Veel innovaties op vakbeurs oppervlaktetechniek

0
664

Surface 2014 is de grootste vakbeurs voor oppervlaktebehandeling van materialen in de Benelux. De derde editie vindt plaats van 7 tot en met 9 oktober in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch. Oppervlaktebehandeling maakt materialen geschikt voor hun toepassing en geeft producten meerwaarde zoals duurzaamheid, een langere levensduur, lagere onderhoudskosten, een extra functionaliteit of een betere verkoopbaarheid. Het vakgebied is continu in ontwikkeling door nieuwe materialen, strengere eisen en de veranderende vraag van de markt. Deze ontwikkelingen komen uitgebreid aan bod op Surface 2014. De vakbeurs is een initiatief van de Vereniging ION, Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland.

Surface 2014 geeft inzicht in nieuwe oplossingen voor +onder meer afwerking, kleurvastheid, geleiding, hittebestendigheid, conservering, slijtvastheid, hardheid en duurzaamheid. Daarnaast zijn er nieuwe technieken zoals nanotechnologie, 3D-printing, het toevoegen van een extra functionaliteit en nieuwe combinaties van technieken en materialen te zien. Natuurlijk biedt Surface het brede spectrum aan oppervlaktetechnieken zoals stralen, thermisch spuiten, (poeder)coaten, galvaniseren, anodiseren, opdamptechnieken, harden, thermisch verzinken, polijsten, etsen, slijpen en karakteriseren van oppervlakken.

Innovaties
Een greep uit de innovaties van zo’n 175 exposanten:

  • De Qualicoat Decorrdal AL 325 van Kluthe Benelux. Dit product vormt een 3-waardige chroom conversielaag op aluminium en kan worden ingezet ter vervanging van de traditionele chroomhoudende voorbehandelingprocessen.
  • Een nieuwe oplossing voor corrosie, theevlekken en andere verontreinigingen op roestvast staal (RVS), de InoxiClean Restore van Cibo, producent van schuur-, slijp- en polijstproducten.
  • Hygienic Surface Treatments introduceert het Sublimotion-process. Dit is met name geschikt voor producten waarbij hygiëne en reinigbaarheid van zeer groot belang zijn. Het Sublimotion-process leidt tot verbeterde oppervlaktetopografie (Ra <0,6), optimale corrosiebestendigheid, gecontroleerde oppervlakte ‘peening’ en een hydrofobe oppervlakte.
  • Een low cost RIE plasma systeem van Sinvacon. De ZEPTO RIE Top loader heeft een lage druk plasmasysteem waarmee efficiënt gereinigd en geëtst kan worden met een gerichte plasma. Hiermee kan onder andere de hechting voor coatings sterk verbeterd worden.
  • De NanoClear+ lak van Steur Oudenbosch: een hoogglans en UV-bestendige blanke lak. Graffiti, cement en verf hechten niet op de verhoogd zuurbestendige en krasvaste lak.
  • Oerlikon Balzers komt met de Balinit Latuma; een coating speciaal ontwikkeld voor wisselplaten, schachtfrezen en boren. De geoptimaliseerde weerstand tegen temperatuur-wisselingen maakt het gebruik van deze coating ideaal voor natte en droge verspaningen.
  • Aldor toont nieuwe toepassingen voor aluminium dankzij een innovatieve oppervlakte-behandeling. De functionele eigenschappen van de aluminiumoxidelaag worden sterk beïnvloed door het ontwerp en de legering. Daarnaast kunnen extra functionaliteiten aan het eindproduct gegeven worden door middel van procesaanpassingen (elektrochemisch) en via impregnatie van hulpstoffen in de poriën (kleur, smering en oxidatieremmers).

Expo Future Skins
‘A product is as good as its skin.’ Materialen kunnen dankzij innovatie steeds meer presteren. Naast beschermen tegen bijvoorbeeld water, koude, hitte, chemicaliën, bacteriën, uv-straling en vuil kan het oppervlak steeds vaker interactief presteren. Voorbeelden hiervan zijn CO2 absorberen, energie opslaan of genereren, van kleur veranderen, geluid en trillingen absorberen, geur neutraliseren en ook nog eens milieuvriendelijk zijn.
De expositie ‘Future Skins’ van Materia geeft met haar 150 materiaalsamples, afkomstig uit alle delen van de wereld, inzicht in innovatieve materialen, nieuwe technieken en oplossingen voor oppervlaktebehandelingen. Naast de materiaalsamples zullen een aantal bijzondere objecten te zien zijn, en het interactieve Material Discovery, waar de bezoeker zelf met een macro-camera in detail materialen op een scherm kan onderzoeken.
‘Future Skins’ is samengesteld door Materia, een leidend ‘global network’ op het gebied van innovatieve materialen die de creatieve professionals verbindt met de industrie.

Surface Lab
Beleving, innovatie en informatie staan op Surface 2014 centraal. Op het Surface Lab kan de bezoeker zelf ervaren wat nieuwe mogelijkheden voor producten kunnen betekenen. Met behulp van al dan niet zelf mee te nemen samples kunnen bezoekers inzicht krijgen in specifieke eigenschappen van materialen en kwaliteitsverschillen. In het Lab worden de volgende eigenschappen gemeten; ruwheid, laagdikte, materiaalanalyse, porositeit, weersbestendigheid, verkrijting, metallics, vloeistofanalyse/badanalyse, hechting, kleur, krasvastheid, glans, hardheid, elasticiteit en slijtvastheid.

Surface Solutions
De expositie Surface Solutions toont met behulp van samples per thema uiteenlopende en innovatieve oplossingen voor oppervlaktebehandelingen. De expositie is een handig vertrekpunt voor onder andere inkopers, constructeurs en productontwerpers voor gerichte oriëntatie. Surface Solutions toont concrete voorbeelden van uiteenlopende oppervlaktebehandelingen per thema gerangschikt. Thema’s zijn onder andere eco-design/milieuvriendelijkheid, duurzaamheid, onderhoudsvriendelijk/lifecycle cost, slijtvastheid, hardheid, corrosiewering, nanotechnologie, precisietechnieken, hygiëne/bacteriewerend, structuur, graffiti-bestendigheid en hechting.

Reinigingsplein
Op het Reinigingsplein krijgt reiniging de aandacht die het verdient. Reiniging verhoogt de kwaliteit van de opper¬vlaktebehandeling en het afgeleverde product. Om dit inzichtelijk te maken wordt zowel voor- als nabehandeling gedemonstreerd. Met een uitgekiende reinigingstechniek kunnen processen worden verbeterd, kosten worden bespaard en kan worden ingespeeld op strengere eisen met betrekking tot bijvoorbeeld hygiëne en milieu. Verder kan de bezoeker er alle info krijgen over innovaties, best practices, de voordelen en toepassingen van reinigen.

Kleurenplein; the ColourExperience
Dat de omgeving invloed heeft op het welbevinden en gedrag van mensen is onderkend. Kleur als designtool is niet meer weg te denken maar er zijn helaas nog vele misverstanden over kleur. Het Kleurencentrum geeft op het Kleurenplein informatie en voordrachten over kleurgebruik. Kleur is te ervaren met praktijkvoorbeelden van bewuste kleurtoepassing, harmonie en disharmonie, kleurverschillen in verschillende kleurtonen en kwantiteitscontrast. Daarnaast kan de bezoeker kleurtemperatuur ervaren en onder andere voorbeelden zien van kleur in hoogglans, structuur en kleur op doek. In het Surface theater zijn er presentaties over kleurgebruik. Hier komt de invloed van kleur op mensen, beleving van kleur, kleurechtheid, normen en toegestane afwijkingen en trends aan bod.