Grote sprong voorwaarts met Spinner

Schreuder Metaal en Techniek in Zwaagdijk Oost maakt een grote sprong voorwaarts. Begin december arriveert hier een Spinner TC 600 draaibank met Y-as en overnamespindel. Dennis Schreuder bracht een bezoek aan METAVAK Gorinchem, want daar was de machine te zien op de stand van leverancier Limas.

Schreuder is zeven jaar geleden begonnen met zijn eigen bedrijf.  Aanvankelijk verrichtte hij vooral reparatie- en revisiewerkzaamheden op een conventionele draai- en freesbank. Al gauw kwamen er ook een teach-in draaibank en een gereedschapsmakerbank voor frezen bij. Het bedrijf telt inmiddels drie personen. Naast Dennis zijn dat zijn 17-jarige zoon en een even oud meisje, die allebei een BBL-traject volgen.

Fijnmechanisch werk
Begonnen als een veredelde dorps-smid, heeft Schreuder geleidelijk aan ook steeds meer expertise in het fijnmechanische werk opgedaan en daar ook een klantenkring voor opgebouwd. “We zijn voor diverse klanten co-partner geworden”, zegt Schreuder. “Veel van onze klanten draaien bijvoorbeeld zelf hun grote series en zodra daar aanpassingen op zijn, doe ik die. Verder doen we ook regelmatig heel bijzondere projecten.”
De klanten komen met steeds meer vragen. Zoals: kun je ook hardmetaal draaien?  Dat was voor Schreuder aanleiding om op zoek te gaan naar een interessante machine. Op de Techni-Show stuitte hij op de stand van Limas op de draaibank van het Duitse fabricaat Spinner, een iets kleiner model dan de machine die het uiteindelijk is geworden. “Ik was meteen in die machine geïnteresseerd. Hier kan ik werk mee doen, waarmee ik me kan onderscheiden van mijn collega’s.”

Zonder instelkosten
De machine is uitgerust met de nieuwste Siemens 840D sl besturing. Maar Schreuder is ook onder de indruk van de goede stabiele blokgeleiding, de goede build in spindels met waterkoeling, de y-as met aangedreven gereedschappen, de stafaanvoer, de hogedruk koeling en de 16 gereedschappen. “We hebben heel divers werk. Dat moet je ad-hoc kunnen maken en dan is wat extra gereedschap fijn. Zo kun je er zonder instelkosten wat bij knutselen.”
De Spinner heeft een groot panorama zichtvenster, een spindelvermogen van 27 kW en 348 Nm koppel. De machine weegt 6500 kilo en essentiële onderdelen zijn zwaar uitgevoerd om de stabiliteit te krijgen nodig is voor de gewenste hoge nauwkeurigheden.
Ook de ergonomie staat Schreuder aan: “De hoofspindel ligt heel erg aan de voorkant en dat vind ik een voordeel. Je hoeft niet ver in de machine te reiken en dat is fijn als je veel werkt met prototypes, enkelstuks en kleine series.”

Lekker mee stoeien
De nieuwe aanwinst zou begin volgend jaar arriveren, maar Spinner bleek eind november/begin december al te kunnen leveren. Dennis Schreuder is er blij mee. “In de kerstperiode kan ik er lekker mee stoeien. Het is leuk speelgoed, maar je moet er wel vertrouwd mee raken en de machine goed beheersen.”
Voor de Noord-Hollandse metaalbewerker betekent de machine zowel een capaciteitsuitbreiding als een verbetering. “We kunnen nu een breder pakket aanbieden aan de klanten en efficiënter werken. Veel werkstukken kunnen we nu in één opspanning doen. We hebben al een geconditioneerde meetkamer en daar leent dit soort machines zich ook voor.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Verspanen

Eigen portaalfrees maakt Otten minder afhankelijk

13-05 De focus van Machinefabriek Otten in Breda, specialist in verspanings-, las- en constructiewerk, ligt…

Verspanen

RoboJob versterkt samenwerking met Emco

20-04 CNC-automatiseerder RoboJob intensiveert de samenwerking met de Oostenrijkse producent van CNC-gestuurde draai- en freesmachines…

Verspanen

Nieuwste troef Brother is snelle freesmachine F600X1

21-08 In de laatste decennia zijn de verspaningsmachines van Brother steeds geavanceerder geworden. De huidige…

Verspanen

Ontwikkelingen gaan snel bij Fanuc

27-03 Als dealer van de Fanuc frees- en draadvonkmachines is Humacs Krabbendam op de Fanuc-stand…

3D

Trumpf industrialiseert 3D-printen in tandtechniek

06-03 Trumpf toont deze maand op een internationale vakbeurs voor tandtechniek in Keulen de productiefste…

Verspanen

Positieve feedback voor Auto Well

13-02 Auto Well Benelux kijkt tevreden terug op het open huis dat eind januari samen…

Verspanen

Open huis Auto Well

19-12 Auto Well Benelux begint het nieuwe jaar goed. Op donderdag 24 en vrijdag 25…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X