Engineering Experience workshops op TIV Hardenberg

Tijdens de vakbeurs TIV Hardenberg (2, 3 en 4 september) kunnen de bezoekers deelnemen aan Engineering Experience workshops. Onder begeleiding van ervaringsdeskundigen ontdekt u tijdens een reeks workshops hoe het ontwerpen (CAD tekenen), beheren en delen van 2D en 3D modellen (virtuele prototypes), simulatie, animatie en documentatie in zijn werk gaat.

Het creëren, beheren en delen van product- en ontwerpinformatie kan tegenwoordig helemaal digitaal verlopen. Hierdoor kunnen betere producten, machines, robots en installaties gerealiseerd worden in minder tijd, met ‘goodenoughquality’, tegen lagere kosten. De Engineering Experience reikt u concrete handvatten aan en laat u ‘hands-on’ ervaren waar uw bedrijf (verdere) digitalisering en automatisering van engineeringprocessen kan invoeren.

De praktische workshops zijn interessant voor iedereen die te maken heeft met:

Werktuigbouwkundige CAD tekenen
3D laser scanning in het ontwerpproces
Ontwerpdocumentatie en (instructie) handleidingen
Engineering
Productontwerp
Besturingsinstallaties
Process & power en plant installaties
Mechanische componenten in bouw en installatie
Werkvoorbereiding, inkoop, service en verkoop.

Deelname aan de Engineering Experience is geheel vrijblijvend en kosteloos. U dient zich wel vooraf aan te melden via het aanmeldformulier. Dit is hier te vinden.

De volgende workshops staan op het programma:

Introductie in CAD tekenen
Maak kennis met 2D en 3D CAD tekenen en 3D ontwerpen met de computer. U zult onder de indruk zijn van de intelligentie van modern 2D CAD tekenen en verbaasd zijn over de eenvoud, de voordelen en de toegankelijkheid om in 3D te gaan ontwerpen.
Doelgroep: iedereen die eens wil ervaren wat CAD tekenen is en wat je er kunt verwachten.

3D visualisatie, animatie en documentatie
Dankzij visuele communicatie met klanten, toeleveranciers en collega’s komt een ontwerp pas echt tot leven. Ook (technische) productdocumentatie in 2D of 3D biedt deze voordelen en maakt zelfs meertalige beschrijvingen overbodig.
Doelgroep: verantwoordelijken voor documentatie, (instructie) handleidingen.

Fabriekslayouts tekenen en visualiseren
Puzzelt u regelmatig met de indeling van uw fabriekshal en de optimale opstelling van machines of transportbanden binnen de beperkte ruimte? Dan biedt een 3D ontwerp u een beter inzicht om de optimale opstelling te bepalen. Zo kunt u objecten (machines) en layout planning bekijken in het bestaande gebouwenmodel of zelfs een 3D-scan van de ruimte.

3D scanning
Handmatig inmeten en tekenen van bestaande ruimtes, situaties of producten behoort tot het verleden dankzij een 3D scan. Deze scan of foto kan als ‘onderlegger’ dienen bij CAD tekenen, visualiseren en animeren. In de praktijk wordt deze techniek veelal ingezet om een huidige situatie naast een nieuw CAD model te leggen en te controleren op ruimtelijke conflicten (collision detection) of om de voortgang van uw (Microsoft Projects) planning van werkzaamheden te visualiseren.
Doelgroep: iedereen die geïnteresseerd is in de mogelijkheden van 3D laser scanning in het ontwerpproces.

3D model vanuit 2D tekening
Ervaar hoe we met gestandaardiseerde symbolen intelligente P&ID’s (Process en Instrumentation Diagrams) kunnen tekenen in 2D en hoe we van daaruit een 3D model creëren. De toepassing strekt van het ontwerpen van (complexe) leidingwerken tussen verschillende installaties of stukken equipment, van pomp naar warmtewisselaar of complete complexe procesinstallatie of skids.
Doelgroep: process & power en plant designers en plant owners.

Besturingen tekenen
Wanneer u machines of producten ontwerpt die kunnen bewegen is besturing essentieel. Veelal worden de schema’s voor deze besturing met het generieke AutoCAD getekend, maar er is meer specifieke software verkrijgbaar die ook nog eens 100% uitwisselbaar is met AutoCAD tekeningen. Denk aan automatische draad- en componentnummering, kruisverwijzingen tussen spoelen en contacten, intelligente kastindelingen, genereren van PLC I/O tekeningen uit een rekenblad, integratie met 3D CAD modellen en zelfs aansluiting op uw logistieke afdeling ERP.
Doelgroep: verantwoordelijken en ontwerpers van besturingsinstallaties.

