‘Service vormt het hart van ons bedrijf’

Op de vraag wat nu het voornaamste kenmerk is van de werkwijze van Tuwi, hebben Jeroen Tadema en Marco Mans een resoluut en eensluidend antwoord. “Dat is onze service. Service vormt het hart van Tuwi.”

Tadema en Mans zijn sinds 2010 eigenaar van de in Winterswijk gevestigde machineleverancier. In dat jaar namen zij het bedrijf over van Tuwi-oprichter Raymond van Turnhout, die nog steeds zitting heeft in het managementteam en zich voornamelijk bezighoudt met automatiserings- en snijprojecten.

Het duo heeft de lijn die door Van Turnhout is ingezet doorgetrokken. In 1978 begonnen als een leverancier van boormachines, compressoren, pneumatisch gereedschap en lasafzuigapparatuur, geldt Tuwi inmiddels al vele jaren als een totaalleverancier in plaatbewerking. “Ons programma bestaat voor 80 procent uit machines voor plaatbewerking” zegt Mans. “Maar omdat ook een zaag- en een boormachine bij de dagelijkse machinepraktijk horen, leveren we ook een aantal verspanende machines en gereedschappen. Ons programma is zo breed dat je als plaatbewerker bij ons eigenlijk nooit mis vraagt.”

Uitgebalanceerd programma
In de loop der jaren is een uitgebalanceerd programma opgebouwd. Een belangrijke naam daarin is Euromac. Tuwi vertegenwoordigt deze Italiaanse machinebouwer al sinds 1986, toen ze nog voornamelijk uithoekscharen produceerden. Tegenwoordig vormen de ponsnibbelmachines van hoog niveau het meest in het oog springende product van Euromac.  Andere belangrijke namen in het Tuwi pakket zijn Durma (kantbanken, scharen, platenwalsen en plasmasnijmachines), CMA (taparmen en coördinatenboormachines), MG (hightech platenwalsen), PrimaPower (lasersnijmachines) en Mitsubishi (waterstraalsnijmachines). Daarnaast is Tuwi exclusief vertegenwoordiger  in Nederland en soms ook in de Benelux en zelfs Duitsland voor diverse andere machinefabrikanten. Zoals Acimak buizenponsmachines, Costa ontbraam- en slijpmachines,  Inspecvision meetmachines, Durma autogeen- en plasmasnijmachines en Schröder zwenkbuigmachines.

Goede kwaliteit
Daarmee biedt Tuwi het breedste machineprogramma in de markt. Het gemeenschappelijke kenmerk van alle machines in dit programma is dat ze een goede kwaliteit bieden voor een redelijke prijs. “We leveren machines die aan de bovenkant van middensegment en iets daar boven zitten”, aldus Tadema.

De Winterswijkse machineleverancier is voortdurend op zoek naar nieuwe machines om het assortiment verder uit te breiden en te verbeteren. Iedere nieuwe machine moet allereerst voldoen aan Tuwi’s selectiecriteria op het gebied van productiviteit, functionaliteit, productietechnologie en veiligheid.  “We stellen hoge eisen aan onze leveranciers omdat ons doel is 100% tevreden klanten”, zegt Mans. “Niet alleen  bij levering, maar vooral ook tijdens het gebruik van de machine.  Daarom kijken we goed hoe de fabrieken van onze leveranciers functioneren, welke componenten ze in hun machines toepassen, hoe hun serviceapparaat er uit ziet en hoe hun voorraad is. Omdat we zelf het accent zo nadrukkelijk op service leggen, moeten we er zeker van zijn dat onze leveranciers die kunnen ondersteunen.”

Hoge eisen
Met elke fabrikant heeft Tuwi minstens twee keer per jaar een gesprek. Daarin worden onder meer de vragen doorgespeeld die de Tuwi medewerkers krijgen van hun klanten. “We vragen onze leveranciers dan of ze die op kunnen lossen”, aldus Mans. “Onze ervaring is dat ze heel vaak bereid zijn om daar energie in te steken. Dat komt omdat de plaatbewerkers in Nederland hoge eisen stellen aan hun machines en machinesystemen. Ze lopen wat dat betreft voorop in de wereldmarkt. Voor machinefabrikanten is het heel interessant om te weten hoe deze veeleisende klanten hun machines beoordelen en waar ze mogelijkheden voor verbeteringen in zien.”

