Merford vindt zijn weg met toelevering van plaatwerk

0

Merford Plaatbewerking presenteerde zich begin november 2014 op METAVAK Gorinchem voor de eerste keer aan een groot publiek als toeleverancier. Onlangs was het bedrijf ook vertegenwoordigd op TIV Hardenberg. De ervaring en expertise die in 25 jaar is opgedaan bij het plaatwerken van eigen producten zoals besturingscabines en geluidsisolerende en brandwerende componenten, wordt nu ook voor anderen beschikbaar gesteld.

De afdeling plaatbewerking is al sinds jaar en dag een belangrijk bedrijfsonderdeel van de Merford Groep (180 medewerkers), die opereert vanuit Gorinchem. Sinds 2013 is het een zelfstandige business unit met 18 medewerkers. Groei is belangrijk voor de Merford groep want bij een betere bezetting van de machines gaat de kostprijs naar beneden en wordt het makkelijker om te blijven investeren in vernieuwing en innovatie van het productieproces. Het toeleveren van plaatwerk ziet Merford als een goede mogelijkheid om te groeien. “Met name als een stukje toegevoegde waarde belangrijk is voor een klant, zijn wij een interessante partner. Zeker als er meerdere bewerkingen uitgevoerd moeten worden.”
Het machinepark van Merford is ingericht om platen tot een grootte van 4000 bij 2000 mm op allerlei manieren te bewerken. Dit kan zijn door middel van knippen, ponsen, lasersnijden, watersnijden, kanten, zetten of walsen. Daarnaast beschikt het bedrijf over mogelijkheden voor samenstellen en natlakken (in elke gewenste kleur). Ook kan het transport van de bewerkte platen worden verzorgd.
Merford concentreert zich met name op dunne plaat. “We verwerken vooral tot 5 mm dik materiaal, maar kunnen ook RVS en aluminium 10-15 mm dik snijden en staal tot 25 mm. Van huis uit doen we veel blankstaal en sendzimir verzinkt staal, maar de afgelopen jaren hebben we ook ontzettend veel RVS verwerkt.”
Inmiddels is de organisatie goed neergezet, beschikt Merford Plaatbewerking over een eigen offertemodule en een goede brochure, en is men sinds de zomer 2014 aan het acquireren. Dat heeft al geresulteerd in diverse mooie opdrachten en klanten. “Het is belangrijk om naamsbekendheid te genereren als plaatwerk toeleverancier. Klanten kennen ons wel van de geluidsisolerende deuren, omkastingen en operator cabines, maar nog niet als toeleverancier. Dat moet veranderen.”

Merford plaatbewerking  kan zich meten met andere plaatwerktoeleveranciers. Zeker omdat de laatste jaren automatiseringsslagen zijn gemaakt en kwaliteitsissues zijn opgepakt. Merford heeft flink geïnvesteerd in software, calculatietools, 3D en ontvouw tools en kan nu zelf desgevraagd de engineering, het ontvouwen van 3D-modellen en/of het maken van plaatuitslagen, het programmeren ervan en daarna het bewerken van de losse platen verzorgen. “We kunnen klanten ontzorgen van ontwerp tot en met oplevering. Beschikt de klant zelf alleen over een 3D-ontwerp, dan is dat geen probleem: dit vertalen we snel en vakkundig naar de benodigde 2D-uitslag. Automatisering en flexibele inzetmogelijkheden van mensen en machines zorgen ervoor dat we leveren binnen de afgesproken levertijd.”

Merford Plaatbewerking
Standnummer 167