MicroStep maakt robot overbodig bij zwaar bevelwerk

Robots gelden als onmisbaar, wanneer het gaat om het lasnaadvoorbereidingen aan reeds gesneden onderdelen uit materialen met een hoge treksterkte. MicroStep, producent van CNC-snijsystemen, brengt echter een alternatief op de markt. Het heet ABP (Additional Beveling Process) en maakt nauwkeurige bevelranden op portaal snij-installaties.

Het aanbrengen van een bevelrand bij gesneden onderdelen is standaard in enkele sectoren van de metaalverwerkende industrie, zoals bij producenten van machines en materialen voor energiecentrales, turbines, pompen of de mijnbouw. Want daar wordt staal met een hoge treksterkte verwerkt. De onderdelen die uit zulk dik plaatmateriaal worden gesneden, kunnen vaak niet direct aansluitend – dus direct op de gebruikte autogeen of plasma snijmachine – van een bevelrand worden voorzien. Ofwel vanwege de restricties van de gebruikte snijtechniek ofwel omdat dit met een groot verlies aan materiaal gepaard zou gaan.
In de praktijk wordt bij bijzonder dik materiaal meestal een tweetraps methode toegepast: eerst wordt met een snijsysteem de gewenste contour uit een plaat gesneden. Daarna wordt het onderdeel uitgenomen en naar een nieuwe bewerkingsplek getransporteerd. Daar wordt het onderdeel dan door een robot bewerkt en van de lasnaadvoorbereiding voorzien.

R5-rotator
MicroStep presenteerde op de Euroblech echter een veel efficiëntere en bovendien kwalitatief betere oplossing, die bovendien een veel geringere investering vergt dan een werkplek met een robot. Die oplossing heet ABP. “Bij de ontwikkeling van dit systeem was onze eerste en belangrijkste vraag waarom voor het achteraf aanbrengen van een laskantvoorbereiding überhaupt een robot nodig is”, zegt Alexander Varga, directeur van de MicroStep Group en tevens verantwoordelijk voor de R&D activiteiten. “Want onze CNC snijsystemen zijn uitgerust met een eindeloos draaiende R5-rotator en beschikken daarmee reeds over de mogelijkheid om aan platen, buizen, profielen en containervloeren nauwkeurige randen tot 50 (met plasma, autogeen en/of waterstraal) te realiseren.”

Laserscanner
Om deze techniek ook te kunnen gebruiken voor bevelen hoefde het CNC-snijsysteem slechts met een extra ABP-laserscanner uitgerust te worden. Het proces loopt vervolgens aldus: eerst wordt de 2D-tekening van het te bewerken onderdeel in de CAM-software AsperWin van MicroStep ingelezen. Dan definieert de operator op de interface de naderhand aan te brengen bevelrand. Aansluitend genereert het systeem het snijplan voor het snijden van de bevel. Om de exacte positie van het te bewerken onderdeel op de snijtafel te vinden, gebruikt de machine de laserscanner. Tijdens het scannen worden de geprogrammeerde en de werkelijke contour van het onderdeel vergeleken. Na een aansluitende controle van het startpunt begint het snijproces. Daarbij kunnen V-, Y-, X- en K-fasen worden gerealiseerd. Het systeem kan daarbij ook delen scannen en bewerken die met totaal andere technieken voorbewerkt zijn. Om duurzaam de hoogste nauwkeurigheid te garanderen wordt de scanner automatisch gekalibreerd. Zo wordt volgens Varga een perfect gesynchroniseerde opstelling van scanner en eindeloos draaiende R5 rotator bereikt.

Complete bewerking op één machine
In vergelijking met de bewerking van de gesneden producten met een robot heeft het ABP-systeem diverse voordelen. Allereerst natuurlijk dat de complete bewerking plaats vindt op één machine. Dat spaart ruimte in de productie en scheelt handlingkosten. Daarnaast is de investering voor de extra uitrusting met een laserscanner op het snijsysteem veel geringer dan voor een robot werkplek. Tot slot wordt voor het aanbrengen van de bevelrand gebruik gemaakt van de hoge stijfheid van het snijsysteem. Dat komt de nauwkeurigheid ten goede.

MasterCut Eco in vijf formaten
De ABP-technologie kan vanaf 2015 ook toegepast worden op de MasterCut Eco. Dit is een aantrekkelijk geprijsde plasmasnijmachine, die MicroStep speciaal voor kleine en middelgrote ondernemingen heeft ontwikkeld. De machine werd op de Euroblech geïntroduceerd, is verkrijgbaar in vijf verschillende formaten (van 3×1,5m tot 6x2m), en wordt in één pakket geleverd met naar keuze een Hypertherm of Kjellberg plasmabron en een filtersysteem van TEKA. Gebruikers die tot 100 mm dik willen snijden, kunnen de machine ook laten inrichten voor autogeen snijden.

Profielsnijmachine
Een andere noviteit van MicroStep was de machineserie ProfileCut. Met deze profielsnijmachine betreedt het bedrijf een nieuwe markt. Door het grote werkgebied kunnen profielen tot 1.000 mm hoog en 12.000 mm lengte probleemloos worden bewerkt. De nieuwe 120° Rotator maakt een volledige bewerking van profielen mogelijk zonder een extra draaias in het werkbereik. Zo kunnen I, H, U, L, T-profielen en dragers compleet bewerkt, maar ook gescheiden worden. En met behulp van de een laserscanner herkent de ProfileCut de exacte positie en vorm van het profiel. Afwijkingen van het materiaal van de ideale vorm worden zo automatisch herkend en gecompenseerd.

Het Belgische bedrijf Wouters Cutting & Welding is importeur van MicroStep voor de Benelux.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Koike bezorgt De Boer forse uitbreiding snijcapaciteit

08-03 Met de installatie van beide machines heeft De Boer zijn investeringsprogramma Plasma 2.0 afgerond.…

Plaatbewerking

Aan de Stegge Snijtechniek investeert in plasma- en autogeen snijden

22-02 De afmetingen van de machine zijn 3.000 x 6000 mm, wat in de toekomst…

Uncategorized

Slijtdelen voor extreem afgeschuind plasmasnijden

20-01 Hypertherm introduceert nieuwe slijtdelen voor snijden met extreme afschuining voor het Maxpro200 LongLife plasmasnijsysteem…

Plaatbewerking

De Boer Snijbedrijf breidt plasma snijcapaciteit fors uit

07-09 De Boer Snijbedrijf in Uitgeest breidt de bestaande plasma snijcapaciteit (Koike Versagraph 6000/400A) uit…

Plaatbewerking

Metamorfose MWA krijgt gestalte met twee topmachines

26-05 ‘Snijspecialist’ staat er nu nog met grote letters op de voorgevel van het bedrijfspand…

Plaatbewerking

Plasmasnijsysteem Q klaar voor Industrie 4.0

03-11 De Duitse fabrikant Kjellberg Finsterwalde heeft zijn nieuwe plasmasnij-installatie Q geïntroduceerd. De Q 3000…

Plaatbewerking

Nieuwe slijtdelensets voor XPR-snijsystemen

06-03 Hypertherm, fabrikant van industriële snijsystemen en -software, is begonnen met de verzending van slijtdelensets…

Plaatbewerking

Roterende toortshulzen voor afgeschuind snijden en robotsnijden

28-02 Hypertherm introduceert drie nieuwe toortshulzen voor toortsen en slangensets voor XPR- plasmasnijden. De hulzen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?