Uiteraard adviseert Tuwi elke klant goed bij de aanschaf van een machine. Niet alleen over alle technische aspecten, maar ook over een belangrijk punt als de financiering. Wat dat betreft zijn er naast de normale koop allerlei mogelijkheden, zoals lease en huur(koop), maar ook betaling pas na 3 of 6 maanden als er sprake is van een klant die overgaat tot een nieuwe productiemethode, maar hierin nog geen ervaring heeft.

Service en onderhoud
Maar zoals gezegd is het vooral de service waarmee Tuwi zich in de markt profileert. Hiervoor beschikt men over vijftien monteurs in de buitendienst en vijf monteurs in de binnendienst. Zij installeren de machines, zorgen voor de machine-instructie en  verlenen service en onderhoud.  Ze kunnen snel inspelen op problemen omdat onderdelen bijna altijd op voorraad liggen. Het uitgangspunt is dat een monteur binnen 24 uur met het benodigde onderdeel bij de klant staat.

Tadema en Mans weten uit ervaring dat een goede service de deur open zet voor de volgende order. “Als het met de service goed zit, krijg je minimaal een kans om mee te doen.  Want service is zó belangrijk. Vrijwel geen klant kan het zich veroorloven dat een machine stil staat. Dat kost handen vol geld en veroorzaakt vertragingen die tot grote problemen kunnen leiden. Daar zijn we ons volledig van bewust en daarom besteden we veel aandacht aan het functioneren van ons service-apparaat.”

Open huis van 5 t/m 8 juni

Vrijwel ieder metaalbedrijf in Nederland kent Tuwi. Al was het maar van de Techni-Show, waar het bedrijf altijd een van de grootste stands heeft. “Dat komt omdat we het breedste programma in de markt hebben en alles in werking willen laten zien. Dat betekent dat je een grote stand nodig hebt.”
Daarnaast houdt Tuwi een of twee keer per jaar open huis in de eigen vestiging in Winterswijk. Daar komen telkens weer vele honderden bezoekers op af. In de 1450 vierkante meter grote showroom zijn dan alle machines in werking te zien. Daarnaast worden er altijd noviteiten gepresenteerd. Het eerstvolgende open huis is van woensdag 5 tot en met zaterdag 8 juni.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Morris Solutions stapt in kantbank-automatisering

07-11 Eigenaar Morris Giaccone van Morris Solutions in Joure merkt bij zijn klanten een enorme…

Plaatbewerking

Nardo Machines debuteert op METAVAK

01-11 Een nieuwe exposant op METAVAK is Nardo Machines. Dit bedrijf is begin dit jaar…

MetaalNieuwsPunten

Primoteq verzorgt revisie centerdraaimachine Mokveld Valves

14-12 Vrijwel iedere middelgrote of grote machinefabriek heeft ze staan; machines die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering,…

Automatisering

Snelle online-service Trumpf per App

23-05 Snel de juiste oplossing vinden is essentieel als bij een machine in de lopende…

Geen categorie

Service & Maintenance Congres: Groeien met service en onderhoud

28-01 Waar service en onderhoud voorheen vooral ‘dienstbaar’ waren, worden ze tegenwoordig steeds meer onderdeel…

Automatisering

Design Solutions levert Documoto voor online beheer spareparts

19-09 Design Solutions is exclusief reseller geworden van Documoto in de Benelux. Dit product van…

Geen categorie

Mechatronica opleidingen ROVC voor service en onderhoud

30-05 Opleider ROVC heeft twee nieuwe Mechatronica opleidingen in het aanbod opgenomen: de MBO-3 opleiding…

Geen categorie

Matecs bouwt gestaag verder

06-05 Matecs heeft een nieuwe kotterbank en een bedfreesbank in gebruik genomen. Het bedrijf in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV