Fastems levert laserreinigingsrobot aan F-35 Lightning II montagelijn

0

Fastems levert twee Automated Structure Laser Cleaner (AutoSLC) systemen voor de vleugelmontagelijn van de F-35 Lightning II. De oplevering van het nieuwe project wordt naar verwachting eind 2021 afgerond. De AutoSLC wordt ingezet om automatisch primers en andere beschermende coatings te verwijderen van F-35-vleugelcomponenten.

De AutoSLC-oplossing van Fastems is gebaseerd op een gerobotiseerd systeem, dat is uitgerust met een laserablatiekop om automatisch primers en andere beschermende coatings te verwijderen. Laserablatie zorgt voor een ongerept oppervlak waarop onderdelen mechanisch kunnen worden gelijmd zonder klinknagels te gebruiken. Eerdere methoden voor het verwijderen van de coating waren handmatig schuren en afnemen met oplosmiddel. Dit is een tijdsintensieve methode die vaak inconsistente hechtingsresultaten opleverde.

Het Fastems AutoSLC-systeem zal meer dan 3.000 boorgaten verwerken, waardoor het aantal handmatige bewerkingsuren wordt verminderd en de kwaliteit wordt verbeterd. De nieuwe technische verbeteringen van AutoSLC, zoals geautomatiseerde beeldverwerking, verzamelen informatie over kwaliteitsafwijkingen voor traceerbaarheid en procesverbetering. Het systeem zal ook een op maat gemaakt besturingssysteem bevatten op basis van Fastems MMS (Manufacturing Management System). De oplossing zal naar verwachting de doorlooptijden met ongeveer 88 uur per eenheid verkorten, waardoor de kosten van de F-35 dalen.

De F-35 Lightning II, nog vaak de JSF genoemd, is een multimission gevechtsvliegtuig dat de F16 gaat vervangen
De F-35 Lightning II, nog vaak de JSF genoemd, is een multimission gevechtsvliegtuig dat de F16 gaat vervangen

Langdurige samenwerking

Fastems en Lockheed Martin hebben eerder samengewerkt om in 2012 de F-35 Lightning II Forward Fuselage Machine Tool Transfer Line (MTTL) te integreren. De MTTL is van cruciaal belang geweest bij het verbeteren van de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie van het F-35 forward fuselage fabricageproces. Voor dit project bouwde Fastems vijf Load Unload & Skin Installation (LUSI) -stations, een wasstation en de MTTL-stapelkraan in de Lockheed Martin Fort Worth F-35-fabriek.

Bovendien was het systeem schaalbaar om Lockheed Martin in staat te stellen te voldoen aan de stijgende productie-aantallen, waardoor de lijn momenteel 130 meter lang is. Fastems MMS plant en controleert de productie op basis van de vervaldatum voor het onderdeel, rekening houdend met de individuele procesfasen en bewerkingen. De LUSI-stations maken een ergonomische manier van werken mogelijk, zodat de operators gemakkelijker voormontage- en afsteltaken kunnen uitvoeren. De huidige MTTL-oplossing heeft al geresulteerd in een besparing van ongeveer 26 uur per unit.

“We zijn trots en verheugd om onze samenwerking met Lockheed Martin voort te zetten bij de productie van hun F35 gevechtsvliegtuig. De weg naar een succesvolle samenwerking met Lockheed Martin is vanaf het allereerste begin een open en frequente samenwerking geweest met een duidelijke uniforme visie voor het project. Dit heeft de processen en besluitvorming veel sneller gemaakt en heeft ons in staat gesteld om de verwachte resultaten te leveren en zelfs te overtreffen”, zegt Mikko Nyman, CEO van Fastems. “Dit is echt een uniek project geweest voor ons Finse bedrijf en we kijken ernaar uit om onze samenwerking met Lockheed Martin voort te zetten en verder uit te breiden.”

Partners van het AutoSLC-project

Fastems heeft een partnernetwerk van marktleiders bijeengebracht voor de ontwikkeling van het AutoSLC-project. Zo helpt het Finse laserbewerkingsbedrijf Ionix bij de ontwikkeling van de laserablatiekop van de robot. Tijdens de levering van het AutoSLC-project leveren Fastems en de Finse toeleveringsketen met dit gevestigde partnernetwerk een substantiële bijdrage aan het F-35-programma wereldwijd. “Bij Lockheed Martin testen en valideren we elke nieuwe complexe oplossing vanaf het eerste concept, via ontwerp en implementatie tot de levering en de service.

Het feit dat Fastems deze aandacht voor detail begrijpt en deelt, stelt hen in staat om in elke fase een kwaliteitsproduct te leveren”, zegt Steve Callaghan, vice president, F-35 Business Development and Strategic Integration. “De AutoSLC-oplossing zal ons helpen een volledige productie te realiseren tegen onze beoogde kosten en zal onze klant een product van hoge kwaliteit bieden.”