Heudra Metaalbewerking ISO 9001:2008 gecertificeerd

0

Heudra Metaalbewerking in Kesteren is recent gecertificeerd voor ISO 9001:2008. Het toepassingsgebied betreft het uitvoeren van verspanende bewerkingen aan diverse metalen waaronder gietijzer en kunststoffen.

De externe audit heeft plaatsgevonden op 20 november door de certificerende instelling C-plus. De intentie om te certificeren ziet Heudra Metaalbewerking als horend bij haar groeiproces. “Daarbij stond het al even op de agenda”, vertelt mede-directeur Hendrik-Jan Mauritz. “Wij investeren in moderne machines en software om ons productieproces te optimaliseren en daarbij hoort natuurlijk ook het waarborgen van kwaliteit naar onze klanten toe.”

Een andere reden voor de certificering is dat ISO 9001:2008 voor steeds meer klanten een vereiste was. Ook ziet Heudra met dit certificaat meer kans om op de internationale markten te participeren, omdat men nu voldoet aan de universele eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement. “Met deze certificering tonen we aan dat we voldoen aan de eisen van de klant en de wet- en regelgeving die daarbij van toepassing is. Voor de certificering moesten de werkprocessen in kaart worden gebracht. We hebben ze geanalyseerd, verbeterd en aangepast. Daarbij hebben we gekeken naar de meest effectieve manier”, aldus Mauritz. “Zelf hebben we doordat we nu werken met ISO ook meer inzicht gekregen. Zo hebben we op een rij gezet wat de wensen van onze klanten zijn en in hoeverre wij eraan voldoen. Het is bij ons meer dan een papiertje. Bij alles wat we doen hebben we structuur. ISO 9001:2008 is voor ons een denk- en werkwijze geworden die functioneert in ons dagelijks proces.”
De medewerkers zijn nauw betrokken geweest bij de implementatie van ISO 9001:2008 om ze er vanaf het begin al vertrouwd mee te maken. In totaal heeft het traject 8 maanden geduurd, waarbij Heudra is geadviseerd door Vos Advies.

Heudra Metaalbewerking heeft twee KAM coördinatoren die continu verschillende metingen uitvoeren zoals op het gebied van leverbetrouwbaarheid en productkwaliteit. Ook richten zij zich op het verbeteren van bedrijfsprocessen, productkwaliteit en borging. De gerapporteerde resultaten worden besproken en eventuele maatregelen direct in praktijk gebracht zodat eventuele afwijkingen in de toekomst voorkomen worden. Mauritz: “Uit een recent klanttevredenheidsonderzoek bleek dat onze klanten zeer tevreden zijn. Ook viel op dat de klanten erg positief waren over de prijs- kwaliteit verhouding.”

“Vooralsnog is het certificeren voor deze norm niet de laatste stap om het bedrijf nog meer op topniveau te brengen”, aldus mede-directeur Jan de Heus. “Zo is er recent ook een nieuwe website gelanceerd en hebben we een tweede locatie betrokken om meer productie en opslagvermogen te creëren. De focus voor de komende jaren ligt vooral op het vergroten van productiecapaciteit zodat massaproductie nog beter verwerkt kan worden bij het produceren voor onder andere de automotive branche.”
Heudra Metaalbewerking biedt een gevarieerd pakket aan bewerkingen. Voor alle denkbare verspaningstechnieken kunnen klanten er terecht. De kernactiviteit is het verspanen van ferro en non ferro metalen en kunststoffen. De afnemers komen uit verschillende branches zoals de verpakkingsindustrie, automotive, offshore, landbouw-, parfum-, en voedingsmiddelen industrie. Verder wordt er voornamelijk seriematig geproduceerd.