ESEF toont kracht Nederlandse maakindustrie

De interesse voor ESEF 2014 is in alle sectoren van de toeleveringsindustrie goed. Zo’n vijf maanden voor de start van de vakbeurs voor uitbesteden, toeleveren, productontwikkeling en engineering hebben zich al zo’n 300 deelnemers ingeschreven.

Hal 1 van Jaarbeurs Utrecht is al zo goed als helemaal gevuld en de hallen 2 en 3 lopen aardig vol. Volgens Marktmanager ESEF, Frank Klein Tank, is dat mede dankzij de samenwerking met belangrijke partners als Koninklijke Metaalunie, Nevat en NRK. “Er is veel animo voor het paviljoen van de Koninklijke Metaalunie, het system supplier paviljoen van Nevat als ook voor het aluminiumpaviljoen. Opvallend is de positieve belangstelling vanuit de kunststofsector ”, aldus Klein Tank. Voor hem is het een bevestiging van wat statistieken al langer tonen: de maakindustrie doet het beter dan andere Nederlandse sectoren. “Toeleverende bedrijven investeren continu in het versterken van hun kennis en competenties om concurrerend te kunnen blijven en dat willen ze graag laten zien. ESEF is hiervoor het perfecte platform.”

Thema’s
ESEF 2014 zet de schijnwerpers op diverse thema’s. Dat zijn bijvoorbeeld nieuwe materialen en nieuwe hightech materiaaltoepassingen. Er zijn op dat gebied veel ontwikkelingen in Nederland. Aan de TU Twente worden bijvoorbeeld nieuwe toepassingen voor composieten ontwikkeld, die kansen bieden aan de maakindustrie. Recente ontwikkelingen in design en productvormgeving scheppen geheel nieuwe ontwerpkansen. “De mogelijkheden en toepassingen van 3D printen zijn eveneens een thema waaraan we aandacht besteden”, zegt Klein Tank. De technologie van 3D printen komt op hetzelfde moment aan bod op de Techni-Show, die tegelijkertijd met ESEF in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvindt.

Vol activiteitenprogramma
Innoveren en samenwerken is het beursthema van ESEF 2014. Met dit recept kan de Nederlandse toeleveringsindustrie haar internationale positie verder versterken. Op ESEF 2014 zullen exposanten tonen hoe ze dit doen, bijvoorbeeld op het vlak van productontwikkeling en engineering, maar ook keteninnovatie.
Het beursthema komt ook in het inhoudelijk programma terug. Tijdens ESEF praten kennispartners in meerdere theaters op de beursvloer de bezoekers in korte workshops en kennis-sessies bij over actuele thema’s. “Het gaat om nieuws en toepassingen waar productontwikkelaars en engineers vanaf moeten weten”, licht Klein Tank een tipje van de sluier op. Samen met de NRK en de stichting CompoWorld wordt het thema composieten uitgediept. De NEVI organiseert een sessie over strategisch inkopen. De inkoopvereniging houdt daarnaast tijdens ESEF voor haar eigen leden een inkoopcongres. “Dat biedt inkoopprofessionals een mooie combinatie: ’s ochtends een sterk inhoudelijk programma en aansluitend volop netwerkmogelijkheden op een zeer complete beursvloer vol topleveranciers”, zegt de marktmanager.

Duitslandprogramma
Ook vanuit het buitenland is er groeiende interesse voor Nederlandse toeleveranciers. Samen met exposanten ontwikkelt het ESEF-team daarom ook voor de komende editie het ‘Zuliefertreffen ESEF 2014’: een gericht matchmaking programma dat Duitse inkopers en ontwikkelaars in contact brengt met toeleveranciers (exposanten) op de beurs.

ESEF Awards
Onlangs is de inschrijving voor de ESEF Awards geopend. Naast de prijzen voor de categorieën ‘engineering & design’ en ‘innovatieve materiaaltoepassingen’ is er aansluitend op het beursthema een nieuwe categorie, namelijk ‘innovatieve ketensamenwerking’. Klein Tank: “Niet alleen op product- en materiaalgebied innoveren toeleveranciers. Ook op het gebied van samenwerken ontstaan telkens weer nieuwe vormen. Je hebt tegenwoordig partners nodig om te innoveren. Dat kun je niet meer in je eentje doen. Vandaar deze nieuwe categorie. Voor wie nog innovatiepartners zoekt is ESEF bij uitstek het platform om je te oriënteren in de Nederlandse maakindustrie. Op ESEF vind je nieuwe contacten en versterk je bestaande relaties.”

ESEF 2014 vindt plaats van 11 tot en met 14 maart in de Jaarbeurs Utrecht. Gelijktijdig met ESEF vindt Techni-Show plaats.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Personeel en Opleiding

Engineering sterke stijger in detachering

16-02 Dit blijkt uit de nieuwste MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), de…

Plaatbewerking

Persdelen voor kleine series duur? Proven Concepts bewijst het tegendeel

29-11 Dat geldt ook voor prototypes, enkelstuks en kleine series, maar veel mensen in de…

Toeleveren

ZIMM verbetert en vergroot Z-serie hefschroefspindels

22-01 De Z-serie hefschroefspindels van ZIMM wordt vervangen door de ZE-serie. Het betreft een ontwikkeling…

Toeleveren

Nederlandstalige website ACE Stoßdämpfer

16-12 Informatie zoeken over dempingsoplossingen, producten bestellen in de webshop en berekeningen uitvoeren met de…

Toeleveren

Studenten ondersteunen bedrijven met engineering

11-12 Een product gratis laten redesignen of opschalen naar massaproductie, het kan bij de Hogeschool…

Toeleveren

Weekamp Deuren overgenomen

29-11 Deli Home, producent en distributeur van constructieve en decoratieve woonproducten, heeft Weekamp Deuren overgenomen.…

Toeleveren

Belangrijkste onderzoeksfaciliteit SKF naar Nederland

28-11 Om in te spelen op de snelle ontwikkelingen van de industriële markt heeft SKF…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?