Mechanische componenten in bouw/installatie
BIM is een werkmethodiek waarbij in een 3D Bouw Informatie Model integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Het is gebaseerd op één model (database) waarin gegevens van de architect, constructeur, installateur en aannemer worden verwerkt. In dit model is direct zichtbaar hoe alle disciplines zich naast elkaar gedragen.
Doelgroep: verantwoordelijken voor het ontwerp, toepassing van mechanische componenten in de bouw- en installatiesector.

Inzet van een productconfigurator
Al lijken bouwwerken van Lego zelden op elkaar, toch zijn ze opgebouwd uit slechts een beperkt assortiment steentjes. Ontwerpt ook u vaak varianten op basis van thema’s? Profiteer dan van hergebruik door samenstellingen te bouwen uit een bibliotheek van beproefde componenten. Met de inzet van een productconfigurator vermindert u het aantal ontwerpfouten en verkort u de ontwerptijd vanaf opdracht tot productie.
Doelgroep: verantwoordelijken voor klant specifieke engineering van producten en machines.

Sterkteberekening met FEA analyse
Met Eindige Elementen Analyse kan de werking, kwaliteit en veiligheid van uw ontwerp in de praktijk worden gegarandeerd. Hierdoor minimaliseert u faalkosten en beperkt u het aantal fysieke prototypes. Tijdens deze workshop maakt u kennis met het optimaliseren en valideren van CAD modellen van mechanische constructies door de inzet van dynamische simulatie software.
Doelgroep: verantwoordelijken en betrokken bij productontwerp.

Voorspel lucht- en vloeistofstromingen
Met ComputationalFluid Dynamics (CFD) kunnen stromingen van lucht en vloeistoffen in uw product, installatie of gebouw worden gesimuleerd om de optimale werking te bereiken zonder fysieke prototypes. Ontdek hoe u deze complexe berekeningen eenvoudig kunt laten uitvoeren in 3D CAD modellen.
Doelgroep: verantwoordelijken en ontwerpers van producten en gebouwen waar het gedrag van lucht, vloeistoffen en temperatuur van belang is.

PDM en koppeling tussen CAD en ERP
De digitalisering resulteert in een explosieve toename van data (e-mails, tekeningen, 3D modellen, specificaties, offertes). Met PDM beheert u alle informatie rondom het productontwerp. Naast praktisch inzicht in PDM biedt deze workshop handvatten hoe u dubbelwerk kunt voorkomen, faalkosten kunt beperken en levertijden kunt verkorten door een brug te slaan tussen engineering en logistiek. Bij klantorder gestuurde productiebedrijven is nog veel winst te behalen door de automatisering op de afdelingen Engineering, Logistiek en Productie aan elkaar te koppelen.
Doelgroep: verantwoordelijken voor engineering, werkvoorbereiding, inkoop, service en verkoop.

Online inkoopportaal voor toeleveranciers
Veel bedrijven worden steeds afhankelijker van hun toeleveranciers tijdens het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige technische onderdelen. De inkoopafdeling zorgt voor de vertaalslag van de technische specificaties naar een concrete inkoopopdracht. Dit proces is te automatiseren met een inkoop webportaal. Zo worden technische documenten (PDM) en inkooporders (ERP) automatisch gecombineerd, worden offertes automatisch aangevraagd waarbij leveranciers zelf alle bijbehorend actuele engineeringsdata en tekeningen kunnen downloaden.
Doelgroep: verantwoordelijken voor inkoop, logistiek en overige betrokkenen bij klant-ordergestuurde bedrijven met eigen engineeringsafdeling.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Automatisering

Werken met waardevolle CAD informatie

08-11 Glovius software is hiervoor een uitermate geschikt hulpmiddel. Deze software is een product van…

MetavakNieuws

Steeds meer gebruikers kiezen voor CAD oplossing Hexagon

03-10 Designer is volgens ATS EdgeIT – dat hierover uitleg geeft op METAVAK – een…

Personeel en Opleiding

Engineering sterke stijger in detachering

16-02 Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de…

Plaatbewerking

Persdelen voor kleine series duur? Proven Concepts bewijst het tegendeel

29-11 Dat geldt ook voor prototypes, enkelstuks en kleine series, maar veel mensen in de…

Automatisering

Nieuwe versie Edgecam nu standaard met Designer

30-06 De Designer Companion licentie is met de komst van Edgecam 2022.0 automatisch toegevoegd voor…

Verspanen

Open Mind introduceert hyperMILL versie 2021.2

07-06 Verschillende nieuwe functies in versie 2021.2 zorgen voor een verbeterde bewerking bij het finishen…

Automatisering

Bijeenkomst Digitaal koppelen van bedrijfsprocessen

03-02 Hoe kom je als productiebedrijf tot een juiste keuze van de software die je…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021