Eurofinish: meer dan verzameling technologie

Op 10 en 11 mei staat de Brabanthal in het Belgische Leuven volledig in het teken van oppervlaktebehandeling. Hier wordt dan de 12de editie van de vakbeurs Eurofinish gehouden.

Eurofinish wordt meer dan een verzameling van technologie. De vakbeurs fungeert als ontmoetingsplaats en kenniscentrum en legt, naast innovaties, ook de nadruk op volledige concepten. “Het is de ideale plek om nieuwe mogelijkheden te verkennen”, zegt de Belgische VOM, de organisator van Eurofinish.

Thema’s
Eurofinish is een professionele nichebeurs in oppervlaktebehandeling die inzoomt op volgende thema’s: corrosieweerstand (innovatie met het oog op duurzaamheid), materiaaltechnologie (aandacht voor slimme materiaaltoepassingen), valorisatie en duurzaamheid (balans tussen techniek, milieu en energie), precisie en engineering (samen evolueren en ontwikkelen). Er doen een kleine honderd exposanten mee. Zij presenteren onder andere de nieuwste coatingtechnieken. Marktdrijfveren zijn nieuwe materialen, duurzame deklagen en productietechnieken en dit in een wereldmarkt waar technologie en economie hand in hand gaan.

Oppervlaktebehandeling kent een breed toepassingsdomein in de hedendaagse wereld waaraan steeds meer eisen gesteld worden. Denk maar aan de steeds complexere architectuur, bouwwereld, tuin- en straatmeubilair, ingenieuze elektronica toepassingen, automobiel, agrarisch & constructie equipment (ACE), gebruiksvoorwerpen, automatisering en dergelijke. Coatings geven een nieuwe dimensie aan duurzaamheid en voegen technische en esthetische eigenschappen toe aan het basismateriaal. Dit vergt echter een kwalitatieve oppervlaktebehandeling, op maat van elk project. Daarom is het van cruciaal belang dat opdrachtgever, architect, bouwheer, systeemleverancier, constructeur en coatingbedrijf op dezelfde lijn zitten. Dit alles met maar één doel voor ogen: coatings waar men trots op kan zijn.

“Onze bedrijven zijn in een omgeving beland waar gestreefd wordt naar het verminderen van de productieverliezen tijdens het coatingproces, dunnere coatings met meer functionaliteit, slimme en duurzame materialen en hergebruik van basismateriaal”, zegt Veerle Fincken, programmamanager van VOM. “Daarom pleit Eurofinish  voor co-engineering met de klant en opdrachtgever vanaf het concept tot aan het einde levensduur van een product, inclusief software en logistiek.”

Nieuwe kansen
VOM werkt hard aan de sensibilisering voor het vakgebied. Oppervlaktebehandelaars stoten vaak op onbegrip bij hun klant bij het oplossen van moeilijke coatingproblemen. Klanten zijn zich niet bewust van de complexiteit van de technologie. Daarom draagt VOM demonstraties en interactie op de beursvloer hoog in het vaandel. Het is altijd interessant de onbehandelde achterzijde of binnenkant van een object dat een oppervlaktebehandeling heeft ondergaan te bekijken. Daar valt doorgaans veel uit op te steken over de manier waarop de oppervlaktebehandelaar is te werk gegaan en bepaalde moeilijkheden heeft opgelost. De beurs laat zien wat er achter de nieuwe processen steekt. Wie over het muurtje van de eigen activiteiten heen kijkt, ontdekt sneller nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook tijdens de seminars is er aandacht voor samenwerking in de waardeketen.

Eurofinish is zowel op woensdag 10 mei als op donderdag 11 mei geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Randprogramma
Het randprogramma van Eurofinish behelst de Aankopersbeurs van Agoria (op 10 mei) en diverse seminars. Zo is er op 10 mei het seminar ‘Modern anticorrosion systems’ van ATIPIC, Belgische Vereniging der Technici van de Verf- en aanverwante Industrieën. Op donderdag 11 mei is er de workshop ‘Vacuum-related technologies: from nothing to smart surfaces!’ van Belvac en het seminar ‘Corrosiebescherming met zink’ van FMB.

AD Chemicals en Weert Groep verzorgen op beide beursdagen een presentatie over hun gezamenlijke reis naar een chroom (VI)-vrij poedercoatproces.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Alles over duurzame materialen en oppervlaktetechnieken op één dag

07-06 Duurzaamheid is niet langer een keuze: grondstof schaarste, maar ook het klimaat en de…

Oppervlaktetechniek

Materials+Eurofinish+Surface terug naar 1 dag

13-02 De organisatoren Vereniging ION, VOM België en Mikrocentrum beraden zich nog over een optie…

Oppervlaktetechniek

Innovaties op Materials+Eurofinish+Surface

06-09 Slijtagebescherming Baliq is de volgende generatie coatingfamilie van Oerlikon Balzers. Gebaseerd op de S3p-technologie…

Oppervlaktetechniek

Zeker 100 exposanten op Materials+Eurofinish+Surface

23-08 Op Materials+Eurofinish+Surface 2021 komen materiaalkunde en oppervlaktetechniek samen. Deze combinatie is onmisbaar om tot…

Bedrijf en Economie

Mikrocentrum heeft vertrouwen in doorgang evenementen in najaar

01-07 Els van de Ven, Manager Afdeling Evenementen bij Mikrocentrum: “Op dit moment hebben wij…

Bedrijf en Economie

Groen licht voor beurzen in België vanaf 30 juli

14-05 Het Zomerplan maakt in vier stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk. Wel…

Oppervlaktetechniek

Materials+Eurofinish+Surface vindt plaats op 15 en 16 september

14-04 Na het gezamenlijke kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish van Mikrocentrum en VOM in 2019, sloot…

Oppervlaktetechniek

Debuut Materials+Eurofinish+Surface jaar uitgesteld

26-03 De eerste editie van Materials+Eurofinish+Surface is verplaatst naar 26 en 27 mei 2021. Het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV