Eurofinish: meer dan verzameling technologie

0

Op 10 en 11 mei staat de Brabanthal in het Belgische Leuven volledig in het teken van oppervlaktebehandeling. Hier wordt dan de 12de editie van de vakbeurs Eurofinish gehouden.

Eurofinish wordt meer dan een verzameling van technologie. De vakbeurs fungeert als ontmoetingsplaats en kenniscentrum en legt, naast innovaties, ook de nadruk op volledige concepten. “Het is de ideale plek om nieuwe mogelijkheden te verkennen”, zegt de Belgische VOM, de organisator van Eurofinish.

Thema’s
Eurofinish is een professionele nichebeurs in oppervlaktebehandeling die inzoomt op volgende thema’s: corrosieweerstand (innovatie met het oog op duurzaamheid), materiaaltechnologie (aandacht voor slimme materiaaltoepassingen), valorisatie en duurzaamheid (balans tussen techniek, milieu en energie), precisie en engineering (samen evolueren en ontwikkelen). Er doen een kleine honderd exposanten mee. Zij presenteren onder andere de nieuwste coatingtechnieken. Marktdrijfveren zijn nieuwe materialen, duurzame deklagen en productietechnieken en dit in een wereldmarkt waar technologie en economie hand in hand gaan.

Oppervlaktebehandeling kent een breed toepassingsdomein in de hedendaagse wereld waaraan steeds meer eisen gesteld worden. Denk maar aan de steeds complexere architectuur, bouwwereld, tuin- en straatmeubilair, ingenieuze elektronica toepassingen, automobiel, agrarisch & constructie equipment (ACE), gebruiksvoorwerpen, automatisering en dergelijke. Coatings geven een nieuwe dimensie aan duurzaamheid en voegen technische en esthetische eigenschappen toe aan het basismateriaal. Dit vergt echter een kwalitatieve oppervlaktebehandeling, op maat van elk project. Daarom is het van cruciaal belang dat opdrachtgever, architect, bouwheer, systeemleverancier, constructeur en coatingbedrijf op dezelfde lijn zitten. Dit alles met maar één doel voor ogen: coatings waar men trots op kan zijn.

“Onze bedrijven zijn in een omgeving beland waar gestreefd wordt naar het verminderen van de productieverliezen tijdens het coatingproces, dunnere coatings met meer functionaliteit, slimme en duurzame materialen en hergebruik van basismateriaal”, zegt Veerle Fincken, programmamanager van VOM. “Daarom pleit Eurofinish  voor co-engineering met de klant en opdrachtgever vanaf het concept tot aan het einde levensduur van een product, inclusief software en logistiek.”

Nieuwe kansen
VOM werkt hard aan de sensibilisering voor het vakgebied. Oppervlaktebehandelaars stoten vaak op onbegrip bij hun klant bij het oplossen van moeilijke coatingproblemen. Klanten zijn zich niet bewust van de complexiteit van de technologie. Daarom draagt VOM demonstraties en interactie op de beursvloer hoog in het vaandel. Het is altijd interessant de onbehandelde achterzijde of binnenkant van een object dat een oppervlaktebehandeling heeft ondergaan te bekijken. Daar valt doorgaans veel uit op te steken over de manier waarop de oppervlaktebehandelaar is te werk gegaan en bepaalde moeilijkheden heeft opgelost. De beurs laat zien wat er achter de nieuwe processen steekt. Wie over het muurtje van de eigen activiteiten heen kijkt, ontdekt sneller nieuwe mogelijkheden en kansen. Ook tijdens de seminars is er aandacht voor samenwerking in de waardeketen.

Eurofinish is zowel op woensdag 10 mei als op donderdag 11 mei geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Randprogramma
Het randprogramma van Eurofinish behelst de Aankopersbeurs van Agoria (op 10 mei) en diverse seminars. Zo is er op 10 mei het seminar ‘Modern anticorrosion systems’ van ATIPIC, Belgische Vereniging der Technici van de Verf- en aanverwante Industrieën. Op donderdag 11 mei is er de workshop ‘Vacuum-related technologies: from nothing to smart surfaces!’ van Belvac en het seminar ‘Corrosiebescherming met zink’ van FMB.

AD Chemicals en Weert Groep verzorgen op beide beursdagen een presentatie over hun gezamenlijke reis naar een chroom (VI)-vrij poedercoatproces.