen fysieke belasting. Want het nauwkeurig verspanen van doorgaans kleine onderdelen mag dan lichamelijk wellicht niet zo zwaar zijn, repeterend werk kan wel degelijk leiden tot vermoeidheidsverschijnselen of bijvoorbeeld rugklachten.
Alle medewerkers weten verder hoe ze de halkranen moeten bedienen en zijn gediplomeerd om op een heftruck te rijden. Zo worden ongelukken zoveel mogelijk uitgesloten. En voor wie iets niet weet of is vergeten: op elke pc is een digitaal handboek geïnstalleerd, waar met plaatjes alles op een duidelijke manier wordt beschreven.

Zo bereikt Tieltjes Precision Parts een steeds hoger niveau. En hoewel Erwin Tieltjes zichzelf heus wel eens afvraagt of dat nu allemaal nodig is, passen alle ontwikkelingen helemaal in zijn filosofie: “Je moet doorlopend proberen iets te doen wat je vorig jaar nog niet kon. Zo wordt je steeds beter.” 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

SMEC CNC-draaimachine direct in de verkoop op METAVAK

30-09 “We hebben speciaal voor METAVAK een speciale actie op touw gezet. De snelle beslisser…

Verspanen

Duijts anticipeert met Kao Ming op groot freeswerk

06-04 Sinds de oprichting in 1994 heeft Duijts Verspaning zich steeds verder gespecialiseerd in de…

Verspanen

RoboJob versterkt samenwerking met Emco

20-04 CNC-automatiseerder RoboJob intensiveert de samenwerking met de Oostenrijkse producent van CNC-gestuurde draai- en freesmachines…

Verspanen

De Kort verhoogt output met investering in nieuwe Okuma’s

03-12 Als toeleverancier van fijnmechanische onderdelen had Wim de Kort nooit gedacht ooit met een…

Verspanen

Actiemachines bij Dymato

26-10 Evenals voorgaande jaren presenteert Dymato weer twee actiemachines, die de rest van het kalenderjaar…

Automatisering

Cellro toont laagdrempelige Xcelerate

25-10 Na een jaar vol internationale beurzen – van Metav tot AMB – laat Cellro…

Verspanen

Dormac toont automatische werkstukbelading

24-10 Dormac CNC Solutions presenteert op METAVAK een oplossing voor automatische werkstukbelading aan een bewerkingscentrum.…

Featured

Peekstok Engineered Quality 50 jaar actief in nichemarkt

02-12 Peekstok Engineered Quality in Ridderkerk bedient bedrijven in de scheepsbouw-, offshore-, procesindustrie en jachtenbouw…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV