Omzetgroei AWL voor derde jaar op rij meer dan 15 procent

Voor AWL-Techniek stond het afgelopen jaar vooral in het teken van groei. De Harderwijkse bouwer van geautomatiseerde lasmachines zag niet alleen het aantal orders en de omzet toenemen, maar ook het aantal medewerkers en de huisvesting.

Het personeelsbestand groeide tot boven de 250 medewerkers en bij zusterorganisatie MechDes Engineering verdubbelde het aantal medewerkers. Dit heeft er voor gezorgd dat de nieuwbouw die in april officieel werd geopend nu al helemaal is bezet. Aangezien er op het terrein van AWL weinig aanvullende uitbreidingsmogelijkheden zijn, is er gekeken naar mogelijkheden om de bestaande oppervlakte zo efficiënt mogelijk te benutten. Diverse afdelingen zijn opnieuw ingedeeld volgens het ‘lean’ principe. Hierbij wordt verspilling tot een minimum beperkt.

Laserlassen is en blijft de belangrijkste technologiepijler voor AWL. In 2012 vertegenwoordigde laserlassen maar liefst 70% van de omzet en zijn er meer dan 25 laserbronnen in machines geïntegreerd. De verwachting is dat vooral de combinatie van laserlassen met een meer conventionele lastechnologie – het zogeheten hybride laserlassen – een vlucht zal nemen in de komende jaren.

China
Ondanks het feit dat het ondernemersklimaat binnen de maakindustrie in Nederland nog steeds zorgelijk is, heeft AWL ook in 2012 al haar records verbroken. Voor het derde jaar op rij boekte het bedrijf een omzetgroei van meer dan 15%. Na Europa, richt men zich nu ook op China en Amerika. Vooral China is een interessante ontwikkeling. “Veel klanten van ons hebben nu een volwaardige vestiging in China en zitten te springen om onze kennis en expertise”, geeft technisch directeur Brand van ’t Hof aan. Inmiddels heeft AWL in Wuxi, 200 km van Shanghai, een geschikte locatie gevonden en is de eerste order voor China een feit.

Grenzen overschrijden
2013 zal voor AWL in het teken staan van het thema ‘crossing borders’. Hierbij wordt niet alleen aan de landsgrenzen gedacht maar ook aan technologische grenzen, materiaalgrenzen en marktgrenzen. “Door nieuwe of aangepaste technologieën te gebruiken ben je in staat om nieuwe materiaalcombinaties aan elkaar te hechten. Hiermee open je nieuwe markten en bied je bestaande klanten nog meer mogelijkheden om hun productieproces te optimaliseren”, vervolgt Van ’t Hof.

Nieuwe R&D afdeling
Een grote verandering zal er dit jaar zijn op het gebied van R&D. Binnen AWL is hiervoor een nieuwe afdeling opgericht die zich uitsluitend bezig gaat houden met nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Van ’t Hof: “Door continu in contact te zijn met onze klanten, weten we wat er speelt en waar behoeftes liggen. Hier kunnen we adequaat op in springen”.
Ook het hergebruik van bestaande cellen is een trend die naar verwachting meer aandacht gaat krijgen. Hierbij worden de cellen volledig schoongemaakt en, waar nodig, voorzien van nieuwe mallen en lasprogramma’s. Hierdoor zijn de cellen langer inzetbaar. “Veel klanten hebben tientallen cellen staan voor grote automotive projecten. Het kan toch niet zo zijn dat als een lijn verandert of uit productie wordt gehaald, de cellen bij het grof vuil worden gezet”, merkt Van ’t Hof op.

Korte doorlooptijden blijven ook bij AWL een heet hangijzer. Om er voor te zorgen dat machines snel worden afgeleverd, maar toch betrouwbaar en van een hoogwaardige kwaliteit zijn, maakt AWL steeds meer gebruik van gestandaardiseerde bouwblokken. Dit zogeheten Configure-to-Order (CTO) proces geeft klanten nog steeds een ‘tailor-made’ machine, waarbij zowel de besturing, de technologie als de cel opgebouwd is uit bestaande componenten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Verbinden

Laserlassen draagt bij aan sneller elektrisch tanken

21-02 Het opladen van een elektrische auto net zo snel en gemakkelijk als het tanken…

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Verbinden

Introductie nieuw concept voor gerobotiseerd laserlassen

04-10 De drie bedrijven zijn met dit concept de eerste aanbieder van een dergelijk systeem…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Verbinden

Tata Steel opent nieuwe onderzoeksfaciliteit laserlassen

09-02 Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Goede lasbaarheid is een vereiste voor…

Plaatbewerking

Trumpf verlaagt drempel voor laserlassen

01-11 Veel bedrijven in de plaatwerksector vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, dat zowel veel…

Bedrijf en Economie

Nederlands automotive scoort door samenwerking

15-09 Ons land is een vooraanstaande speler in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige innovaties…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV