Eerste laser smaakt Smulders Stallenbouw naar meer

0
1887

Nog geen half jaar nadat de eerste lasersnijmachine in gebruik is genomen heeft Smulders Stallenbouw in Rakoniewice (Polen) al een tweede gebruikte laser gekocht bij MoVer uit Nieuwegein. “Als je eenmaal gewend raakt aan lasersnijden, ga je inzien dat je met deze machine meer werk kunt verzetten en meer mogelijkheden hebt”, zegt eigenaar Edjzeck Smulders. “Je gaat vanzelf laser denken.” 

Het staalconstructiebedrijf van Smulders heeft haar wortels in Nederland (Beek en Donk), en is in 2003 verplaatst naar Polen. Daar is het bedrijf uitgegroeid tot een topproducent van paardenboxen, stallen, sierhekwerken en aanverwante artikelen. Deze producten vinden hun weg in heel Europa.

Product-op-maat
Smulders Stallenbouw geniet grote bekendheid in de paardensportwereld. Legio bekende paardensporters behoren tot de clientèle en in de loop der jaren zijn schitterende projecten  gerealiseerd. Enkele Nederlandse referenties zijn Edward Gal, Hans Peter Minderhout, Nicole Werner, Marc Houtzager, Coby en Marlies van Baalen, Patrick van der Meer, Crista Lamoyeur, Stoeterij Broere, Tommie Visser, Jordi Domingo, Annabelle Collins, Manon Hylkema Vlieg, DAP Enterbrook, Jacques en GerdineMaree, Tim Coomans, Allen Waldman, Johan Laseur, KWPN, CHIO Rotterdam, DAP Krommerijnstreek, DierNartsen en DAP den Ham.
Enkele Belgische referenties zijn BiolleyHorses, Axel Verlooy, stal de Ridder, Quality Stud, Stefanie de Maddelin, Peter Lauwers, Andy van Linden, DieterLaheyne, Gert Vermeiren, Christoph Verheyen, Stoeterij Arenberg, Joris Ide, de Zoete polder, Haras de la Vie, fam. Embo, Equi vets, Johan Michielsen, fam. Kenis en fam Mathijssen.
Dit jaar heeft Smulders een project in Moskou mogen realiseren met meer dan 150 paardenboxen.
De klanten worden vanaf het begin van een project begeleid. Alle klantspecifieke producten (wensen) en samenstellingen worden gemaakt in Polen, waar ambachtelijke arbeid, vakmanschap en toepassing van hoogwaardige materialen traditioneel hoog in het vaandel staan. “Stallenbouw is een arbeidsintensief product, toch staan de wensen van de klant bij ons altijd voorop”, zegt Edjzeck Smulders. “Persoonlijke wensen kunnen we zonder moeite vervullen en maatwerk wordt nooit tegen meerprijs gemaakt.”

Productiecomplex
Smulders Stallenbouw, inmiddels uitgegroeid tot negentig medewerkers, doet alles zelf, de ontwikkeling, de productie, het transport en indien gewenst de montage ter plekke. Het bedrijf beschikt over een productiecomplex van 3 hectare met in totaal twaalf grote gebouwen. In zeven hallen van totaal 4000 vierkante meter zijn de productiefaciliteiten gehuisvest.

Productieproces
Er wordt veel geïnvesteerd in de verbetering van het productieproces. Zo is de snijcapaciteit nu versterkt met lasersnijtechniek. Voorheen besteedde Smulders ongeveer 40 procent van het snijwerk uit en werd de overige 60 procent van deze werkzaamheden in de eigen fabriek op andere machines gemaakt. Dit is overbodig geworden sinds MoVer het afgelopen voorjaar een Mazak lasersnijmachine met een vermogen van 1500 Watt heeft geplaatst. Deze uit 1991 daterende machine is compleet gereviseerd in Polen geleverd. Smulders snijdt hiermee tot 12 mm dik staal.
De machine is compleet nagezien inclusief het belangrijkste deel, de laserbron. Hij is bovendien onder handen genomen door een professionele schilder waardoor de machine ‘als nieuw’ de werkplaats van MoVer in Nieuwegein heeft verlaten. Harry Vernooy van MoVer zegt hierover: “Al onze Mazak lasersnijmachines worden, indien nog niet aanwezig, voorzien van nieuwe Precitec elektronische snijkoppen waardoor de focushoogte constant blijft en snel te verstellen is. Tevens leveren wij altijd de allernieuwste Cam Concept-Finest nesting software waardoor bijvoorbeeld Autocad direct is in te lezen en de producten snel kunnen worden genest op de plaat.”

Goede trainingen
De leeftijd van de machine zegt Smulders dan ook niet veel. “Oud is een relatief begrip, de machine heeft maar weinig draaiuren, dat telt voor mij meer dan de leeftijd.  Al is de machine niet nieuw, hij is snel en heeft een flinke snijcapaciteit. We hebben een goede garantie gekregen van MoVer. Harry Vernooy heeft ons een vertrouwd gevoel gegeven. Hij heeft een mooie machine geleverd, die betaalbaar is. Zijn uitleg en trainingen waren duidelijk, kortom gewoon goed.”
Smulders ziet de lasersnijder ook als een prima machine voor zijn medewerkers om te leren snijden. Zij hebben twee trainingen gekregen van Harry Vernooy. De eerste direct na  de installatie van de machine, de tweede ongeveer 3 maanden daarna. “Tijdens zo’n eerste training krijg je zoveel informatie dat je niet in staat bent om die allemaal op te nemen. Toch hebben we de eerste drie maanden zonder problemen gesneden. De tweede training was wel   nodig, tijdens deze training hebben onze jongens echt leren snijden.”
De eerste lasersnijmachine heeft Smulders Stallenbouw veel gebracht. Simpel gezegd, meer snelheid in de productie en een hogere nauwkeurigheid. De machine bevalt goed en daarom is nu een tweede machine gekocht. Deze wordt eind november/begin december geïnstalleerd. “We kunnen niet wachten totdat de nieuwe machine komt.”

MoVer
Standnummer 131