Lentink brengt Nijman-Arentsen weer up-to-date

0

De Lentink groep in Varsseveld is druk bezig met het uitvoeren van een omvangrijk investeringsprogramma bij de vorig jaar zomer overgenomen buurman Nijman-Arentsen en ABK InnoVent. Daar waar Lentink Metaalwaren zelf in de afgelopen jaren al fors heeft geïnvesteerd in de modernisering van de organisatie en de productiecapaciteit, daar moet bij Nijman-Arentsen een achterstand worden ingehaald. In totaal wordt er in 3 jaar tijd meer dan 5 miljoen euro in Nijman-Arentsen gestoken.

In rap tempo wordt de Lentink filosofie uitgerold bij Nijman-Arentsen. Dat betekent stevig investeren in de totale modernisering van de organisatie en technische bedrijfsprocessen.
Lentink is begonnen met het aanpakken van de kantafdeling. Daar zijn inmiddels drie nieuwe SafanDarley kantpersen (twee hydraulische H-Brakes en een servo-elektronische E-Brake) geplaatst, allemaal uitgerust met het nieuwste Safan-Darley laser hoekmeetsysteem met autocorrectie en repeatsysteem. Binnenkort komt daar een lange grote kantbank van 6 meter bij, zodat het buigen van dun RVS ten behoeve van de productie grote producten niet langer hoeft te worden uitbesteed. In een later stadium komen er nog meer Safan-Darley kantbanken om het machinepark ‘up to date’ te maken. Totaal beschikt de afdeling dan over een grote hoeveelheid kantbanken in diverse maten en uitvoeringen, genoeg om aan de grote vraag voor de aankomende jaren te kunnen voldoen.

Volautomatische sorteerinstallaties
De tweede grote operatie is het op niveau brengen van de laserafdeling. De lasercapaciteit wordt opgevoerd en er komen installaties voor het automatisch sorteren van de gesneden producten, zodat onbemande productie mogelijk is. Daarom komen er de komende maanden drie nieuwe lasersnijmachines bij. Bij Nijman-Arentsen worden twee high-end laserunits geplaatst. Bij Lentink Metaalwaren wordt eveneens een gloednieuwe lasermachine geplaatst. Leverancier van alle machines is PrimaPower.
Bij twee van die lasers komen volautomatische sorteersystemen van Europese bodem: één voor nieuwe laserunits van Nijman-Arentsen en één voor de laserunit van Lentink. Eind dit jaar komt het eerste systeem, in februari volgt de tweede levering. De derde lasersnijmachine is reeds voorbereid op komst van nog een sorteersysteem. Het volautomatische sorteersysteem is een ‘Intelligent FMS’ (Flexible Manufacturing System), dat speciaal is ontworpen voor het sorteren. Het kan plaatmateriaal beladen tot een dikte van 20 mm en een lengte van 8000 mm en individuele delen sorteren van alle vormen die zijn gesneden door 2D machines. General manager Daniël Lentink heeft het systeem bij enkele Europese bedrijven in de praktijk aan het werk gezien. En daarbij geconstateerd dat het zowel werkt bij het automatisch sorteren van zware delen (bijvoorbeeld voor de landbouw en automotive), als voor kleine delen van een paar vierkante centimeter uit dunne plaat. Het management was onder de indruk van de eenvoud en de flexibiliteit van het systeem: “We hebben alles gezien en gefilmd en ook zelf mogen programmeren. Het werkt allemaal heel goed en we zijn ervan overtuigd dat dat ook bij ons het geval zal zijn.”

Dezelfde visie en cultuur
Een volgende fase van het investeringsplan voor Nijman-Arentsen is de modernisering van het robotlassen. Als alle optimalisatieslagen zijn gedaan, werken de productiebedrijven Lentink Metaalwaren en Nijman-Arentsen volgens dezelfde visie en cultuur onder één management, met productie die complementair is. Lentink bewerkt vooral materiaal van 0,5 tot 3 mm dik met als doelstelling klanten te bedienen op basis van projecten met meerdere bewerkingen en grote aantallen. Nijman-Artentsen is de specialist in RVS, voor wie naast dun materiaal ook 5 tot 12 mm dik materiaal redelijk dagelijkse kost is, ‘tailor-made’ en grotere series. Over de hele breedte kan de groep nu veel meer bieden aan diverse branches.