Zeven Gelderse fabrieken van de toekomst

0
68

Een zevental Gelderse bedrijven gaat de uitdaging aan om hun nieuwe fabriek slimmer en schoner te maken. Hiervoor ontvangen zij van de provincie Gelderland een bijdrage van € 200.000,-.

Meer dan dertig bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen schreven zich in op een tenderregeling van de provincie Gelderland. De tenderregeling was bedoeld voor bedrijven die hun bedrijf slimmer en schoner willen inrichten. De provincie investeert in totaal € 1.4 miljoen in industrie 4.0 en kent de subsidieregeling toe aan zeven Gelderse bedrijven.

De schoorsteen eraf, robots erin
Met de tenderregeling investeert de provincie in moderne industrielocaties, daar waar ze de nieuwste technologie toepassen, materialen hergebruiken en de vakmensen van morgen opleiden. “We hebben in Gelderland 8.000 maakbedrijven die zorgen voor 100.000 banen”, zegt gedeputeerde Michiel Scheffer. “We willen deze bedrijven helpen de stap naar de industrie 4.0 maken. Een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. De schoorsteen eraf, 3D printers en robots erin!”

Zeven winnaars
Om dit waar te kunnen maken, heeft de provincie Gelderland zeven keer een bedrag van € 200.000,- ter beschikking gesteld. Het eerste bedrijf dat de bijdrage ontvangt is Varex Imaging & Claymount uit Dinxperlo, dat het bedrag zal gebruiken voor smart assemblage. Met dit project zet Varex Imaging & Claymount een digitale productielijn op met als doel zero-defects, volledige traceerbaarheid, ISO-certificatie en papierloos produceren. Het bedrijf Bosch uit Kootwijkerbroek bouwt een nieuwe duurzame fabriek, die elektriciteit terug levert en de productie verdubbelt door vergaande automatisering en robotisering. Het derde bedrijf dat de subsidieregeling ontvangt is Doeko. Het bedrijf uit Weurt ontwikkelt een robot gestuurde productiehal voor laag volume precisie-onderdelen. De productiehal zal bovendien voorzien zijn van geautomatiseerd transport en verpakking zal hergebruikt worden. Reesink uit Hengelo gaat het project Smart & Clean Production opzetten. Dit project zorgt voor met behulp van digitalisering en big data voor een optimalisatie van het productieproces. Het gebruik van onder andere duurzame materialen verlaagd de CO2 footprint. Spiering Tissue Processing bouwt in Nijmegen een fabriek met een clean room, waar ze van donorweefsels botproducten maken. De fabriek gaat volledig op zelfopgewekte energie draaien. Ulamo Coating uit Ulft vervolgens maakt een online offerte-systeem voor het coaten van producten. Een klant laadt een 3D tekening in en daarna vindt de productie geautomatiseerd plaats. De laatste ontvanger van de subsidieregeling is Van Raam. Het bedrijf uit Aalten bouwt een slimme en schone fabriek, die zelf in zijn energie voorziet. Robotisering voorkomt productiefouten en houdt de voorraden op peil.